Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Pitanje dana kada će Grčka odbaciti euro

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2015.
u 15:15

Nakon vatrenog govora grčkog premijera dionice grčkih banaka potonule su dvoznamenkasto, atenska burza pala je šest posto

Dionice grčkih banaka potonule su dvoznamenkastim brojevima, atenska burza pala je šest posto, a cijena zaduživanja Grčke skočila na razinu koja nije viđena još od prvog otpisa grčkog duga 2012. – sve to dogodilo se dan nakon što je novi grčki premijer Alexis Tsipras u nedjelju navečer u Parlamentu održao vatreni govor u kojem je pokazao da nema namjeru odstupiti od ključnih predizbornih obećanja svoje radikalno lijeve stranke Syriza. Financijska tržišta zaključila su nakon govora da Tsipras ostavlja vrlo malo prostora za postizanje kompromisa s europskim vjerovnicima, a ekonomisti poput bivšeg šefa američke središnje banke Alana Greenspana tvrde da je izlazak Grčke iz eurozone postao “samo pitanje vremena”. Ostatak svijeta odmah bi skliznuo u recesiju kada bi se raspala eurozona, upozorio je Greenspan.

Britanski premijer David Cameron sazvao je jučer sjednicu svoje vlade kako bi, “zbog nesigurnosti oko Grčke i eura”, pripremio plan “za sve mogućnosti”.

Premijer Tsipras pred Parlamentom čvrsto je ponovio kako neće tražiti produljenje programa pomoći EU i MMF-a te da želi dobiti kreditnu “premosnicu” kako bi Grčka imala novca da vraća dugove do ljeta, do kada njegova vlada planira dogovoriti s europskim partnerima trajnije rješenje (nadaju se otpisu duga, što svi dužnosnici EU odbacuju). Tsipras je također najavio da ukida praktički sve mjere štednje koje su obični građani osjetili proteklih godina, a njegova vlada štedjet će samo na troškovima zastupnika i ministara, koji ostaju bez službenih automobila i jednog od tri državna zrakoplova. Obećao je Tsipras besplatnu hranu i struju najsiromašnijim Grcima te kako će inzistirati da Njemačka plati ratnu odštetu iz Drugog svjetskog rata.

>> Syriza navodno želi Grčku izvan NATO-a

>> Tsipras i Faymann u Beču postali novi najbolji prijatelji

Komentara 21

DU
Deleted user
17:57 10.02.2015.

Raspad eurozone je prvi korak u raspadu trule tvorevine poznate pod nazivom Europska unija.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:44 10.02.2015.

Samo par cinjenica za zrtve ispiranja mozga. 2010 godine kada je krenulo "spasavanje Grcke" od tzv. Trojke , ta drzava je imala 12 % nezaposlenost uz dug od 128 % GDP-a. Danas 5 godina kasnije Grcka ima dug od 174 % njihovoh GDP-a (koji je pao skoro 25%) i nezaposlenost od 27 %. Daljnjih komentara pametnim ljudima ne treba. S takvim "prijateljima" kome trebaju neprijatelji.

OB
ObrenM
17:32 10.02.2015.

U samoj Njemackoj se sve vise razvija stranka,koja se zalaze za povratak marke.Ima drzava i u nasom okruzenju,koje bi zeljele povratiti svoju bivsu valutu.Sama Merkelica je pred par mjeseci priznala,da nametnuta stednja nije najbolji put izlazka iz recesije.Sada o tomu mudro suti.Za kronicnog bolesnika koji puno pati je milost bozja nenasilna smrt.Hoceli uskoro to zahvatiti Europu,koja je samo odabranim donjela nesto dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije