Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u RH'

- Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo. Treba donijeti novi zakon, jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje, ističe. Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj - kazao je Kolakušić u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a
21. siječnja 2018. u 15:59 66 komentara 12854 prikaza
Mislav Kolakušić
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/4

U pravu sam da bi u Hrvatskoj vladala vladavina prava i da bi svi bili jednaki. Hrvatskom narodu se konstantno prezentiraju propisi da su rađeni u njihovom interesu, ali to nažalost, nije točno. Najbolji primjer su ovršni zakon lex Agrokor, zakon o predstečajnim nagodbama, zakon o pretvorbi i privatizaciji. To su sve zakoni rađeni u interesu uskog kruga ljudi - rekao je u današnjoj emisiji HRT Nedjeljom u 2 Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda koji je u javnosti postao poznat žestoko kritizirajući predstečajne nagodbe, Lex Agrokor te ovršni zakon zbog kojeg je postao jedan od simbola borbe ovršenih i blokiranih.

Mislav Kolakušić 'Nije kasno' Sudac Kolakušić objasnio tko može odgovoriti je li bilo kriminala u Agrokoru

Rekao je da od kritika društvenih anomalija nikada neće odustati dok svi u zemlji pred zakonom ne budu jednaki te da će se politički angažirati tek onda kada shvati da u pravosuđu ne može postići cilj.

Rekao je i kako ne očekuje da će postupak koji protiv njega provodi Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog povrede sudačke etike biti novčana kazna.

Sudac Kolakušić žestoki je kritičar ovršnog zakona.

- Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo. Treba donijeti novi zakon, jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje, ističe. Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj. Samo u Hrvatskoj postoji da građani propadaju zbog troškova postupka. Zalažem se da smo prepisali austrijski ili još bolje slovenski sustav u kojem trošak ovrhe može biti 0. A za taj zakon je potrebno manje od 24 sata. Kažu da se radi o ogromnom poslu, a koliko je trebalo se napiše lex Agrokor? Znači kad se zakon radi za jednu osobu može se napisati u par sati, a kad treba spasiti milijun građana treba godinu dana. Zato što u tih godinu dana nekoliko pojedinaca će zaraditi nekoliko stotina milijuna kuna - kaže Kolakušić.

Sudac Kolakušić dodirnuo se i kandidature za predsjednika. Rekao je kako vidi da se to često spominje, no nitko ga nije pitao za mišljenje.

- Ja želim sa pozicije suca govoriti o zakonima koji utječu na građane RH. Kada shvatim da to nije moguće, ići ću dalje - kazao je vjerojatno misleći na mogući politički angažman.

Mislav Kolakušić Dvanaest kandidata za tri mjesta Kolakušić: Ustavni sud nije imao hrabrosti provoditi Ustav Kolakušić gost emisije Nu2 Kolakušić: Lex Agrokor krši Ustav! Reakcija burze i odgovornih osoba je bila katastrofalna Mislav Kolakušić zakon o stečaju Kolakušić: Zakonski regulirati plaćanje u roku od 60 dana i uvesti fiskalizaciju za sve račune
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • osica:

  kamo sreće da imamo više moralnih i stručnih ljudi, "više Kolakušića", onih koji se ne boje za sebe i javno progovore o tome . No za to treba imati mu ..... . Svaka mu čast .

 • Avatar SlučajniProlaznik
  SlučajniProlaznik:

  Javnost bi svakako trebala znati tko su pojedinci i ustanove koji ostvaruju ekstreman profit u nezapamćenoj pljački hrvatske sirotinje,pod maskom ovršnog zakona.Neki tobože ugledni odvjetnici posjeduju velike firme specijalizirane isključivo za morbidnu industriju ovrha pridodajmo tome bizarne pisare kojima su ... prikaži još! korumpirani političari dali ulogu pravosudnih tjela,ne treba zaboraviti niti zloglasne kamatarske tvrtke kojima jadne ljude poslužuje privatna agencija koja trguje privatnim podacima.Na kraju jednadžbe vidimo čitav čudovišni sustav pljačke koji uništava živote preko milijun građana.Sudac Kolakušić čini se predstavlja jedinu nadu uništenim i pravno nezaštićenim građanima.

 • tramontana:

  Izručeni smo na švedskom stolu hoštaplerima, odvjetnicima, bilježnicima, raznim lobijima, a posebna priča su tele operateri. Dodati treba banke, javne ustanove i imaju Hrvatsku. Narod uživa zablude i to bez ograničenja.