Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljene pretrage

Zapljena kod Sanaderovih: Skupi satovi nestali, nađena dva jeftina

bruna sanader, mirjana
Igor Kralj/PIXSELL
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma, Dorotea Jendrić
29.12.2010.
u 07:30

Od 9. prosinca, kada je zatraženo ukidanje imuniteta, obavljena je pretraga vile u Kozarčevoj i poslovnog prostora Šarengradskoj te stana u Splitu, no satova nema

Kolekcija satova bivšega premijera Ive Sanadera vrijedna 150.000 eura netragom je nestala! Satovi koji su na početku 2007. godine bili glavna politička tema jer ih tadašnji premijer nije prijavio u imovinskoj kartici, niti je objasnio njihovo podrijetlo, nisu pronađeni ni u jednoj od pretraga.

Priča prenapuhana?

Od 9. prosinca, kada je zatraženo ukidanje imuniteta i dozvola da se Sanadera pritvori, obavljena je pretraga njegove vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, stana u Splitu, poslovnog prostora u Šarengradskoj ulici u Zagrebu, no satovima nema traga. Iz krugova bliskih bivšem premijeru može se čuti da je to zato što nisu ni postojali i da je priča o kolekciji vrijednih satova bila prenapuhana. Sanader, doduše, nikada nije dao podrobniju informaciju o tome koliko satova i kojih marki posjeduje, nego su mediji sami rekonstruirali njegovu kolekciju, i to pregledavanjem stotine njegovih fotografija. Tako su, premda je bivši premijer priznao da posjeduje samo dva ručna sata vrijedna 38.000 eura, novinari ustanovili da ima najmanje petnaest satova. Uz pomoć stručnjaka koji su dobri poznavatelji skupocjenih satova ustanovilo se da je Sanader vlasnik vrijednih primjeraka marke Rolex, A. Lange und Sohne, Dunhil, Audemars Piguet, Panerai, IWC, a navodio se i skupocjeni Roger Dubuis Golden Square. Kad je u javnosti izbila afera sa satovima koju je pokrenula bivša Sanaderova ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt pitanjem zašto ih nema u imovinskoj kartici, tadašnji je premijer nastojao vrijednost svoje zbirke u javnosti prikazati manjom nego što je doista bila.

U pokušaju da sanira političku štetu koja mu je nastala, tadašnji glasnogovornik Vlade Ratko Maček tvrdio je da Sanader skuplja satove u posljednjih 20 godina. Sada je pak ispalo da kolekciju koja je nastajala dva desetljeća čine samo dva sata, i to ona koja su nađena u pretragama i navodno nisu osobito vrijedna. U međuvremenu, poslije pljenidbe umjetničke kolekcije u domu Sanaderovih, kombi s umjetninama dovezen je kao "specijalni teret" do depoa Muzeja suvremene umjetnosti. Kako je upravo to naš najmlađi muzej, u kojem je osiguran apsolutan videonadzor uza sve druge visoke mjere suvremenoga osiguranja zgrade i umjetnina (što ne znači da taj nevelik teret nije mogao završiti primjerice u Mimari ili u MUO!), Muzej suvremene umjetnosti dobio je na neki način "kovčeg s tajnim blagom" o kome zaposlenici ne bi smjeli mnogo javno govoriti.

Pretražili garaže

S umjetninama dovezenim pod okriljem noći iz Sanaderove kuće postupa se jednako kao što se prema pravilima muzejske profesije postupa i sa svakom drugom umjetninom koja dolazi do depoa ili poslije do izložbene dvorane. Tako se može samo nagađati koliko će trajati istraga te što će o umjetninama reći arheologinja Mirjana Sanader koja je u Zagrebu i koja je također vlasnica kolekcije sa suprugom.

>>Mirjana Sanader kantom za smeće blokirala istražiteljima ulaz u kuću

A istražitelji su i danas ponovno pokucali supruzi bivšeg premijera na vrata. Isprva ih, do dolaska odvjetnice Jasne Novak, nije puštala u kuću postaviviši pred ulazna vrata kantu za smeće. Sanaderovima su danas pretražene i garaže, no koliko se zna, u njima nije pronađeno ništa vrijedno, a policija više nema nikakvu obvezu motriti na njihovu velebnu kuću u Kozarčevoj ulici.

Komentara 159

OB
-obrisani-
08:19 29.12.2010.

sad će ovaj od gore izjaviti da su to ionako bili \"falš\" kineski satovi kao i Jacina \"falš\" fendica... ajme tkoj je spomenu falš fendicu, kakva fendica...ššššš...valjda frendica, da da frendica tz..tz..tz.

Avatar @veNLO
@veNLO
10:44 29.12.2010.

Već danima gledamo reality show s Petrom i Mirjanom. S jedne strane odredi specijalaca, krvoločna javnost - a s druge tek dvije žene. Otac/suprug im u austrijskom pritvoru, njima blokirani svi računi, svakodnevni čestitari u uniformi ne prestaju dolaziti.. Drže se toliko hrabro da to fascinira! Cure - držite se!

EU
EUfan
14:19 29.12.2010.

Sanader i nije imao originale nego lažnjake. Kao i Kosorica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije