Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripovijest iz Siječevca

Zakopano blago nikad nismo pronašli, ostala nam je samo polomljena hajdučka bajoneta

Pripovijest iz Siječevca
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
31.01.2022.
u 10:19

Obitelj Dejanović već 150 godina čuva stari komad oružja za koji se vezuje sasvim posebna priča. U nju je upleten i uskok, bukva, jedan svinjar i - pun kotao zlata, dragulja i ostalih dragocjenosti

Nije to bilo koji komad željeza. Ta je polomljena hajdučka bajoneta u obitelji Dejanović iz Siječevca već 150 godina, a sasvim je posebna i priča koja se za nju veže. Da li je istinita ili nije, ne preispituje niti Milan Dejanović, koji ju čuva kao ostavštinu pokojnog oca, a priču do u detalja zna i njegov sin Miloš, kao i Milanova supruga, odnosno Miloševa majka Danica. Počinje ona s jednim vojnikom, uskokom iz Žumberka, koji je bio čuvar vojnog zatvora u Beču. Jednom prilikom jedan ga je zatvorenik, inače hajduk, pitao odakle je.

- Ma što da ti objašnjavam odakle sam kad nećeš znati - govorio je žumberački vojnik hajduku koji ga je s razlogom pitao to pitanje. Prepoznao je, naime, žumberački dijalekt, pa je već pretpostavio što će ovaj reći.

Je li priča istinita ili nije, ne preispituje niti Milan Dejanović, koji bajonetu čuva kao ostavštinu pokojnog oca (drži je u ruci), a priču do u detalja zna i njegov sin Miloš, kao i Milanova supruga, odnosno Miloševa majka Danica.
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

- Da nisi možda Žumberčan - pita hajduk uskoka, a on, pak, pomalo začuđeno, odgovori potvrdno. Nisu razmijenili niti nekoliko rečenica, a hajduk je već toliko precizno locirao uskokovo rodno selo, pa i zaseok, a vrlo brzo su se razumjeli i oko točne lokacije jedne bukve koja je uskoku, po hajdukovim riječima, trebala promijeniti život. Ne samo njemu, već i njegovoj čitavoj obitelji i potomcima.

- Točno mu je naveo gdje je bukva u koju je postavio bajonetu. Bila je zaglavljena između spoja dvije grane, odnosno rašlja, a smjer u kojem je bila usmjerena pokazivao je mjesto na kojem je zakopan kotao pun blaga - govori Milan Dejanović dok njegov sin dodaje - čuo sam i verziju u kojoj je precizirao da će, ako ga nađe, biti namireno i njegovo deveto koljeno.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

- A znao je hajduk da iz zatvora neće otići pa je odlučio podijeliti svoju tajnu da bar netko od nje ima koristi - govori Milan. Kad je došao na Žumberak, uskok je otišao do bukve koju mu je hajduk opisivao, no bajonete više bilo - nije. Što se dogodilo? Neki je čovjek iz Bratelja, govori Milan Dejanović, onuda potjerao svinje i ugledao ju.

- Taj predio pogodan je svinjama za "gablec" jer ima puno bukovog žira - objašnjava. Bajoneta je na kraju završila u svinjarovim rukama, a kad su ga pitali kako je bila okrenuta - nije znao ponoviti.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

- Znali su, dakle, ljudi tko je bajonetu izvadio, znali su i drvo u kojem je ona bila, ali svinjar nije znao reći je li stajala "uz brdo", "niz brdo"... Velike su i prostrane žumberačke šume, ako ne znaš točnu lokaciju, nema šanse da nađeš nešto što je zakopano - govori Miloš. Bajoneta je iz vremena, pretpostavlja otac Milan, oko 1700. godine, a u njihovu je kuću došla tek neposredno prije ukidanja Vojne krajine. A što je s blagom? Nikada nije pronađeno, dok su bajonetu Žumberčani raskomadali, vjerujući da donosi sreću. Dejanovićima je ostao njen donji dio, dok o blagu više niti ne razmišljaju. Najveće je blago, slažu se, upravo obiteljska ostavština, a Milanu je najviše žao tek što bajoneta kroz godine nije ostala - čitava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije