Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADILI SU ZA ZAPADNJAČKE MISIJE

Zarobljeni su u domovima i u strahu od talibana: 'Još uvijek to rade, gledam ih upravo iz svog stana'

Građani pokušavaju ući u zračnu luku u Kabulu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
17.08.2021.
u 14:56

Do zračne luke je nemoguće doći. Jučer je tamo bilo na tisuće ljudi, a kako kaže izvor, samo oko pet posto njih imalo je pravo napustiti zemlju dok su drugi došli jer su mislili da prihvaćaju sve.

Afganistanci koji su ranije radili s misijama Europske unije u Kabulu sada se nalaze zarobljeni u svojim domovima te ne mogu doći do zračne luke kako bi napustili zemlju. Tako tvrdi bivši zaposlenik nizozemskog veleposlanstva koji je ekipi Euronewsa ispričao svoj slučaj.

Otac dvoje djece kaže kako je nemoguće doći do zračne luke i da je preopasno kretati se po gradu u slučaju da talibani saznaju da su radili za strane zemlje.

Talibanski vojni zapovjednici uputili su borcima javni poziv da prestanu s pretraživanjem po domovima u potrazi za bivšim diplomatskim osobljem. No, kako tvrdi izvor Euronewsa, nedostatak koordinacije u njihovim redovima znači da neformalne akcije još uvijek traju.

- Još uvijek to rade, gledam ih upravo iz svog stana - rekao je.

Navodi kako su drugi veliki problem skupine koje pljačkaju dućane iako su talibani naglasili da će štititi ljude te da neće uznemiravati one koji su radili sa strancima.

Talibani u Kabulu
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- No, još uvijek postoji puno straha i panike. Svi pokušavaju ostati unutra - dodao je.

Kazao je i kako strane misije od Afganistanaca traže osobne dokumente i ugovore o radu kako bi vidjeli imaju li pravo na odlazak u zemlje. Mnogi se boje nositi te dokumente sa sobom u slučaju da ih talibani presretnu i pretraže. 

Do zračne luke je nemoguće doći. Jučer je tamo bilo na tisuće ljudi, a kako kaže izvor, samo oko pet posto njih imalo je pravo napustiti zemlju dok su drugi došli jer su mislili da prihvaćaju sve.

- Trenutno nema načina da uđete na aerodrom. Amerikanci pucaju na ljude, talibani pucaju na ljude. Previše je rizično za nas da idemo s djecom - dodao je. 

Kaže kako ima pravo na odlazak u Nizozemsku budući da je radio za njihovu misiju. Zahvalio se nizozemskoj ambasadi i rekao da su u kontaktu. Kaže kako su im rekli da ostanu doma i čekaju telefonski poziv.

- Amerikanci nisu dopustili da sleti zrakoplov koji nas je trebao prevesti - kazao je i uputio apel: Trebaju dozvoliti zrakoplovima da slete u Kabul. U oklopnim vozilima nas trebaju odvesti na specifičnu lokaciju gdje će po nas doći helikopter. NATO i SAD trebaju napraviti transparentan raspored odlazaka, no ne postoji nikakav'.

U strahu je jer je čuo da je ubijen njegov bivši kolega, no ta informacija, koju su dobili i njegovi drugi radni kolege, nije provjerena.

- Ovo je najgora moguća situacija. Savjetovao sam kolegama i prijateljima da pokušaju doći do domova svojih rođaka. Sami pokušavamo smanjiti rizike - rekao je.

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Tombstone
Tombstone
16:10 17.08.2021.

Kakva evakuacija? 20 godina im je financirana i obucavana vojska koja je prva pobjegla. Ostavili su za sobom 180 Black Hawk helikoptera s punom opremom. Sreca kaj ih talibani neznaju koristiti. I sad opet ocekuju da ih netko drugi brani. Da druge drzave salju svoje mlade ljude da ginu za njih. E pa nemre to tako. Mi nismo cekali pomoc da zaustavimo talibane gore od ovih.

IS
istinapakadbude
15:18 17.08.2021.

Podsjeća me na Zagreb 45. Neka se ne sekiraju za 50 godina zvat će ih osloboditelji.

UM
umnjak
15:21 17.08.2021.

Amerika prodala ljude. Baš kao Engleska '45 kad je prodala Hrvate svih staleža, godina, vjeroispovijesti... Povijest se vrti u krug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije