Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRONOVI, STRELJIVO...

Zapad nema način da to zaustavi: Iran ima direktnu rutu kojom šalje oružje Rusiji

International Army Games 2022 in Moscow region
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/6
26.05.2023.
u 13:02

Rezolucija Međunarodne pomorske organizacije traži od većine plovila da sa sobom nose sustave za praćenje koji pružaju lokaciju i identitet broda obalnim vlastima. Zbog sigurnosnih razloga ti sustavi trebali bi odašiljati podatke u svakom trenutku. No, brodovi mogu isključiti to praćenje

Rusija i Iran koriste svoju snažnu poziciju na Kaspijskom moru za međusobnu trgovinu oružjem i zaobilaženje sankcija. Suradnja između dvije zemlje znatno se produbila, naročito nakon izolacije Rusije na međunarodnoj sceni poslije pokretanja invazije na Ukrajinu. Sada one koriste rutu na Kaspijskom moru, na kojem obje imaju luke, kako bi Teheran Moskvi isporučio dronove, metke i artiljerijsko streljivo koji su vojsci Vladimira Putina potrebni za nastavak invazije, piše u svojoj analizi CNN.

Podaci prikupljeni praćenjem ruskih i iranskih brodova pokazuju često "zamračivanje" plovila, odnosno pokušaje tih vlade da isporuke roba drže u tajnosti.

Prošle je godine kompanija Lloyd's List Intelligence otkrila u rujnu porast broja "praznina" u praćenju brodova u Kaspijskom moru. To se dogodilo neposredno prije nego što je američka vlada rekla da je Rusija kupila dronove od Irana. Te je bespilotne letjelice Moskva koristila kako bi gađala infrastrukturu u Ukrajini tijekom jeseni i zime.

VEZANI ČLANCI



Eksperti s kojima je CNN razgovarao također govore da zapadni saveznici zapravo nemaju pravu moć i realnu mogućnost zaustaviti te isporuke.

- Ne postoji rizik za iranske isporuke putem Kaspijskog mora zbog drugih država koje imaju obalu na tom moru - one nemaju ni sposobnost, a ni motiv spriječiti te isporuke i trgovinu - rekao je Martin Kelly, glavni analitičar EOS Rizik grupe. Osim Irana i Rusije, izlaz na to more imaju još tri bivše sovjetske republike - Azerbajdžan, Turkmenistan i Kazahstan. Analitičari zato očekuju da će se "praznine" u broju plovila u Kaspijskom moru nastaviti i ubuduće.

Rezolucija Međunarodne pomorske organizacije traži od većine plovila da sa sobom nose sustave za praćenje koji pružaju lokaciju i identitet broda obalnim vlastima. Zbog sigurnosnih razloga ti sustavi trebali bi odašiljati podatke u svakom trenutku. No, brodovi mogu isključiti to praćenje, čime taktički mogu pokušati sakriti dijelove svog putovanja, lokacije ili pak se "zamračiti" prilikom komuniciranja s obalnim vlastima.

VEZANI ČLANCI



Na kraju 2022., podaci Lloyd's List Intelligencea, prema analitičarki kompanije Bridget Diakun, pokazuju da je primijećen porast "vjerojatnih zamračenih poziva lukama Rusije i Irana" u Kaspijskom moru.

- Sumnjivo je ako brod samo krene iz jedne luke i vrati se u nju bez da uspostavi kontakt s drugom lukom, osim ako plovilo zapravo prenosi teret do drugog broda, a ne u luku - rekla je Diakun. CNN je pratio neke brodove koji su krenuli iz iranskih luka prema ruskoj luci Astrahan, i zamijetili su da su se neka plovila zamračila ili su isključila sustave za praćenje na duži vremenski period. Iako analitičari govore da je teško točno znati kakav teret su prevozili ti brodovi, obrasci ponašanja govore da bi se moglo raditi o isporukama dronova.

VIDEO Wagner započinje povlačenje jedinica iz Bakhmuta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije