Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program zaželi

Zaposlili starije od 50, a sada im jedva plaćaju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
24.06.2019.
u 20:19

Ministar Marko Pavić ponosan je na program, ali njegovo ministarstvo mjesecima kasni s uplatama novca za taj projekt

U strahu su za posao, na kojega su godinama čekale, čak 42 žene iz Općine Čeminac zaposlene kroz program “Zaželi”. U neizvjesnosti je i 30 djelatnica iz Belišća. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, naime, mjesecima kasni s uplatama novca za taj projekt na kojega je ministar Marko Pavić itekako ponosan. Novac je, inače, stigao iz EU socijalnog fonda, program je “težak” oko milijardu kuna, a priliku za rad dobilo je oko 7000 tisuća teško zapošljivih žena starijih od 50 godina. No, bajka se pretvorila u noćnu moru, a njihove plaće pale su, u ovim slučajevima, na pleća lokalne samouprave.

– Još čekamo novac po Zahtjevu za nadoknadu sredstava koji smo im poslali 1. prosinca, a u njemu su troškovi za rujan, listopad i studeni. Posljednje su, dakle, podmirili plaće ženama za lanjski lipanj, srpanj i kolovoz. Od tada, sami im isplaćujemo plaće. Naš je proračun oko 15 milijuna kuna, dakle mjesečni je prihod oko 1,2 milijuna kuna. Samo za plaće tim ženama izdvajamo 300.000 kuna mjesečno, neizdrživ nam je to trošak – prikazuje Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca. Cijeli je projekt za Općinu Čeminac vrijedan 5,5 milijuna kuna na 24 mjeseca. Čim bi potpisali ugovor s Ministarstvom rada i HZZ-om, općinama i gradovima isplaćivao se predujam, a to je 40 posto ukupne vrijednosti projekta. Ostatak im je trebao sjedati na račun svaka tri mjeseca.

– Kad se ugovor u prosincu 2017. potpisivao, minimalna je plaća iznosila 2370 kuna. Minimalac je od tada dvaput rastao, a taj je trošak ponovno preseljen na općinski proračun. Dakle, isti taj resor povećao je minimalnu plaću dva puta, a te troškove ne želi snositi – iznosi Pinjuh. I nije to kraj. – Potrepštine za korisnike projekta platili smo pola milijuna kuna, a ni lipe nismo dobili od početka projekta – ističe. Potražuju, trenutno, oko 2,3 milijuna kuna. Bez obzira na svakodnevne kontakte s ministarstvom, stižu samo obećanja.

–Sve smo to premostili sami, ali dalje ne moženo. Ako se ništa ne promijeni, preostaje raskidanje ugovora. Problem je, pak, što su žene potpisale ugovore s Općinom Čeminac, tako da će svi eventualni pravni problemi biti na naš teret. – zaključuje Pinjuh. Novac nije isplaćivan ni za 30 žena zaposlenih u prvom, od ukupno dva projekta “Zaželi” u Belišću, onome koji vodi belišćanska Udruga matice umirovljenika.

– Dobili smo lani u veljači dva milijuna kuna, dakle 40 posto od ukupnog iznosa, te još 120.000 kuna u srpnju, za obrazovanje gerontodomaćica, i od tada ništa više. Iz te mase od 40 posto podmirivali smo i potrepštine za korisnike i plaće – požalila nam se Marija Ilić, čelnica Udruge Matice umirovljenika Grada Belišća.

Došli su do ruba pa im je uskočio Grad Belišće, partner u projektu, s oko 160.000 kuna.

– Nećemo dopustiti da taj program propadne jer je dobar, ali pitanje je koliko dugo možemo podnositi taj teret. Grad je pomogao jer je sramota da 30 žena ostane bez posla, ali i 150 korisnika bez pomoći. Novac je u Hrvatsku stigao, pa neka ga isplaćuju – kaže gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Ministar Pavić na naš upit, kao ni na pozive nije odgovarao.

Komentara 16

HO
horton
23:21 24.06.2019.

Bitno da se Pavić pojavljuje pred novinarima kad se dijeli neka lova, a kad nešto zapne, onda se skriva.

JM
jerbic-milan
06:32 25.06.2019.

I sam, sam osjetio dobrobit Pavica. Jos sam vitalan i odlucio sam da cu nastaviti raditi 2 sata od 3.1. O.g.. Radio sam 5 mjeseci i cekao prvu mirovinu. Rijesenje sam dibio 10 dana prije mirovine na 3057 kn. Kao branitelj 700 dana borbeni sektor. Ajde mislim dobro prema drugima, nisam se skroz dzabe smrzavao. Ali hoces, ministarstvo me kaznilo sa 2000 kn mjesecno samo zato sto stara luda zeli raditi. Poslodavac placao obveze drzavi na 1500 mojih kuna place. Znaci ovako. Moja placa 1500 neto plus mirovina 1000 kn to je mjesecno 2500. Kada se odjavim dobicu cistu mirovinu od 30057 kuna. Necu raditi i vise novca dobiti, poslodavac nece davati iz place u drzavni proracun i u ovom slucaju drzava ce biti u minusu. Slazem se da mi je trebala uzeti porez na primanja od 4500 kn 3000 mirovina plus placa i da je uzela 500 kn, ok. Ali za pet mjeseci 10 000 kn. E to je pretjerano.. Bio sam u MIO i receno mi sve je po zakonu. Znam procitao pomno kasnije rjesenje i sve pise, ako radite uzecemo vam sve. Sjecate se izjave Pavica. Omogucili smo umirov..... slucajno nista nije slucajno. Po rijecima sluzbenice u MIO po primitku rjesenja masovno se odjavljuju novo zaposleni umirovljenici. Mediji sute o ovom, probao sam slati rjesenje o umirovljenju sa cinjenicama, uzalud. Sto reci pametnom dosta i ovaj komentar. Pavicev novi uspjeh. Masala

DU
Deleted user
20:46 24.06.2019.

Jesenti milu bigulicu, ima puno istine u onoj izreci da je obećanje ludom radovanje, pogotovo onda kad čovjek ima posla s državom. MInistarski gospo'n Perić Markan dobro se razumije u svoj "core business" - prodavanje magle. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije