Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborili se za 6% povećanja

Zaposlenima u javnim službama rast će plaće, a dobit će i božićnicu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
09.12.2016.
u 22:13

Kompromis: sindikati će se odreći potraživanja za 6 posto povećanja plaća u 2016. godini

Osnovica plaća u javnim službama od 1. travnja 2017. godine porast će za tri posto, a još toliko rast će od 1. studenog. Takav su dogovor danas postigli predstavnici sindikata javnih službi s Vladinim pregovaračkim timom, a njime će se poštovati obveza prema zaposlenima u javnim službama zapisana 2009. godine u sporazumu o rastu plaća od šest posto nakon što BDP dva kvartala zaredom raste dva posto. Sindikati su iscrpljeni, ali zadovoljni izašli s petosatnog sastanka u Ministarstvu rada. Pravnici obiju pregovaračkih strana imat će radni vikend jer će dogovoreno pretočiti u tekst Dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo u ponedjeljak ujutro i potpisati.

Pregovori početkom 2017.

– Strateški cilj je postignut – kaže Ljubica Pilić iz Sindikata zaposlenih u kulturi, jednog od šest sindikata potpisnika TKU-a, dodavši da će se o svemu ostalom nastaviti pregovarati naknadno. Naime, u ponedjeljak istječe Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i od utorka je na snazi tzv. produljena primjena tog ugovora, a za to se vrijeme on ne može mijenjati. Stoga je jasno da su sindikati u pet do dvanaest uspjeli postići pristanak druge strane na svoje glavne zahtjeve. Do Božića će im biti isplaćene i božićnice zajamčene TKU-om, u ukupnom iznosu od 370 milijuna kuna, odnosno 1250 kuna po zaposlenom.

– Ministar Marić rekao je da novac za božićnice nije osigurao, ali da ćemo božićnice ipak dobiti. Isto je tako bilo i s regresom, nije predviđen, ali je bio isplaćen iako se za to nije unaprijed osigurao novac – navodi Ljubica Pilić.

Dodatak TKU-u za javne službe vrijedit će do 1. kolovoza 2017. godine, ali će u njemu jasno biti utvrđeni termini povećanja i u travnju i u studenom. Zašto će onda vrijediti do ljeta? Zato što do tada vrijedi temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, a Vladi je stalo da ti dokumenti budu i terminski usklađeni, objašnjava Branimir Mihalinec, koordinator sindikalnog pregovaračkog tima i čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Kriza je završila

– Krajem prvog kvartala sljedeće godine započinjemo pregovore o novom, višegodišnjem kolektivnom ugovoru u kojem će morati biti utvrđena dinamika usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu. Vrijeme krize je prošlo i trebamo nakon sedam godina postaviti metodologiju kojom će se konačno doći do pravednih plaća za javne službenike – kaže Mihalinec. A postave li se stvari tako, napominje, dug za 2016. godinu u tom slučaju nije toliko značajan.

Naime, svaki je dogovor kompromis pa tako i u ovom slučaju sindikati od nečega moraju odustati. Iako stoje pri tome da im Vlada duguje i da zaposleni imaju pravo na 6-postotno povećanje plaća i u 2016. godini, tog će se potraživanja, kako stoje stvari, odreći. To više jer se sudska praksa za utužene jubilarne nagrade pokazala poprilično neujednačena, pa dok su neki po istoj osnovi tu tužbu dobili, u drugom slučaju pojedinci su je pod jednakim okolnostima izgubili. Inače, sindikati procjenjuju da dug države javnim službama iznosi između 1,4 i 1,5 milijardi kuna.

>> Vlada i sindikati dogovorili rast osnovice za tri posto u travnju i tri posto u studenom    

Komentara 111

ST
stefj
23:06 09.12.2016.

I to je to, kraj napretka. Umjesto da se restrukturira državna služba gdje radi gomila uhljeba, da se makne višak opet im se pogoduje i podilazi. Opet ista stvar, opet političari u dogovoru sa sindikatima državnih službi kroje sudbinu zemlje... I onda će se netko pitati zašto struka odlazi, bit će drvlje i kamenje na poslodavce, a naravno da će i novi porezi da bi se svi oni namirili. Ma nema šanse za bilo kakav prosperitet, zaboravite... A državna služba je potpuno neokrznuta krizom svih ovih godina, samo je rasla i rasla, a istovremeno je izgubljeno 200.000 mjesta u gospodarstvu. Sad kad je malo krenulo, odmah rastu apetiti... Ništa, znači idemo po starom, novi porezi, nova zaduženja, pa dokle ide, onda bankrot, pa opet par/nepar, bonovi i sl. dok nam ponovo ne odobre kredite pa opet ispočetka... Kada bi ljudi kućne budžete radili kao država, svi bi već davno bili na ulici i ostali bez svega. Kada bi se u tvornicama zapošljavalo i radilo kao u državnom sektoru, sve bi propale (kao što većina i je). Više sam očekivao od ove vlade, no očito su pritisci preveliki, nemaju snage preokrenuti priču. Velikim koracima koračamo ka zemlji državnih službenika i penzionera...

DU
Deleted user
00:51 10.12.2016.

Slovenija je prije 12-14 godina analizom utvrdila da ima previše državnih službenika. Onda su donijeli program 2 za 1 što znači kad 2 odu u mirovinu ili otiđu može se zaposlit 1 službenik. Ovaj program su poštivale sve dosadašnje vlade u Sloveniji. U Hrvatskoj nezamislivo.

TH
than
00:15 10.12.2016.

Neka im raste i neka placaju oni koji ostanu tu.... Meni i dalje nije jasno kako uz svo ovo silno povecanje rashodaa, oni misle da ce deficit pasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije