Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražujemo

Zar nama Sunce ne svijetli kao i u povijesnoj jezgri Varaždina?

'25.03.2011. Ulica brace Radic, Varazdin, Ugostitelji izvan povijesne jezgre zale se sto ne mogu imati terase prije 1. travnja, ugostitelji Marko Skrinjaric i Domagoj Maric Photo: Marko Jurinec/PIXSEL
'Marko Jurinec/PIXSELL'
29.03.2011.
u 09:00

Ugostitelji u Ulici Braće Radić pitaju zašto oni ne mogu otvoriti terasu prije 1. travnja

Zar nama Sunce ne svijetli? Mi smo u drugom gradu, a ne u Varaždinu? Gdje je problem, zašto mi ne možemo otvoriti terasu ispred kafića prije 1. travnja? U povijesnoj jezgri već su ih gotovo svi otvorili i zarađuju. Uredno i unaprijed plaćamo najam gradu, zaradili bismo i mi, a i grad. Gosti nas stalno pitaju što mi čekamo – kažu Marko Škrinjarić i Domagoj Marić, vlasnici kafića Armarium u Ulici braće Radić.

– Gospođa u Komunalnom odjelu nam je, kad smo predali zahtjev, rekla da možemo staviti početni datum koji želimo. Htjeli smo 20. ožujka, deset dana ranije, jer je bilo lijepo vrijeme. No drugi dan nazvao nas je gospodin koji to obračunava, iz istog odjela, i rekao da ne možemo staviti taj datum, da to mogu samo oni u središtu grada – objašnjavaju Škrinjarić i Marić promatrajući kako dio građana, koji je jedva dočekao sunčane dane, kavu odlazi popiti na terasu u povijesnu jezgru, dok je njihova terasa ograđena, a stolci prazni i privezani.

Odgovor smo potražili u Upravnom odjelu za komunalni sustav. Tamo su nam objasnili da je riječ o dvije različite gradske odluke. Prema odluci iz 2005. godine "na području grada Varaždina ljetne terase mogu biti postavljene od 1. travnja do 15. listopada", objasnili su nam. Ta se odluka odnosi na sve osim središta.

Žive od svog rada

Kad je riječ o gradskoj jezgri, na nju se odnosi odluka iz 2008. godine. U njoj piše da se u povijesnoj jezgri terase mogu postavljati od 1. travnja do 30. listopada. Lanjskom dopunom te odluke određeno je da se terasa može postaviti i izvan toga vremena na temelju posebnog zaključka gradonačelnika i to u pola cijene. Namjera je vjerojatno bila oživjeti jezgru i privući više posjetitelja. No ugostitelje izvan jezgre to previše ne "dira" jer i oni žive od svoga rada, a smatraju da nisu u ravnopravnom položaju. Jedini im je lijek izmjena tih odluka.

Izvan jezgre fleksibilnije

– Valja spomenuti da je u jezgri najam za terasu 2 kune po metru četvornom, dok je izvan nje 1,5 kuna. Osim toga, izvan jezgre ne moraju poštovati razne uvjete konzervatora, imati propisane suncobrane... Fleksibilnije je – objašnjavaju u komunalnom.

Na pitanje što je s nekim terasama koje već rade i izvan jezgre odgovaraju da je riječ o privatnim, a ne gradskim površinama, za koje grad samo izdaje odobrenje.

– Ako neki nelegalno koriste gradske prostore za terasu prije roka, valja to prijaviti komunalnom redarstvu – kažu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije