Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

'Žao mi je što nisam slikao Tuđmana, on nema portret koji je dostojan njegova djela'

30.07.2017.
u 00:18

Josip Manolić na moju sugestiju da stavi drugu kravatu rekao je: “Pa kako drugu? Koju drugu? Ja nosim jednu sve dok je ne potrošim”

Za prvu su svi koji sjednu na stolac u njegovu ateljeu, onaj koji se nalazi preko puta velikog drvenog štafelaja, pomalo ukočeni. Ta ipak je u nastajanju njihov portret i svi se žele pokazati u najboljem svijetlu. Zato treba čekati neko vrijeme da se model opusti da bi se kistom mogao uhvatiti pravi izraz lica. Iznimka nisu ni članovi njegove obitelji i prijatelji koji su najčešće imali ulogu modela, a ništa drugačije nije bilo ni s predsjednicima Sabora. Akademski slikar Vlado Jakelić jedan je, naime, od petero umjetnika koji su imali priliku biti službeni portretisti visokih hrvatskih državnika. U njegovu su ateljeu tako bila čak trojica predsjednika Sabora – Vlatko Pavletić, Vladimir Šeks te posljednji Željko Reiner, čiji je portret zadnjih dana jedna od glavnih tema u javnosti prvenstveno zbog cijene.

– Da to odmah riješimo – portret je stajao točno 40.000 kuna. Ništa nije tajna, to je javna informacija, a cijenu određuje Sabor. To je više-manje ustaljena cifra još otkad se krenulo s izradom takvih portreta, onda je to bilo oko 10.000 njemačkih maraka. 

Cijelu priču pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista

Ne propustite i druge teme:

- U frizeraju kod Nene: Na šišanje dolaze Plenković, Gotovina, pa i klijenti iz Beča
- Moja je žena Hrvatica, ali nismo se svađali zbog arbitraže
- Unesco bi trebao zaštititi zagorske klijeti kao antidepresiv
- Diana Budisavljević: Hrvatski Schindler

Ključne riječi

Komentara 17

NE
nemanatrag
07:17 30.07.2017.

Loši portreti zašećereni do bljutavosti.Jakelić je dobar slikar ali plošni fotografski predložak urodio je lošim dosadnim i anemičnim portretom. Tko je danas uopće i dobar portretist ?

RE
REYAM
08:15 30.07.2017.

Ako se nastavi sa ovom domoljubnom praksom portretiranja, trebati će nakon nekoliko desetaka godina čitava arena da svi stanu. Bolja je ideja da u sjećanju ostanu oni koji zaslužuju da ih se pamti. Za to neće trebati puno memorije. A i lakše je nakon nekog povijesnog vremena izbrisati iz memorije, nego prenašati biste i slike.

Avatar istovari
istovari
10:14 30.07.2017.

Rudi Labaš ili Zlatko Kauzlarić Atač posljednji Mohikanci koji bi puno bolje portretirali dotičnoga jer sustavno se bave portretom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije