Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gost emisije Nu2

Kolakušić: Lex Agrokor krši Ustav! Reakcija burze i odgovornih osoba je bila katastrofalna

Kolakušić
Foto: Screenshot
1/7
09.04.2017.
u 14:12

Ako vi meni dugujete 200 kuna i vi napišite da mi ih ne trebate vratiti - to je krađa - rekao je Kolakušić

Gost današnje emisije Nedjeljom u dva je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić. Jedne od bitnijih tema koje će se dotaknuti tijekom emisije pitanja su ovršnog zakona i zakona o spašavanju Agrokora.  Na početku emisije voditelj Aleksandar Stanković najavio je da će emisiju doći poseban gost koji će svjedočiti navodnom velikom kriminalu u jednoj o vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija.

– Nije riječ o Agrokoru – dodao je Stanković.

Zakon napisale anonimne osobe

Mislav Kolakušić najprije je 'lex Agrokor komentirao kao 'najbolji dokaz stanja u državi', naglasivši kako je to zakon donesen zbog jedne jedine pravne osobe, a ne zbog interesa sviju.

- Zakon su napisale potpuno anonimne osobe - rekao je, napomenuvši kako se nisu konzultirali profesori ekonomskih ni pravnih fakulteta.  Kolakušić tvrdi da lex Agrokor krši Ustav. - Ako vi meni dugujete 200 kuna i vi napišite da mi ih ne trebate vratiti - to je krađa - rekao je Kolakušić. Objasnio je kako se pravo vlasništva ovdje zadržava, a u stečaju bi vlasništvo trebalo prestati. Iako je Ivica Todorić predao kompaniju državi, posve će se odreći vlasništva tek prepisivanjem dionica u državno vlasništvo.  

Suci bi, tvrdi Kolakušić, trebali prijaviti neustavnost tog zakona Ustavnom sudu. Ali svaki sudac sudi za sebe, inače potrebe za sucima ne bi bilo i individualno je na svakom odgovornost za prijavu lex Agrokora.

O Antoniju Alvarezu III., rekao je kako njegova funkcija nije jasna s obzirom da službenu i pravnu funkciju nikada nije imao unatoč natpisima u medijima da je 'izvršni direktor restrukturiranja'.

- Reakcija burze i odgovornih osoba je bila katastrofalna. Jer kad se vidjelo da se ide zakon koji će napraviti velike poremećaje moralo se obustaviti trgovanje dionicama, komentirao je Kolakušić, dodavši da je "očigledno da se radi samo za jednu osobu".

Spomenuvši njemački zakon o stečaju kojeg je RH 'prepisala', rekao je kako jednom kada se stečaj dogodi, vlasnik mora odgovarati svom svojom imovinom. Konkretno, Ivica Todorić neće izgubiti svoju, već samo imovinu u Agrokoru. 

 - Koji je problem ovog zakona? On je donesen. Po tom zakonu nitko ne zna ni početne korake. Kao da ste dali djetetu kantu boje - rekao je Kolakušić.

Ovršni zakon uništio je poštene

Što ne valja s ovršnim zakonom, upitao ga je Stanković.

- Ovršni zakon uništio je poštene i male ljude u Hrvatskoj - odgovorio je - temeljem nepostojećih troškova da bi nekolicina ljudi zaradili.

- Nitko nije našao vremena da se taj zakon izmjeni i da svi budu zadovoljni. Na ovaj način su oštećeni svi - rekao je. Odredbe su dovele do 300.000 blokiranih građana.

>> Sedam dana drame u Agrokorovu tornju. Todorićevi sinovi: Tata, bankrotirali smo

>> Slom Agrokora bio bi udar na poljoprivredu ravan ratnome

Komentara 41

RP
rpzagreb
15:26 09.04.2017.

Svaka čast gospodinu Kolakušiću koji se jedini ne ustručava kritizirati postojeće zakone i događaje na jasan, argumentiran i stručan način. Treba minimum razuma da se zaključi u kakvoj ustvari primitivnoj državi živimo.

DO
doktorica
15:17 09.04.2017.

jedini koji govori istinu!

OS
osica
14:37 09.04.2017.

Gospodine Kolakušić, borba s vjetrenjačama. Nažalost, usamljeni ste. Biti će ono "Prohujalo s vihorom" i na kraju se "mrtvi broje".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije