Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.07.2018. u 14:44

U izvješću Odbora za vanjsku politiku zastupničkog doma britanskog parlamenta navedeni su, u sklopu pripreme summita o zapadnom Balkanu, rezultati ankete prema kojoj samo 39 posto građana EU podržava njezino daljnje širenje. Protiv toga je 49% građana.

Tijekom nedavne inventure naše prve “petoljetke” u EU stekao se dojam da je većina Hrvata ipak zadovoljna što je Hrvatska naposljetku postala ravnopravna članica EU. Plusevi su nadjačali minuse, premda je članstvo od našeg ulaska izgubilo dio one magične privlačnosti koja je vladala ranih dvijetisućitih kada su u EU ušle Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Pomalo apsurdno, ali vijest iz Velike Britanije, koja izlazi iz EU, nadvija crne oblake nad našim “regionalnim” susjedstvom koje također aplicira za članstvo u EU.

U izvješću Odbora za vanjsku politiku zastupničkog doma britanskog parlamenta navedeni su, u sklopu pripreme summita o zapadnom Balkanu, rezultati ankete prema kojoj samo 39 posto građana EU podržava njezino daljnje širenje. Protiv toga je 49% građana. U 19 od ukupno 28 zemalja članica apsolutna je većina stanovnika protiv proširenja.

Ti su rezultati za mainstream politike EU vjerojatno poražavajući, no to jest realnost. Još prije samo 14 godina 53% građana EU odobravalo je širenje “najelitnijeg u svijetu” kluba država, kako se tada tepalo Uniji. U međuvremenu, vidimo da se Unija “stisnula” i ogrubjela, što zbog migranata, što zbog “problematičnih” i tvrdoglavih građana Istočne Europe koji su se unutar EU brzo narogušili prema starijim i moćnijim članicama te provode svoju autonomnu politiku prema migrantima i sigurnosti unutar EU. Isti autori istraživanja procjenjuju da će zemljama zapadnog Balkana (WB), BiH, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Kosov, trebati od 50 do 60 godina da bi dostigle prosjeke EU.

Ta anketa, naravno, ne znači da te zemlje neće još desetljećima moći ući u EU, no pokazuju da stvari za njih ne idu u dobrom smjeru. Za ulazak neke nove države u EU, naime, potreban je pristanak svih. Što se Hrvatske tiče, ona ovdje neće diktirati zbivanja i neka gleda svoje interese. Ako je onaj vlak iz 2013. bio zadugo zadnji, onda je dobro da smo se u zadnji čas ukrcali i maknuli sa zapadnog Balkana.

 

Ključne riječi

Komentara 26

SO
SoloHan
15:00 19.07.2018.

Pa dobro i red je da potomci Turaka ostanu tamo s Turcima

Avatar possibilis
possibilis
17:19 19.07.2018.

Ova vijest je izgledno znak odgode iduceg (neminovnog) rata na duze vrijeme. Srbija ce ekonomski zaostajati do te mjere da nece moci parirati Hrvatskoj na koju su pohlepno zinuli vladajuci u Srbiji. Losa vijest je da ce se, po sistemu spojenih posuda, negativni ekonomski trendovi prelijevati i na Hrvatsku. Sigurno je da nisu odustali vec cekaju na novu priliku. Kada nam se priblize- mozemo posve sigurno ocekivati nove pretenzije i prestanak demagogije sa nazivnikom "tko nas bre zavadi". Treba zato pripaziti na Bosnu. Ocekujem sve agresivnije poteze u smjeru aneksije tzv. Republike Srpske, odnosno otcijepljenja pa onda aneksije. Slicno kao sto ce se dogoditi sa Kosovom i Albanijom: jedinom pobjednicom rata u bivsoj Jugoslaviji. Ali tek za koje desetljece. Kada pobjednik ne trijumfira- mozemo biti sigurni da su posljeratni procesi neprirodni i nasilno vodjeni od trece strane. Uglavnom, dobra vijest je da su sukobi odgodjeni za duze vrijeme jer Srbija nece imati novca.

Avatar navijač
navijač
17:19 19.07.2018.

Kamo sreće da ni ne uđu, šta će srbija u EU to je unija za normalne narode..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije