Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana ceremonija

Zastava EU vijori se i u vijećnici Brodsko-po​savske županije

Europska zastava, Slavonski Brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
01.07.2013.
u 20:45

Na svečanoj ceremoniji intonirane su himne "Lijepa naša" i po prvi puta službeno, po Beethovenu uglazbljena europska "Oda radosti".

Povodom ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije u velikoj županijskoj vijećnici održana je svečanost u organizaciji Partnerskog vijeća i Savjeta za europske integracije Brodsko-posavske županije. Svečanost je započela ceremonijom unošenja zastave Europske unije, a posebna čast da zastavu unesu u vijećnicu i predaju je županu pripala je trima najmlađim djelatnicama županije. Svoje mjesto na postolju zauzela je uz zastave Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije, a čekalo ju je upražnjeno više od šest godina kada su započeli pregovori o prijemu Hrvatske u EU. Na svečanoj ceremoniji intonirane su himne \"Lijepa naša\" i po prvi puta službeno, po Beethovenu uglazbljena europska \"Oda radosti\", a prisutnima su kao i svim žiteljima Brodsko-posavske županije ulazak u Europsku uniju čestitali župan Danijel Marušić ujedno u svojstvu predsjednika županijskog Partnerskog vijeća, zamjenik župana Davor Vlaović kao predsjednik Savjeta za europske integracije županije i zamjenica župana Dunja Magaš, te pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Brodsko-posavske županije Marijan Štefanac, koji je održao i prigodnu prezentaciju pod nazivom \"Naš put u EU\".

U svojoj čestitki upućenoj žiteljima županije, župan Danijel Marušić je između ostalog rekao: - Svim građanima Brodsko-posavske županije čestitam na ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Ulazak u Europsku uniju je veliki događaj za našu domovinu, događaj koji određuje budućnost Hrvatske i brojnih generacija njenih građana. Mnogi se pitaju jesmo li postupili ispravno? Istina je da su zemlje Europske unije u krizi, ali također je istina da će zahvaljujući njenoj politici države članice lakše iz te krize izaći. Članstvo je snažan poticaj za daljnji politički i ekonomski razvoj, kako Hrvatske tako i naše županije, uz visoke standarde vladavine prava i kvalitetnije propise. Članstvo nam donosi bolju poslovnu klimu, veća strana ulaganja, a time i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Europski fondovi pomoći će nam u ravnomjernijem razvoju hrvatskih regija, razvoju poljoprivrede, očuvanju okoliša, razvoju infrastrukture i kvalitetnijem obrazovanju. U siječnju prošle godine žitelji Brodsko-posavske županije glasali su sa čak 73 posto za ulazak i pokazali da žele pripadati Europskoj uniji kao obliku nadnacionalne, gospodarske i političke suradnje 28 europskih država koje su se slobodno pridružile radi očuvanja mira, promicanja demokratskih vrednota, blagostanja i dobrobiti svojih naroda, te gospodarskog i socijalnog napretka. Već više godina smo vodeća županija po broju pripremljenih, odobrenih i provedenih projekata, a sve to zahvaljujući našem Upravnom odjelu za razvoj europskih integracija i osnivanju Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, čiji su djelatnici već imali iskustva u pripremi projekata u okviru Centra za tehnološki razvoj. Pored projekata značajan broj ljudi unutar županije i iz drugih područja prošao je proces edukacije, tako da smo bitno ojačali kadrovski i apsorpcijski kapacitet što je garancija za buduću pripremu velikih strateških projekata koje već u suradnji sa našim partnerima pripremamo za strukturne fondove, a čija je vrijednost preko 800 milijuna kuna.

Mi u Brodsko-posavskoj županiji Europsku uniju vidimo kao priliku, posebice za mlade obrazovane ljude kojima će članstvo u Europskoj uniji olakšati mobilnost i stjecanje dragocjenih inozemnih iskustava koje će primijeniti u Hrvatskoj, odnosno našoj županiji. Šansu će imati i poljoprivrednici kojima će iz europskih fondova biti na raspolaganju 5 milijardi kuna godišnje. Naši poduzetnici dobivaju pristup tržištu bez carina i drugih ulaznih ograničenja. Poduzeća više neće morati prolaziti dvostruka testiranja i certifikaciju proizvoda. Svi certifikati izdani u Hrvatskoj vrijedit će u državama članicama unije. Tradicionalni proizvodi biti će zaštićeni, a hrvatski potrošači imat će visok stupanj svojih prava. Postavši Europejci ne prestajemo biti Hrvati ili pripadnici neke od nacionalnih manjina, pa će naša prebogata kultura i tradicija imati priliku afirmirati se kao jedan poseban dio globalne europske kulture, rekao je župan Danijel Marušić obraćajući se na svečanosti prisutnima i svim žiteljima Brodsko-posavske županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije