Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKISTAN Uhićen glavni organizator nedavnih krvavih napada u Bombayu

Zaki-ul-Rehman bio je i mozak terorističkih akcija u Bosni

08.12.2008.
u 23:00

Pakistanska je vojska uhitila terorista koji je bio glavni planer i organizator terorističkih napada u Bombayu. Riječ je o Zakiju-ul-Rehmanu Lakhvi, jednom od glavnih operativaca terorističke skupine Lashkar-e-Taiba (LeT). Prema američkim izvorima koje prenosi The Times of India, Lakhvi je kao glavni operativac LeT-a organizirao i terorističke akcije u BiH, Čečeniji, Iraku i jugoistočnoj Aziji. O kojim je operacijama riječ nije navedeno.

Pucnjava i eksplozije
Uhićenje jednog od glavnih ljudi, ali i još 11 članova, potvrdio je i predstavnik Jaamaat-ul-Dawe (JuD), humanitranog i obrazovnog ogranka navedene terorističke skupine. Preživjeli pakistanski terorist Ajman Amir Kasab, uhićen nakon napada u Bombayu, kazao je policiji da ga je uvježbala upravo Lakshar-e-Taiba i da je Zaki-ul-Rehman Lakhvi odgovoran za ovaj napad. Vojska je u nedjelju napala teroristički kamp koji se nalazi izvan Mutaffarabada, glavnoga grada pakistanskog dijela Kašmira. Nakon napada na kamp nagađalo se o broju uhićenih, no pakistanska obavještajna služba odbila je dati podatke i imena uhićenih, kazavši samo da je privedeno 12. U kratkotrajnoj pucnjavi bilo je i nekoliko ranjenih, a u akciji su sudjelovali i vojni helikopteri iz kojih ispaljeno nekoliko granata.Ovo je ujedno prva akcija koju je poduzeo Pakistan nakon brojnih optužaba i zahtjeva za konkretne akcije, koje je posljednji desetak dana opetovano upućivala Indija. Teroristička organizacija LeT zabranjena je 2001. nakon napada terorista na indijski parlament, što je zamalo izazvalo rat između Indije i Pakistana.

Teroristička “pretvorba”
Tada se ova grupacije, koja je utemeljena da se bori protiv indijske vladavine nad Kašmirom, “pretvorila” u humanitarnu i obrazovnu organizaciju JuD, koja je bila osobito aktivna nakon katastrofalnog potresa koji je 2005. pogodio to područje. No militantno krilo djelovalo je cijelo vrijeme u tajnosti, a bilo je mnogo optužbi da su upravo službeni Islamabad i pakistanske tajne službe snažno povezane sa zabranjenom organizacijom.

Nakon napada u Bombayu Pakistan je uporno odbijao svaku povezanost s tim napadima. Pakistan je također odbijao izručiti 20 terorista za koje je Indija tvrdila da su sudjelovali u napadu i da su nakon njega pobjegli u Pakistan. Iako je pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari obećao da će surađivati s Indijom, zasad nije poznato hoće Lakhvi biti izručen. Indija i Pakistan nemaju sporazum o izručenju.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije