Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Cijene hrane kao u Britaniji, a plaće istočnoeuropske

Novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
23.06.2019.
u 18:47

Europski statistički ured Eurostat objavio je najnoviju usporedbu ekonomske razvijenosti, kupovne moći i cijena država članica za 2018. godinu koja je pokazala da se u deset godina Hrvatska nije pomaknula s mjesta kad je u pitanju razvijenost zemlje u odnosu na prosjek EU te je hrvatski BDP po stanovniku 63 posto prosjeka EU

Visoke trgovačke marže, turistička potrošnja, nedostatak konkurencije i država koja na sve sliježe ramenima – glavni su razlog što se Hrvatska godinama suočava s neproporcionalno visokom razinom cijena u odnosu na ekonomsku razvijenost.

Cijene hrane i pića u Hrvatskoj približile su se na 97 posto prosječnih u EU s 92 posto iz 2008. godine, kruh i žitarice skuplji su 3 postotna poena, a prije deset godina su bile šest posto jeftiniji. Mlijeko, sir i jaja skočili su s razine od 91 na 96 posto prosječne cijene u EU. Od važnijih prehrambenih artikala jedino je meso neznatno palo s 86 na 85 posto prosjeka EU, ali zato je alkohol srezan sa 105 na 101 prosjeka EU.

Europski statistički ured Eurostat objavio je najnoviju usporedbu ekonomske razvijenosti, kupovne moći i cijena država članica za 2018. godinu koja je pokazala da se u deset godina Hrvatska nije pomaknula s mjesta kad je u pitanju razvijenost zemlje u odnosu na prosjek EU te je hrvatski BDP po stanovniku 63 posto prosjeka EU.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

>> Svi su složni, Škoro je ozbiljan kandidat za Pantovčak

>> Zaposlili starije od 50, a sada im jedva plaćaju

>> Je li projekt ujedinjenja Njemačke doživio krah

>> Muškarac u ulozi barunice Castelli

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
22:21 23.06.2019.

Na ljevicarsku destrukcoju drzava nebi smjela slijezati ramenima. One zemlje koje su lustrirale su uspjesnije. Ali nama za to fali hrabrosti.

BF
bf2
22:07 23.06.2019.

zar nam nije i državna administracija velika kao ona u UK? a učinkovita kao u Srednjoafričkoj republici....

NI
NikoCro
23:01 23.06.2019.

Ovo su ciste lazi, susteo sam dvije Britanske drzavljanke u zracnoj luci te su mi rekle da su odusevljene Hrvatskom i kako je sve 5 puta jeftinije nego kod njih, a sam sam imao iskustvo u Londonu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije