Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dogovora

Sastanak Eurogrupe raspao se bez kompromisa o Grčkoj

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.02.2015.
u 20:31

"Bez obzira na posljedice, odustat ćemo od dogovora koji su pogrešni za Grčku i pogrešni za Europu", tvrdi grčki ministar financija Yannis Varoufakis

Grčka je sve bliže trenutku u kojoj su joj odbrojani dani do nekontroliranog izlaska iz programa pomoći, a potencijalno i izlaska njezinih banaka iz sustava financiranja Europske središnje banke te izlaska cijele države iz eurozone, nakon što je večerašnji sastanak Eurogrupe u Bruxellesu završio bez ikakvog pomaka prema kompromisu između nove grčke vlade i ostatka eurozone.

– Put naprijed je da grčke vlasti zatraže produljenje programa – rekao je predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem po završetku sastanka tijekom kojega su grčki dužnosnici takav zahtjev za produljenjem programa pomoći nazivali "apsurdnim" i "neprihvatljivim".

- Ne možemo zatražiti produljenje jer mislimo da je to program koji se ne može uspješno završiti. Naša vlada je izabrana jer dovodi taj program u pitanje. Taj program je dio problema, a ne dio rješenja - rekao je grčki ministar financija Yannis Varoufakis na zasebnoj konferenciji za novinare. No, kako postojeći program pomoći istječe 28. veljače i još nije dovršen do kraja, a pregovori o novom programu kakav želi Grčka trajali bi mjesecima, golema većina drugih članica eurozone ne želi razgovarati ni o čemu drugome dok se postojeći program pomoći ne produlji. Pri čemu produljenje znači i prihvaćanje obveza koje su preuzele dosadašnje grčke vlade. – Za stolom je izraženo vrlo snažan stav da sljedeći korak mora doći od grčkih vlasti – rekao je Dijsselbloem.

Varoufakis, međutim, tvrdi da se Grčka i euro zona moraju "naći na pola puta" i ne daje naslutiti da će sljedeći korak koji očekuje Dijsselbloem doći od grčkih vlasti. - Naša vlada poštuje činjenicu da postoji (dosadašnji) program i da imamo obvezu koja proizlazi iz njega jer svaka država, pa i Grčka, ima preuzete obveze. Poštujemo taj princip. Ali postoji i drugi važan princip, a to je da demokracija mijenja činjenice na terenu. Imamo grčku vladu koja dovodi u pitanje taj program pomoći - rekao je Varoufakis, upozorivši da inzistiranje na prvom principu te zanemarivanje drugoga "može imati posljedice za čitav europski projekt". No, grčki ministar je optimističan: - U sljedećih 48 sati Europa će stati zajedno i pronaći frazu koja je potrebna. Europa će izvesti svoj uobičajeni trik. Izvući će dobar, častan sporazum iz nečega što se čini nemogućom situacijom - zaključio je Varoufakis. 

"Crvene linije nećemo prijeći"

Iako je večerašnji sastanak bio tretiran kao krajnji rok za postizanje kompromisa (jer nakon bilo kakvog dogovora, o produljenju programa ili nečem drugom, njemački, francuski i drugi parlamenti država eurozone moraju odobriti dogovoreno, što sve treba stići napraviti do kraja mjeseca), Dijsselbloem je rekao kako je teoretski moguće postići dogovor o produljenju programa pomoći Grčkoj još do kraja ovog tjedna. No, Grčka treba to zatražiti, što Syrizina vlada odbija. Grčki ministar financija Yannis Varoufakis na sastanak je došao sa stavovima koje je objavio u kolumnu u listu New York Times.

"Bez obzira na posljedice, odustat ćemo od dogovora koji su pogrešni za Grčku i pogrešni za Europu", napisao je. "Linije, koje smo predstavili kao crvene, nećemo prijeći. U suprotnom, to ne bi bile crvene linije, nego blef".

"Žalim Grke"

Uoči sastanka, a vjerojatno i tijekom rasprave iza zatvorenih vrata, najoštriji prema novoj grčkoj vladi ponovno je bio njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

– Žalim Grke. Izabrali su vladu koja se u ovom trenutku ponaša prilično neodgovorno – rekao je Schäuble u razgovoru za njemački radio jutros prije dolaska u Bruxelles. Na ulasku na sastanak dodao je kako je skeptičan i ne vjeruje da će biti dogovora. – I ja bih mogao također reći da se Njemačka ponaša neodgovorno – izjavio je glasnogovornik Tsiprasove vlade Gavril Sakellaridis za grčki portal Parapolitika.   

>>'Grčka će učiniti sve što može da postigne dogovor s EU'

>>Pitanje dana kada će Grčka odbaciti euro

Komentara 33

AM
amky1
21:08 16.02.2015.

Grci ne mogu sami sebe shvatiti. Ponuđen im je život na kredit, pristali, ne mogu vraćati i sad bi da im oproste. Nešto me podsjeća ...

UU
uhljeb u holdingu
21:45 16.02.2015.

Nismo ni mi bolji.

DA
Djeca_Arbata
20:54 16.02.2015.

Grčki političar kaže da se Njemci ponašaju neodgovorno...ne znam kaj da komentiram...priznajem, nisam dovoljno pametan da skužim ove grke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije