Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koja drskost i snalažljivost: Zakasnio pa traktorom za prtljagu hvatao avion!

Putnici i prtljaga bili su ukrcani u avion. No jedan putnik koji je bio uredno prijavljen na let za Zürich nije se pojavio na vrijeme na izlazu
16. lipnja 2017. u 08:50 18 komentara 12916 prikaza

Priča kao iz crtanih filmova dogodila se početkom ovog mjeseca u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” kad je jedan putnik zakasnio na ukrcaj na let pa je onda na traktoru za prtljagu hvatao svoj zrakoplov za Zürich. A ta nevjerojatna priča, prema informacijama koje je prikupio Večernji list, počela je na međunarodnim odlascima u prizemlju novog terminala zagrebačkog aerodroma. Odande se putnici do zrakoplova koji nisu spojeni na aviomostove prevoze autobusima.

Croatia Airlines Propali pregovori Stjuardese i piloti Croatia Airlinesa idu 
u štrajk usred sezone

 

Tog 1. lipnja ukrcaj na let Croatia Airlinesa za Zürich bio je okončan, gate je bio zatvoren, putnici su autobusom prevezeni do zrakoplova Dash koji je, prema našim informacijama, bio parkiran na stajanci ispred starog terminala. Putnici i prtljaga bili su ukrcani u avion. No jedan putnik, koji je bio uredno prijavljen na let za Zürich, nije se pojavio na vrijeme na izlazu. Zakasnio je. Kad je stigao na izlaz, ondje nije bilo više nikoga. No on nije htio samo tako odustati od svog putovanja pa se odlučio ukrcati u svoj zrakoplov pošto-poto. Ugledao je gumb za otvaranje vrata u slučaju opasnosti, stisnuo ga i vrata za izlaz su se otvorila. Domišljati putnik tako je uspio izaći na platformu ispred zgrade terminala, no sljedeći problem koji je morao riješiti bio je kako pronaći svoj zrakoplov za Zürich s obzirom na to da je na stajankama u tom trenu bilo više aviona, a na njima, naravno, ne piše na kojoj liniji lete. Ali sreća ga je obasjala kad je ugledao traktor za prtljagu na kojem je prepoznao svoj kovčeg.

S obzirom na to da se prijavljeni putnik nije ukrcao u zrakoplov, procedura je takva da se onda iz aviona mora iskrcati i njegova prtljaga. Putnik može putovati bez kovčega, ali kovčeg bez putnika ne može. Traktor za prtljagu, kad ga je ugledao junak naše priče, vraćao se od zrakoplova i vozio prema sortirnici. Putnik ga je zaustavio, objasnio vozaču da je to njegov kovčeg i da je zakasnio na ukrcaj te ga zamolio da ga prebaci do zrakoplova. Očito srdačni vozač uvažio je njegovu zamolbu, ukrcao ga na traktor, okrenuo se i odvezao putnika i kovčeg do zrakoplova za Zürich. Avion je još bio na stajanci, a posada i handling agent zračne luke dopustili su mu da se ukrcaju i on i njegov kovčeg. Junak naše priče tako je taj dan ipak odletio iz Zagreba za Zürich. Kao i njegov kovčeg.

U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ), koja upravlja aerodromom “Franjo Tuđman”, na naša pitanja kako je moguće da se ovakav incident dogodi i jesu li pokrenuli postupak protiv odgovornih za to, odgovorili su nam da utvrđuju sve činjenice vezane uz taj događaj i da će se očitovati nakon toga.

U Croatia Airlinesu kazali su nam da su upoznati s događajem od 1. lipnja ove godine kada je došlo do propusta nadležnih službi Međunarodne zračne luke Zagreb. Kompanija je, navode, tražila očitovanje o događaju od Međunarodne zračne luke Zagreb i, sukladno propisanoj regulativi, prijavila ga je i Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo.


– Navedeni događaj nije utjecao na sigurnost letenja na letu Zagreb – Zurich toga dana jer su i putnik i njegova prtljaga, unatoč navedenim propustima, prošli sigurnosnu provjeru – napominju u Croatia Airlinesu.

Državne tvrtke Kučko želi ostati šef Croatia Airlinesa, u utrci i bivši direktor Zračne luke Airbus A320,Croatia Airlines izravni letovi Croatia Airlines uvodi nove linije: iz Zagreba u Stockholm, Helsinki, Oslo i Bukurešt croatia airlines Na putu za Amsterdam Zbog alarma za dim zrakoplov Croatia Airlinesa preusmjeren za Frankfurt
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar Mate Brismand
  Mate Brismand:

  Jadan traktorist kojem slijedi otkaz. G..... uvijek bolje prodju. U zivotu treba bit smeće i proćićeš kroz ovozemaljski raj , doslovno.

 • herojulice:

  Dobro za njega, loše za službe. Bit će kasno kada neki bradonja s prslukom tako uleti.

 • Avatar raco
  raco:

  negdje vani bi ga skinuli snajperom jer bi mislili da je terorist.