Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovarali cijeli dan

Propali pregovori Vlade i sindikata, ali božićnica u siječnju

Vilim Ribić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
12.12.2016.
u 21:04

Sindikalni čelnici nisu se htjeli i formalno obvezati da tužbi neće biti

Propali su danas pregovori Vlade i sindikata javnih službi o šestpostotnom povećanju osnovice za plaće. Sporna je bila formulacija koju su Vladini pregovarači svakako htjeli unijeti u sporazum, a kojom su se sindikati trebali odreći prava na tužbe na ime dospjelih obveza odnosno duga za povišicu od šest posto za 2016. godinu i na nju sindikati nisu pristali. S obzirom na to da je istodobno danas prestao važiti Temeljni kolektivni ugovor, na snagu je stupila njegova tromjesečna produžena primjena. Do 12. ožujka trebao bi se ispregovarati novi TKU, a ti će pregovori krenuti negdje u siječnju.

Neovisno o tome, božićnica u iznosu od 1250 kuna bit će isplaćena, ali u siječnju.

U petak je zvučalo kao da je sve dogovoreno i da će se u ponedjeljak ujutro potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim bi se zaposlenima u javnim službama 2017. godine povećala osnovica za plaće za šest posto – tri posto u travnju a potom i u studenom. Što se tiče duga po istoj osnovi nastalog u 2016. godini, kada su uvjeti za takvu povišicu također ostvareni, sindikati su bili spremni kompromisno od njega odustati, na način da članstvu savjetuju neka ne podižu tužbe ili im umanjiti pravnu pomoć u slučaju da se na tužbu ipak odluče. Nije zapravo do kraja razrađeno kako su mislili žrtvovati taj dug, ali su smatrali da je manja šteta žrtvovati taj dospjeli dug u varijanti kad dođu do povišice koju čekaju sedam godina.

Međutim, u subotu se uključio alarm. Sastavljajući tekst sporazuma, Vladini pravnici na papir su stavili jasnu formulaciju prema kojoj se sindikati prava na tužbu odriču. Država bi se time osigurala od masovnih tužbi službenika, čiji bi nepoznati ukupni iznos bio značajno uvećan kamatama. E, ali se sindikalni čelnici nisu htjeli i formalno obvezati da tužbi neće biti. Ovakvim bi obratom članovi ostati razočarani?  

- Ne bi trebali biti razočarani jer do 1. travnja se ionako ništa ne bi dogodilo. Povećanje plaća je trebalo krenuti tek u travnju. Ako do tada ne ispregovaramo novi Temeljni kolektivni ugovor i ne dogovorimo osnovicu, e onda je rezultat loš – govori Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata zaposlenih u kulturi.

Zašto se zapravo sindikalci nisu htjeli i formalno, potpisom odreći potraživanja iz 2016. godine, ako tvrde da bi članove nagovarali da ih se u stvarnosti odreknu i ne tuže državu?  

Zato što smatraju da im je to ulog za konvergenciju odnosno konačno usklađivanje plaća u javnim službama  s plaćama u privredi. Za to bi usklađenje plaće trebalo, kažu, povećati ukupno 13,4 posto, pa je ovih šest posto samo korak u tom usklađivanju. Međutim, Vladina je strana inzistirala da se sve riješi sada u zajedničkom paketu, a taj je paket sadržavao i priznanje sindikata da se uvjeti za povećanje osnovice 2016. nisu stekli. To smatraju ponižavajućim i neprihvatljivim.  

Danas se pak Vladin pregovarački tim sastaje sa sindikalistima državnih službenika i namještenika i s njima bi mogli potpisati sporazum po kojem im od 1. siječnja 2017. osnovica za plaće raste šest posto.  

>> Zaposlenima u javnim službama rast će plaće, a dobit će i božićnicu

>> Sindikatima javnih službi Vladina ponuda neprihvatljiva

Komentara 34

ES
escobar2
21:12 12.12.2016.

plaće bi trebalo povećati 13,4%?!?!? majko moja, vas treba sve najuriti u realni sektor, 75% bi završilo na burzi kroz mjesec dana

ST
stefj
23:35 12.12.2016.

Ribić i ostala ekipa postigli su najveći uspjeh trpajući sve države i javne službenike u isti koš. Time su zapravo izjednačili činovnika s doktorom, čistačicu s vatrogascem. Pod devizom zajedno smo jači, sad je to postala bezlična gomila proračunskih parazita... I ne samo to, Ribiću i ostalima zapravo paše uhljebljivanje, jer ih to čini jačima. Kako će Plenković, a prije Milanović, smanjiti plaće ili otpustiti ljude, kada nemilice trpaju svoje u te iste strukture... Pogledajte npr. APIS; narastao je 3 PUTA za Milanovićeve vlade, a više nisu sposobni obraditi niti najjednostavnije podatke, već uzimaju vanjske firme za to. Koji je onda smisao te firme?... Koji je smisao FINA-e? Linić im je na silu nabacivao poslove, raznim uredbama i propisima, jedini imamo takvu organizaciju u EU, a strašno smeta poslovanju i birokratizira ga. A tek ZAMP... I tako gomila, gomila ljudi paratizira na realnom sektoru, hraneći se bilo direktno iz proračuna ili iz propisanih parafiskalih nameta koji im omogućavaju monopol...

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:56 12.12.2016.

prosjek plaća u javnom sektoru nikako nebi smio biti veći od prosjeka plaća u realnom sektoru. pa bi se svi trudili da nam krene na bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije