Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA LUDUS II

Zaplijenili pet milijuna krivotvorenih igračaka, vrijednih 18 milijuna eura

Europol
Foto: Europol
1/6
25.03.2022.
u 15:09

Što se tiče  krivotvorenih igračka koje su zaplijenjene, uglavnom se radilo o krivotvorenim i ilegalnim slagalicama, kartama, video igricama, lutkama koje su poznate iz raznih dječjih serija, kockama za djecu....

Akcija kodnog imena Ludus II, čiji je cilj bio spriječiti preprodaju krivotvorenih igračaka, a koja se provela od listopada lani do siječnja ove godine te u kojima sudjelovala 21 zemlja, rezultirao je zapljenom pet milijuna krivotvorenih igračaka vrijednih oko 18 milijuna eura.

Akcija je rezultirala i otvaranjem 2600 prekršajnih postupaka, dok je 99 osoba prijavljeno sudskim, a 1459 zdravstvenim vlastima zemalja koje su sudjelovale u akciji. Tijekom združene operacije kojom je rukovodila španjolska policija, zatvoreno je i 30 web stranca koje su se bavile preprodajem krivotvorenih igračaka.

Foto: Europol

Što se tiče  krivotvorenih igračka koje su zaplijenjene, uglavnom se radilo o krivotvorenim i ilegalnim slagalicama, kartama, video igricama, lutkama koje su poznate iz raznih dječjih serija, kockama za djecu....

Kako je riječ  o krivotvorenima, iz Europola su priopćili da su takve igračke opasne za djecu jer možebitno sadrže kemikalije opasne za dječje zdravlje, a postoji opasnost i da se djeca uguše nekim dijelovima takvih igračaka.  

Europol  i policije zemalja koje su sudjelovale u ovoj akciji je provodio inspekcije u raznim skladištima, a posebno su se kontrolirale brodske pošiljke jer je većina krivotvorenih igračaka u Europu došla iz istočne Azije.  Tako je talijanska policija zaplijenila veliku količinu krivotvorenih puzzli, koji su bili pohranjeni u nekom skladištu, dok je francuska carina razotkrila popularnu web platformu preko koje su se prodavale krivotvorene igračke.

Komentara 1

Avatar Mudlin
Mudlin
15:39 25.03.2022.

Godinama govorim da Hrvatska treba zabraniti sve što dolazi iz Kine... sad je netko progledao, bravo. A 30 godina sa svojim plagijatima ovi ljubitelji riže uništavaju naše tvornice. Tvornice koje su proizvodile kvalitetne proizvode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije