Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dužnička kriza

Zakon o stečaju potrošača na snazi do ljeta

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.03.2015.
u 07:45

Konačnu odluku o načinu otplate dugova donosit će sudovi, koji će odlučivati i o tome koliko će duga eventualno biti otpisano

Na koncu prošle godine blokirane račune imalo je 322.498 građana s ukupnim dugom od 31 milijarde kuna. Čak 90 posto njih ima račune blokirane više od godinu dana. Stoga će Vlada danas usvojiti nacrt prijedloga zakona o stečaju potrošača.

Postupak stečaja dužnici će moći otvoriti ako su insolventni, a zakon predviđa da je potrošač insolventan ako najmanje tri mjeseca uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. No iz Ministarstva pravosuđa doznajemo da će se u program o stečaju potrošača moći prijaviti i građani s dugom manjim od 30 tisuća kuna. Očekuje se da će zakon na snagu stupiti do ljeta. Sam postupak izgledat će tako da će se dužnici najprije prijaviti u savjetovališta koja će biti u podružnicama Fine.

Savjetnici će tada pozvati dužnika i njegove vjerovnike, a ako se ne uspiju dogovoriti o načinu otplate dugova, proces se seli na sud. Uzimajući u obzir visinu primanja i vrijednost imovine dužnika, povjerenici će sudu predložiti način i dinamiku otplate dugova, a sam stečajni period može biti dug od jedne do najviše pet godina. Povjerenici će biti stečajni upravitelji koji će proći dodatnu edukaciju. Konačnu odluku o načinu i mjesečnoj rati otplate dugova donosit će sudovi, koji će odlučivati i koliko će duga eventualno biti otpisano.

U nekim slučajevima dug će moći u cijelosti biti otpisan. Da se sustav osobnog stečaja ne bi mogao zloupotrebljavati, dužniku će se dio duga otpisati tek na kraju postupka. Dakle, ako se dužnik ne bude pridržavao dogovora, nikakvog otpisa dijela duga neće biti.

>>Onima koji nemaju nekretninu brisat će se dugovi ako ih ne mogu vratiti

>>'Bankrot nije izlaz za one koji se imaju šanse riješiti duga za 5 godina'

Komentara 3

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
07:48 12.03.2015.

Opet će zaraditi odvjetnici. A zakon će imati više rupa od švicarskog sira.

KH
kriza-hr
08:55 12.03.2015.

Iz zakona su izostavljeni bivsi obrtnici. Znaci ako je netko bio obrtnik skupilo mu se kamata kroz godine i ima vise od 100.000kn duga ne ulazi u kategoriju obuhvacenu ovim zakonom.

DU
Deleted user
08:49 12.03.2015.

Uzalud i deset zakona o osobnom stečaju onima koji ne znaju razumno raspolagati onim što imaju. A i jako ponižavajuće je imati tutora koji kao kobac bdije nad svakom tvojom kunom. No, možda taj institut osobnog stečaja nekomu i pomogne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije