Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka jadro

Splitsko područje bez čiste vode, prokuhajte ju za piće

Voda/Ilustracija
Foto: Getty
30.10.2018.
u 14:40

Do zamućenja vode je došlo zbog obilnih kiša koje su posljednjih dana padale na splitskom području

Iako se uzorci pitke vode još uvijek analiziraju, iz splitske tvrtke Vodovod i kanalizacije (ViK) u utorak su građanima preporučili da vodu za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe prije pića prokuhavaju, jer je zbog obilne kiše došlo do zamućenja na izvoru rijeke Jadro koji pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.

Iz ViK-a su ujutro izvijestili o zamućenju vode te obavijestili građane sa splitskog područja da nema potrebe za brigu, jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.

No, naveli su i kako je za očekivati da bi nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu moglo doći do povećanja mutnoće na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira

Popodne su, nakon novih analiza vode, ipak izvijestili da je Nastavni zavod za javno zdravstvo preporučio koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju. Iz VIK-a su priopćili kako prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno-kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

"Očekujemo kako će svi mikrobiološki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja", stoji u priopćenju.

>> Pogledajte kako je izgledalo kada je Slavonski Brod ostao bez pitke vode

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:21 30.10.2018.

koje spamanje, pa hrvatska je među najbogatijim zemljama svijeta što se tiče vode! sad nam tu prodajete foru o 'zamućenoj vodi', a kad ono, reklama jane u kutu.... svašta. i vodu nam žele ogaditi. sigurno je ona iz dubina alpa punjena u austriji bolja od naše iz cetine... ajmo se smijati malo!!! izvori vode u kršu uvijek imaju problem sa zamućenjem vode prilikom jačih kiša. i to ne bi ni trebala biti vijest. u kanadi svaka kuća ima filter, kojeg joj ekipa iz vodovoda jednom godišnje promijeni. al oni imaju meku vodu... mi tvrdu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije