Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković: 'Mjerama želimo ublažiti udar na gospodarstvo'; Beroš: 'Broj pacijenta u bolnicama stagnira'

Zagreb: Održana sjednica Vlade RH
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
31.03.2022.
u 11:47

Vlada će Saboru uputiti izvješće na interpelaciju o svome radu vezano uz zaštitu potrošača od izravnog utjecaja rastućih cijena energenata na tržištima Europske unije.

Sjednica Vlade RH održala se u četvrtak s početkom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

– Danas je obljetnica pogiblje prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Ovo je još jedna prigoda da zahvalimo svim hrvatskim braniteljima, policajcima i vojnicima koji su dali život za domovinu. Danas imamo puno važnih tema. Usvojen je paket za smanjenje udara na naše građane koji stupa na snagu sutra – kazao je hrvatski premijer Andrej Plenkoviću na početku govora.

Istaknuo je da se tim mjerama želi ublažiti udar rasta energetika na hrvatsko gospodarstvo. Vlada je limitirala rast cijena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto. Smanjena  je stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode i na troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti i dr.

– Vodili smo računa o onima koji su najugroženiji u našem društvu. Brinemo o onim našim sugrađanima kojima je solidarnost najviše potrebna. Napravili smo posebni program za poljoprivrednike. Napravili smo posebni program za gospodarstvenike. Napravili smo da što manji bude financijski udar na naše građane – kazao je Plenković i naveo da je Vlada više puta  intervenirala i kad je riječ o cijenama naftnih derivata. 

Osvrnuo se i na prošlotjedno usvajanje strategije Strateškog kompasa na Europskom vijeću te je istaknuo kako je to bitno za Hrvatsku.

– Na našu inicijativu održana je rasprava o BiH. Poručujemo našim susjedima u BiH da su sve hrvatske inicijative dobrosusjedske.

– U posjetu nam je bio i slovenski premijer Janša. Prijateljstvo, suradnja, smanjenje tenzija okvir je kojeg se držimo. Raste nam trgovinska razmjena. Razgovarali smo o suradnji u prometu. Najvažnije, razgovarali smo o temama budućnosti – kazao je i podsjetio da je Hrvatska poslala kanader da pomogne gasiti požar u Sloveniji, na čemu su oni zahvalni.

Okupljenima se tada obratio potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

– Koristim priliku da u ime cijele Vlade čestitam predsjedniku Vlade i supruzi Ani koji su sinoć treći put postali roditelji. Želimo od srca sve najbolje našem Andreju, Ani i posebice novopridošlom članu obitelji Ivanu Plenkoviću – kazao je Medved, na što mu je premijer s osmijehom na licu kratko zahvalio.

– Zabilježili smo 1767 PCR i 1108 pozitivnih brzih antigenskih testova 766 dan od pojave koronavirusa. Od prošlog četvrtka bilježimo pad od 11 posto. Na bolničkom je liječenju je 651 osoba, od kojih je 37 na respiratoru. Broj pacijenata stagnira – kazao je Beroš. Kazao je da je COVID-19 i dalje prisutan te da broj oboljelih u Europskoj uniji raste.

Plenković je komentirajući mjere kazao da će o tome biti riječi idući tjedan.

– Hibridna pojava deltakrona zasad ne predstavlja opasnost u Hrvatskoj. Slučajevi deltakrona zabilježeni su u zemljama koje su znatno popustile mjere – ustvrdio je Beroš i dodao da je najbolja zaštita dodatna doza.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnom bilježništvu.

Podsjećamo, na dnevnom je redu sjednice prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj (EU) te prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi (EU) i Zakona o sustavu osiguranja depozita (EU). Na sjednici će biti podneseno i Izvješće o provedbi aktivnosti, odnosno preuzetih obveza, iz Akcijskog plana za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II).

Vlada će Saboru uputiti izvješće na interpelaciju o svome radu vezano uz zaštitu potrošača od izravnog utjecaja rastućih cijena energenata na tržištima Europske unije.

Komentara 9

BS
Berekin ST
12:43 31.03.2022.

Neka je maleni ziv i zdrav... pustimo politiku sad.

Avatar Cantor
Cantor
13:19 31.03.2022.

Slava HDZ-u....

MK
milutin kekin
14:51 01.04.2022.

Vili, prestani nam lagat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije