Naslovnica Vijesti Hrvatska

Malenica: Smanjit ću birokraciju jer oduzima vrijeme i novac

Javna uprava mora biti servis građana, a oni koji u njoj rade ne smiju biti stigmatizirani
12. srpnja 2019. u 19:48 50 komentara 6104 prikaza
Ivan Malenica
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dekanu Veleučilišta u Šibeniku, obiteljskom čovjeku i ocu dvoje djece Ivanu Malenici ponuda da postane novi ministar uprave nakon odlaska Lovre Kuščevića s tog mjesta od premijera je stigla u četvrtak. Tada je prvi put o toj opciji, kaže, ozbiljno razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i odmah je pristao. To je velika čast, ali i izazov, kazao je za Večernji list.

PRIHVATILI MALENICU Bačić: Plenkoviću smo dali potporu da predloži rekonstrukciju Vlade

Snimanje situacije

Iako ga je poziv iznenadio, zapravo je, s obzirom na cijeli njegov put i karijeru, takav izbor vrlo logičan. Osim što je dekan Veleučilišta u Šibeniku, Malenica je ujedno i predsjednik Odbora za upravu HDZ-a, ali i član Savjeta za razvoj javne uprave koji je aktivno radio i na pripajanju državne uprave županijama.

Je li bio prvi i jedini izbor premijera Plenkovića za nasljednika Lovre Kuščevića, ne zna niti je to, kaže, pitao premijera Plenkovića. Iako još nije potvrđen za ministra, što se očekuje idući tjedan kada bi prvo trebalo biti njegovo predstavljanje na Odboru za statut, Poslovnik i politički sustav, a nakon toga ide glasanje na sjednici Sabora, Malenici je već stigla i čestitka bivšeg ministra Lovre Kuščevića.

Doduše preko SMS-a, a idućih dana, nakon što bude potvrđen za ministra i kada bude i primopredaja resora, Malenica planira obaviti i razgovor s bivšim ministrom i upoznati se sa svim započetim projektima u resoru uprave.

Arsen Bauk REKONSTRUKCIJA VLADE Bauk: Novi ministar uprave je, rekao bih, Karlo Ressler broj 2

– Ima dosta otvorenih pitanja na kojima je Ministarstvo uprave već radilo, od Zakona o ustanovama, Zakona o agencijama, digitalizaciji javne uprave. To su sve bitne i važne stvari. Tu su i Zakon o referendumu i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali u ovom trenutku ne znam u kojoj su fazi. Moram prvo snimiti situaciju, upoznati se sa svime. Ako budem imenovan, to mi je plan sve do rujna obaviti i na jesen krenuti rješavati sve te stvari – kaže vjerojatni budući ministar.

Ključni cilj i ideja mu je, kaže, da javna uprava bude ono što bi i trebala biti, a to je servis građanima. I da svi oni koji rade u toj javnoj upravi ne budu stigmatizirani.

– Ako budem izabran za ministra, radit ću sve da javna uprava zaista funkcionira i da građani u što kraćem roku i sa što manje troškova ostvare svoje interese sukladno zakonu. A to znači da ću ići prema tome da se smanji sva nepotrebna birokracija i tu će nam predstavnici poslodavaca i drugih interesnih skupina biti od velike koristi.

Ivan Malenica Bio je odlikaš Tko je mladi Ivan Malenica, Plenkovićev izbor za novog ministra uprave

Plan mi je obaviti razgovore s njima i vidjeti kako im se može izići u susret i olakšati poslovanje i komuniciranje s javnom upravom, kako izbaciti sve nepotrebno što im oduzima i vrijeme i novac u poslovanju i komuniciranju s javnom upravom– kaže Malenica.

Upitan koliko je realno ostvariti sve to što je rekao, Malenica kazao kako je dosta vremena do kraja mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Projekti Veleučilišta

– Nadamo se da ćemo u tom roku uspjeti završiti većinu toga – kazao je Malenica koji je danas, uoči našeg razgovora, obavio i sjednicu Upravnog vijeća Veleučilišta u Šibeniku na kojemu je dekan. Tko će mu biti zamjena, u ovom trenutku ne zna, ali na Veleučilištu ima jako puno, kaže, kvalitetnih ljudi i stručnjaka koji bez problema mogu nastaviti obavljati njegov posao i dovršiti započete projekte.

– U ovom trenutku Veleučilište je nosilac preko 100 milijuna kuna projekata, od studentskog doma, nadogradnje zgrade do brojnih malih projekata – kaže Malenica.

Predrag Štromar o rekonstrukciji Vlade

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • vbn2:

  Pravnik, obiteljski covjek demokršćanskih vrijednosti, pun elana daje nadu da bi to moglo biti izvrstan potez premijera

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Hrvatska kao država s najvećim brojem lokalnih službenika po glavi stanovnika neće doživjeti u mandatu HDZ-a nikakvu rekonstrukciju županija, gradova i općina. Jednostavno zato što su skoro svi nepotrebni službenicu zaposleni u svrhu stvaranja lokalne i državne mreže glasača HDZ-a. ... prikaži još! A to gospodin Malenica očito baš i ne razumije, pa ovako oralno daje obećanja koja nije u stanju izvršiti jer mu neće dati da to napravi. Broj gradova i općina treba smanjiti na maksimalno 150, a županija na ne više od 7, ali i to je previše u odnosu na rješenja u zapadnoj Europi. Jer se jedino smanjivanjem i objedinjavanjem troškova može uprava uraditi efikasnijom, beskonaćno zapošljavanje uhljeba po partijskoj liniji vodi tamo gdje smo i do sada išli. Slika i prilika je poljoprivredna politika gdje je ministarstvo poljoprivrede uspješno dovelo državu do neslućenih povećanja državnih poticaja i teške ovisnosti o uvozu hrane uz povećanje broja službenika ministarstva i komore. Poticaji su nekim područjima povećani za preko 1000 posto a proizvodnja za 8%. Poticaje od države dobivaš i da proizvedeš ništa, nula, takvu politiku vodi ministarstvo poljoprivrede. Ne moraš imati niti zemlju, niti na nju plaćati porez, ne moraš imati niti ugovor o zakupu, samo javiš ministarstvu da "koristiš" tuđu parcelu bez ikakvih vlasničkih dokumenata ili dokumenata o najmu. Za opstanak bitna je poljoprivredna politika i razvoj malih poduzetnika u lokalnim sredinama van velikih gradova. I efikasnija lokalna uprava.

 • stefj:

  Standardna floskula, a onda slijedi otrežnjenje. Nit će se smanjiti birokracija, niti će se povećati efikasnost... A zapravo bi ministar trebao imati relativno lagan zadatak. Budući da po tablicama imamo najgoru birokraciju na svijetu, jedino je Venezuela gora od nas, ... prikaži još! ne može se puno pasti, može se samo napredovati... No, tako smo i po BDP-u predzadnji u EU, bez ikakvih izgleda da to popravimo uz izvjesni pad na zadnje mjesto, pitanje je samo kada...