Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKONSTRUKCIJA

Ovo su mogući Plenkovićevi kandidati za nove ministre

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.07.2019.
u 21:10

SDP pokreće zahtjev za smjenom G. Žalac, T. Tolušića i Gorana Marića, a i u HDZ-u poručuju da će bez tih smjena to biti samo “alibi-rekonstrukcija”

Pred premijerom Plenkovićem izazovan je tjedan jer već bi idućeg četvrtka mogla biti sazvana izvanredna sjednica Sabora na kojoj će predložiti rekonstrukciju Vlade, odnosno na glasanje će, uz zamjene za Lovru Kuščevića i Mariju Pejčinović Burić, poslati imena dvoje ili troje novih ministara.

Pet novih ministara?

Rekonstrukcija bi mogla ukupno obuhvatiti pet ministara, a u HDZ-u već se čuju komentari da će to, ne smijeni li ministricu Žalac i ministra Tolušića, biti samo kozmetičko, odnosno “alibi-osvježenje” Vlade. Za Gorana Marića u HDZ-u računaju da je ionako na izlaznim vratima. U tom smjeru puca i SDP koji je namirisao najslabije karike u Vladi koje je Plenkoviću najteže smijeniti jer sa Žalac je privatno dobar, a Tolušić je i potpredsjednik stranke i ima jaku bazu u Virovitici, pa idući tjedan planira pokrenuti proceduru opoziva baš to dvoje ministara i ministra državne imovine Gorana Marića koji posljednjih dana puni medijske stupce aferama s nekretninama. Zahtjev za opozivom automatski se uvrštava u dnevni red čime počinje teći osmodnevni rok Vladi za očitovanje. Rasprava se provodi najranije sedam, a najviše 30 dana od uvrštenja zahtjeva u dnevni red Sabora. Ako premijer prije toga sam ne smijeni ovaj trojac, postoji mogućnost da se zbog ovog zahtjeva sazove još jedna izvanredna sjednica.

Pogledajte tko su kadrovi iz HDZ-ovih odbora:

Andrej Plenković
1/15

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a Plenkoviću je dalo bjanko podršku za smjene u Vladi kako bi se pokušalo popraviti rejting HDZ-a i što manje naštetiti Kolindi Grabar-Kitarović u predsjedničkoj utrci, tako da premijer ima slobodne ruke iz Vlade izbaciti bilo koga i u Vladu dovesti - koga želi.

Plenković za novog ministra uprave predlaže Ivana Malenicu, šibenskog dekana i šefa HDZ-ova odbora za upravu, a HDZ-ovi stranački odbori, u koje je Plenković prije godinu i pol dana postavio svoje ljude, postali su bazen odakle sve češće crpi kadrove za razne funkcije.

Prije godinu i pol dana napisali smo da je Plenković postavljanjem odanih ljudi na mjesta predsjednika tih odbora promijenio krvnu sliku HDZ-a bez stranačkih izbora jer im je dao legitimaciju da ih s tih pozicija dalje kadrovira. Tako su se iz tog bazena na listi za europske izbore našli Tomislav Sokol, Domagoj Maroević, Stjepan Adanić, ali i Dubravka Šuica koja je već u drugom mandatu eurozastupnica. Lidija Brković, nova šefica Državnog zavoda za statistiku, primjerice, članica je HDZ-ova odbora za financije. Ostali šefovi odbora uglavnom su na nekim državnim pozicijama, ali na te ih je funkcije Plenković postavio prije nego za predsjednike stranačkih odbora. Budući da Plenković rekonstrukciju Vlade predlaže u zadnjoj godini mandata, što ljudima jačeg kalibra nije izazovno, najlogičnije je da će zamjene u rekonstrukciji Vlade pronaći upravo među stranačkim ljudima.

HNS očekuje sastanak

To ne znači da će i ostali ministri biti upravo iz HDZ-ovih odbora, ali ako će Plenković i dalje ići tom logikom barem poneku zamjenu mogao bi pronaći među stranačkim ljudima. Ako iz Vlade doista odu Žalac, Tolušić i Marić, zamjene bi možda mogle biti - Dragica Roščić, šefica odbora za regionalni razvoj i EU fondove i saborska zastupnica, Krunoslav Zmaić, šef odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Krunoslav Katičić, šef odbora za pravosuđe, državni tajnik u Marićevu ministarstvu te Plenkovićev osobni prijatelj.

Ako iz Vlade ode ministrica Nada Murganić koja je često prozivana zbog lošeg sustava socijalne skrbi i osobnih gafova, možda bi na njeno mjesto mogao doći Stjepan Adanić, šef HDZ-ova odbora za demografiju. Međutim, ako Plenković smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, manje je vjerojatno da bi na njegovo mjesto došao Ante Ćorušić budući da je on ravnatelj KBC-a Rebro i nešto je tvrđih svjetonazorskih stavova u odnosu na Plenkovića. S druge strane, možda bi Plenković posegnuo baš za takvim profilom političara koji bi privukao desne birače. Ako se premijer odluči na smjenu ministra rada Pavića, na njegovo bi mjesto možda mogla doći Majda Burić, šefica HDZ-ova odbora za rad i mirovinski sustav i državna tajnica u tom ministarstvu.

Ni u HDZ-u ni u HNS-u nemaju pojma koga će točno Plenković smijeniti, ali u HNS-u očekuju da ih pozove na sastanak i predstavi im nove ministre. Na pitanje zašto se odustalo od toga da se danas u Saboru izglasa novi ministar uprave, u HNS-u smatraju da je jedini razlog to što je premijer vjerojatno to htio odraditi odjednom, u paketu zamijeniti sve ministre.

Nećemo se premijeru petljati u rekonstrukciju Vlade, neka sam smisli koga će mijenjati i potom neka nam predstavi odabrane ministre – rekao je izvor iz HNS-a.

Komentara 63

IC
ICCO
22:26 12.07.2019.

Jedina prava rekonstrukcija je HNS out!

ST
stefj
21:42 12.07.2019.

Plenković sastavlja vladu kao što je sastavljao listu za EU izbore. Slutim katastrofu KGK na izborima za predsjednika...

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:44 13.07.2019.

Svi se mjenjalu samo zastupnici SDSS -a ( vječno ) ostaju 🙃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije