Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivo i mirjana

Zaradili 4,5 mil. kuna, a blokirano im vlasništvo vrijedi 38 milijuna

'12.10.2010., Zagreb - Ivo Sanader izlazi iz kuce u Kozarcevoj 21 i odlazi na saslusanje zakazano u 12 sati pred Saborsko Istrazno povjerenstvo za privatizaciju Ine . Bivsi premijer je izaso u 9.00 h
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
21.11.2012.
u 15:30

Ivo i Mirjana Sanader ne mogu ni do novca na računima, poslovnog prostora, zemljišta na Braču...

Ivo Sanader i njegova supruga Mirjana, prema podacima Porezne uprave, legalno su zaradili između 2001. i 2011. godine oko 4,5 milijuna kuna. Dosad je pak zbog optužnica i istraga protiv Sanadera blokirana imovina u njegovu osobnom ili u vlasništvu članova njegove obitelji čija se vrijednost procjenjuje na čak 38 milijuna kuna. USKOK je tako ustanovio veliki nesrazmjer između legalnih Sanaderovih prihoda i stvarne imovine koju posjeduje.

Istražitelji su dosad na jednome bankovnom računu Ive Sanadera u Austriji pronašli 1,2 milijuna eura, a na četiri austrijska računa, koji su se vodili na njegova tasta Ivu Šarića i za koje je Sanader imao punomoć, pronašli su ukupno 680.000 eura.

Na nekoliko računa u hrvatskim bankama, kojima su se koristili članovi Sanaderove uže obitelji – supruga Mirjana i kćeri Petra i Bruna – pronađena su oko 2,3 milijuna kuna.

Od nekretnina pak blokiran je stan u Kozarčevoj ulici u elitnom dijelu Zagreba, koji se vodi na Mirjanu Sanader. Stan od 200 četvornih metara dio je vile, kojom se također koristi obitelj Sanader, no njezinih ostalih 400 kvadrata formalno je u vlasništvu Sanaderova tasta.

Blokiran je i stan od 100-tinjak kvadrata u Splitu, koji je Sanader kao svoje osobno vlasništvo prijavio u imovinskoj kartici, te vinograd kod Zaprešića, koji je formalno u vlasništvu supruge Mirjane. Pod blokadom je i grobno mjesto u Zagrebu, koje u suvlasništvu imaju Ivo i Mirjana Sanader.

>> VIDEO Sanader: Oni koji primaju mito neće više mirno spavati

>> Čedo Prodanović: Žalit ćemo se, ima stvari koje nam idu u korist

Blokada udjela u tvrtkama

Sud je blokirao i poslovni prostor koji su Ivo i Mirjana Sanader kupili potkraj 2009. u Zagrebu. Za tih 340 četvornih metara na zadnjem katu u zgradi u Šarengradskoj ulici podigli su kredit kod Zagrebačke banke u iznosu šest milijuna kuna. Isto tako blokirani su i njihovi udjeli u trima tvrtkama – Alia savjetovanje, Perbujac, čije je sjedište registrirano na adresi u Šarengradskoj, te u tvrtki Prima Consulting, koja ima sjedište u Innsbrucku, i to u ukupnom iznosu 600.000 kuna. Sanaderovi su te tvrtke osnovali u rujnu 2009., nedugo nakon što je Ivo Sanader podnio ostavku na mjesto premijera.

Istražitelji sumnjaju da je i zemljište na Braču, čija je vlasnica formalno bila Sanaderova pokojna punica Karmela Šarić, također kupljeno novcem stečenim iz kaznenih djela za koje ga se optužuje, pa je pod blokadom i to zemljište vrijedno oko dva milijuna kuna.

Sanaderu je zaplijenjena i bogata zbirka umjetnina. Sa zidova vile u Kozarčevoj i stana u Splitu istražitelji su skinuli i pohranili u deponij oko 430 umjetničkih djela, uglavnom slika. Njihova vrijednost procjenjuje se na 1,2 milijuna eura, a riječ je o jednoj od najvrednijih privatnih kolekcija umjetnina u Hrvatskoj u kojoj su djela umjetnika poput Bukovca, Račića, Slave Raškaj... No, iako se znalo da Sanader posjeduje i pet slika Vlahe Bukovca, kao najvrednijeg dijela njegove kolekcije, do njih su sudska tijela uspjela doći tek nedavno. A u tome im je pomogao Stjepan Fiolić, bivši saborski zastupnik HDZ-a koji je "propjevao" u slučaju Planinska.

Školuje kćer u SAD-u

Osim što je priznao da je Sanaderu od kupoprodaje te zgrade dao 17 milijuna kuna, Fiolić je istražiteljima otkrio da je Sanader krajem 2010. na njegovu imanju skrio 19 slika, od toga pet Bukovčevih djela vrijednih 230.000 eura. Ostale su bile djela Celestina Medovića, Emanuela Vidovića, Ivana Lackovića i Tihomira Lončara, kojih je procijenjena vrijednost 85.000 eura.

Da je Sanader živio na visokoj nozi, a to htio skriti pod svaku cijenu kad su počele istrage protiv njega, pokazuje i to da je kod Fiolića sakrio i 10-ak skupocjenih Brioni odijela. I dok su Bukovci u međuvremenu pronađeni, kolekcija Sanaderovih skupocjenih satova još je negdje skrivena. O njegovim satovima pisalo se i prije nego što je podnio ostavku, a procjenjuje se da je u njoj bilo 15 luksuznih satova kao što su Rolex, IWC, Panerai i Cartier. Njihova je vrijednost procijenjena na 190.000 eura.

Uza sve to, Sanader je uspio sa svojom plaćom premijera i supruginom plaćom sveučilišne profesorice financirati i školovanje svoje kćeri Petre u Sjedinjenim Državama. A u imovinskoj kartici koju je ispunio kao saborski zastupnik Sanader je prikazao vrlo mali dio imovine. Tako je prijavio da on ima samo stan u Splitu te da je suvlasnik grobnog mjesta. Čak je naveo da je vlasnik i više nego skromnog automobila renault 8 – proizvedena 1967.

Komentara 48

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
14:52 21.11.2012.

Neka,neka, naš Sanader ipak nije glup kako mislite ! Postoje računi u Americci , u Švicarskoj i na kanarima po šifrom, gdje je pospremljeno novca za još 150 života.

TR
trlepastuhovic
15:02 21.11.2012.

Trebao bi gorit u paklu što je mazno tolku lovu!

DU
Deleted user
18:53 21.11.2012.

Šest godina Sanaderove vladavine Hrvatsku koštalo 98 milijardi kn- kaže naslov u večernjem... a tko će vratit te pare????? hdz????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije