Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Zapanjujuća netransparentnost u Beroševu resoru: Revizori traže uredniju nabavu, ministar odbija

Zagreb: Vili Beroš dao izjavu nakon sjednice Vlade
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
02.04.2022.
u 22:41

Tvrtka čovjeka za kojega ministar tvrdi da mu je samo poznanik uspjela posao naplatiti u 10 dana

Nijedno od tri ministarstva koja je prošle godine "pročešljao" Državni ured za reviziju nije uspjelo dobiti bezuvjetnu ocjenu revizora – resori obrazovanja, poljoprivrede i zdravstva redom su dobili "uvjetnu" ocjenu usklađenosti poslovanja zbog niza utvrđenih nepravilnosti.

Pritom je najzanimljiviji nalaz državnih revizora u Ministarstvu zdravstva, koji potvrđuje medijske napise o sumnjivim poslovima ovog resora s tvrtkom Cupis, u vlasništvu Vinka Kojundžića, poznanika ministra Vilija Beroša.

Dan koštao 225.000 kuna

Ova je tvrtka za Ministarstvo izradila portal za cijepljenje protiv COVID-19, a izvješće koje je ovih dana poslano Saboru otkriva da je temeljem dva ugovora za održavanje i nadogradnju Centralnog upravljačkog sustava te sustava eCEZDLIH i eCIJEPIH od Ministarstva u 2020. godini naplatila 2,75 milijuna kuna. 24 sata primijetila su kako su Cupisovi radnici ugovorene poslove odradili za samo 12 dana, što bi, računaju, značilo da je dan njihovih usluga koštao 225.000 kuna.

U cijeloj priči zabavan je i podatak da je po dokumentaciji ponuđenoj državnim revizorima svaki radnik dnevno odradio prosječno 112 sati. Tvrtka čovjeka za kojega ministar tvrdi da mu nije prijatelj, već tek poznanik, pritom je posao uspjela naplatiti u samo 10 dana, što je više nego rekordan rok u sustavu u kojem se plaćanje dobavljačima lijekova za manje od 120 dana smatra kolosalnim uspjehom. Dodatno je zanimljivo što su isplate obavljene posljednjega dana 2020. godine, na samu Staru godinu.

Iz svega ovog revizori su zaključili da plaćanje ovih poslova i njihovo evidentiranje u poslovnim knjigama ne prati uredna dokumentacija, što Ministarstvo dijelom i priznaje ističući da su s pružateljima usluga ugovorili pojačanu kontrolu održavanja aplikacija.

Zapanjujuća je, međutim, upornost kojom Ministarstvo odbija preporuke Državnog ureda za reviziju koje bi vodile većoj transparentnosti u jednostavnoj nabavi, onoj za usluge vrijednosti do 200.000 i poslove u vrijednosti do 500.000 kuna.

Ovo je ministarstvo kroz postupke jednostavne nabave 2020. nabavilo robe i usluge ukupne vrijednosti nešto veće od pet milijuna kuna bez PDV-a. Revizori, za početak, ukazuju na šlampavost u planiranju nabave, zbog čega je Plan nabave za Ministarstvo zdravstva u ovoj godini mijenjan čak pet puta, od čega je posljednja izmjena, donesena 30. prosinca 2020., na snazi bila samo dva dana. Uz to, u pojedinim slučajevima plan nabave mijenjan je tako da su naknadno uključivani već pokrenuti postupci jednostavnih nabava.

Nakon posljednje izmjene Plana nabave, primjećuju revizori, izdane su dvije narudžbenice za nabavu intelektualnih i "ostalih računalnih usluga" u ukupnom iznosu od 485.000 kuna s PDV-om. Ove nabave, međutim, nisu bile objavljene u elektroničkom oglasniku, nego su provedene na temelju poziva poslanog trima tvrtkama, pri čemu revizori upozoravaju da je u oba slučaja nabava na gornjoj granici od 200.000 kuna, iznad koje bi se morali raspisivati postupci javne nabave. A sve skupa provedeno je na temelju naputka o jednostavnoj nabavi koji donosi ministar i koji je u svojoj prvoj verziji predviđao da se jednostavne nabave objavljuju u elektroničkom oglasniku.

Naknadno izmijenjen naputak

Vili Beroš je, međutim, naknadno izmijenio taj naputak i utvrdio da se nabava može provoditi i na temelju poziva na adrese najmanje triju gospodarskih subjekata. Takvu praksu državni revizori ne odobravaju pa u izvješću napominju kako i jednostavna nabava mora poštovati načela javne nabave, a među njima i tržišno natjecanje i jednak tretman za sve. Iz odgovora Ministarstva zdravstva jasno je, međutim, kako im ne pada na pamet ispoštovati takav naputak.

Državnim revizorima otpisali su kako ne prihvaćaju preporuku jer smatraju da ministrov naputak u sasvim dovoljnoj mjeri uzima u obzir načela propisana Zakonom o javnoj nabavi. Uvjereni su da taj naputak jamči dovoljnu razinu tržišnog natjecanja i transparentnosti i da ga nije potrebno mijenjati, a zbog čega im objavljivanje javnih nabava u elektroničkom oglasniku predstavlja problem, iz izvješća nije vidljivo. 

Pogledajte i video: Plenković: Dobio sam potporu za rekonstrukciju Vlade, dobro je napraviti promjene

Komentara 24

PO
poluprovokator
23:24 02.04.2022.

Sustavna i sistematska korupcija u kojoj uključeni dio pljena daju i u crne torbe nas je dogurala na dno EU i uništila nam budućnost djece.

Avatar Django
Django
00:04 03.04.2022.

Dakle, taj software ima 1.000.000 redaka koda, što znači da je svaki redak naplaćen točno 2,75 Kuna. Baš me zanima koliko novinari naplaćuju svoj redak?

DU
Deleted user
23:59 02.04.2022.

Ne mogu se oteti utisku da nam ovaj covijek pljuje u lice i jos se smije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije