Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humani plavci

U 11 godina skupili su 15,5 mil. kn

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
25.09.2017.
u 12:03

Najsenzibiliziraniji za pomoć kolegama su policajci PU karlovačke jer njih čak 94 posto mjesečno izdvaja neki novac za zakladu

Osnovana prije 11 godina, Zaklada policijske solidarnosti ima 12.400 članova koji svaki mjesec od plaće daju od pet do stotinu kuna, da se nađe kolegama kojima će trebati.

Najsenzibiliziraniji za pomoć kolegama su zaposlenici Policijske prave karlovačke čijih čak 94 posto policajaca pomaže, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska s 87 posto policajaca u zakladi, slijede PU požeško-slavonska čijih 82 posto zaposlenih participira u krugu solidarnosti, a u PU virovitičko-podravskoj jedan je posto manje. Na ovaj su način prikupili i podijelili dosad 15,5 milijuna kuna – milijun i pol kuna godišnje – i to najčešće za liječenje policajaca i članova njihovih obitelji, uglavnom djece.

Regrutiranje članstva

Kome će i koliko novca biti dodijeljeno, odlučuje peteročlana komisija čija je zadaća proučiti prispjele molbe te svoj stav i mišljenje iznijeti Upravnom odboru.

– Najveći iznos koji dodjeljujemo jest 25.000 kuna – govore policijska službenica Helena Biočić i trenutačni upravitelj zaklade Željko Radmilović kojeg bi uskoro na tom mjestu mogao zamijeniti novi šef policijske akademije Dubravko Novak.

Interno je pravilo da se pomoć može zatražiti jednom godišnje, no ako je u pitanju nečiji život, onda nema ograničenja. Za pomoć se mogu obratiti i oni policajci koji nisu članovi zaklade, a novi se članovi “regrutiraju” već na samoj Policijskoj akademiji gdje imaju priliku čuti kako funkcionira ovaj sustav međusobne pomoći kakav, izuzev MUP-a, nema nijedno drugo ministarstvo. Pomagala je zaklada i svojim kolegama nakon poplava u županjskoj Posavini, djeca pokojnih policajaca godinu dana mogu dobivati mjesečno od tisuću do 1500 kuna, a ako se ustanovi da se financijska situacija u obitelji nakon godine nije promijenila, pravo na naknadu imaju i dalje.

Prilika da odu na more

Iz sredstava Zaklade svake se godine financira ljetovanje za djecu policajaca slabijeg imovnog stanja, ponajviše iz Slavonije, koji u lipnju idu na more u odmaralište MUP-a u Valbandonu. Iako je zaklada prema javnosti nevidljiva, ipak ima “običnih” građana koji nazovu i pitaju kako bi i sami mogli pomoći uplatom simboličnog iznosa. A zakladi to dobro dođe jer potrebitih, nažalost, uvijek ima.

– Svatko se može naći u situaciji u kojoj mu sustav ne može pomoći – kažu Helena Biočić i Želimir Radmilović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije