Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
početna faza

Započeo eksperiment na ljudima: U Italiji prvi dobrovoljac dobio dozu anti-Covid cjepiva

gripa, cjepljenje, igla
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
24.08.2020.
u 13:03

Cjepivo je proizvedeno u tvrtki Reithera koja se nalazi na jugu Rima na tzv. tehnološkom sajtu Castela Romana

U rimskoj bolnici Spallanzani u ponedjeljak 24. kolovoza dana je prva doza anti-Covid cjepiva jednom dobrovoljcu. Započeo je tako eksperiment na ljudima cjepiva čiju je pripremu financirala regija Lazio s pet milijuna eura i talijansko ministarstvo za istraživanje s tri milijuna eura. Antonella Folgori, delegirana upraviteljica tvrtke Reithera u kojoj je zajedno sa stručnjacima instituta Spallanzani načinjeno cjepivo, kaže kako će nakon te početne faze eksperimenta na ljudima doći druga faza u kojoj će cjepivu biti podvrgnuto oko tisuću dobrovoljaca, a onda u trećoj fazi bi se eksperiment preselio u zemlju koja će imati najviše problema sa širenjem epidemije gdje bi se moglo cijepiti 10.000 osoba.

Cjepivo je proizvedeno u tvrtki Reithera koja se nalazi na jugu Rima na tzv. tehnološkom sajtu Castela Romana. Tvrtka rođena 2005. je, istina, u financijskom vlasništvu švicarske tvrtke Keires, ali je to talijanski laboratorij s talijanskim osobljem. I u tom talijanskom laboratoriju je proizvedeno cjepivo.

- Imamo mogućnost proizvesti stotine tisuća doza cjepiva i pripremamo se proizvoditi milijune doza do konca godine. Želimo i da se cjepivo može lako distribuirati, odnosno u bočicama smještenima u hladnjacima - kaže Folgori.

Za eksperiment u bolnici Spallanzani prijavilo se mnogo osoba, a u drugoj fazi će se eksperimenti provoditi u Veroni, Piacenzi i Cremoi. Druga i treća faza eksperimenta bi se trebala završiti do konca ove godine tako da bi cjepivo za veliku distribuciju moglo biti spremno u proljeće 2021. Folgori nije zabrinuta što su velike multinacionalne kompanije otišle dalje u istraživanju.

Dapače, to je prednost, jer ćemo moći izbjeći njihove eventualne greške i primijeniti njihovo iskustvo, a osim toga neće postojati samo jedno cjepivo anti-Covid i ne znači da će biti najbolje od onih koji će ga prvi proizvesti, drži Folgore i dodaje kako oni ciljaju na stvaranje cjepiva čija će samo jedna doza biti dovoljna, te da će ono imati bolji potencijal za stvaranje antitijela. Bit će potrebno više milijardi doza u svijetu i svatko će dati svoj prilog. Rezultati koje su do sada ostvarili eksperimentima na životinjama su, kaže Folgore, ohrabrujući.

Nije to jedina talijanska tvrtka koja radi na proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
16:15 24.08.2020.

Ljudi moji dajte se skockajte. Danas se prvo nadje cjepivo a onda bolest za to... Tako je i ovdje. Ali poučeni iskustvom od "ptičje" gripe kada im nije uspjelo proizvesti paniku jer onda politika i mediji nisu "uskočili" na taj vlak, sada su uspjeli uz pomoć manipulativnih medija i mediokritetske politike proizvesti paniku. I dalje nas buju sve više zatvaral sve dok i zadnji protivnik cijepljenja (a tu se i sam računam) ne bu rekel: odite svi lepo vrit, daj me cijepi i pusti me na miru!!! I dajte malo razmislite o jednome: o coroni se navodno nikaj ne zna: kak to da je odmah bil dostupan test koji otkriva upravo taj virus i to u tim ogromnim količinama??? Sve je to pomno i unaprijed isplanirano! Prema tome: cjepivo je već odavno dostupno, ovo je predstava za narod!!!

XA
xaron
20:21 24.08.2020.

Opet problemi sa komentarima. Od 8 komentara uklonjeno 4 - 50%,koji se nisu svidjeli gazdama u Aust..

MP
miroslav.petkovic.7564
13:53 24.08.2020.

sveznam1 covjece sta pises the end civilizacije. Ili pisi Hrvatski ili Engleski jezik. Nesramoti nas Hrvate koji cjenimo svoj jezik. Oni puno kasne moraju ucit od Rusa i OXSFORD uci.. Danas je pocelo ovdjew u Rus cjepljenje za najkriticnije. SPUTNJIKIK V daje minimalno garanciju dvi godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije