Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN D U BRUXELLESU

Stvara se 'EU nove generacije': Komisija predlaže Fond za oporavak težak 750 milijardi eura

Ursula von der Leyen
Foto: Thierry Monasse/DPA/PIXSELL
1/5
27.05.2020.
u 12:25

Komisija današnjim prijedlogom čini velik iskorak za EU jer se po prvi put predlaže veliko zaduživanje na razini svih 27 država, umjesto zaduživanja na nacionalnim razinama pojedinačno

Europska komisija predložila je danas da novi Fond za oporavak EU od koronkrize bude težak 750 milijardi eura: 500 milijardi u bespovratnim sredstvima i 250 milijardi u obliku povoljnih zajmova državama članicama i industrijama koje su najteže pogođene globalnom pandemijom koronavirusa. Zajedno s novim prijedlogom sedmogodišnjeg proračuna EU, to je ukupno 1850 milijardi eura, što je daleko najveći iznos u povijesti višegodišnjih financijskih perspektiva Europske unije.

- Cijena neinvestiranja u ovo doba krize bila bi puno veća u budućnosti - rekla je predsjednica Europske komisije Urusla von der Leyen u obraćanju Europskom parlamentu.

Komisija današnjim prijedlogom čini velik iskorak za EU jer se po prvi put predlaže veliko zaduživanje na razini svih 27 država, umjesto zaduživanja na nacionalnim razinama pojedinačno. Premda se o prijedlogu tek trebaju usuglasiti sve države članice i Europski parlament, Komisija sve to zamišlja kao stvaranje “Europske unije nove generacije”

Sam prijedlog sastoji se od nove verzije sedmogodišnjeg proračuna Unije, odnosno Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), i od sasvim nove ideje stvaranja Fonda za oporavak (Recovery Fund). Novac za taj fond namaknut će se zaduživanjem Europske komisije na tržištu kapitala i usmjerit će se državama članicama u prve dvije godine novog VFO-a. Otplata duga predviđa se od 2027. do 2058., a iako financiranje otplate tog zajedničkog duga još nije dogovoreno razmišlja se i o uvođenju novih proeza na razini čitave Unije, kao što je porez na digitalne usluge. 

Komentara 21

TH
than
13:05 27.05.2020.

Ovdje nije navedeno sve. Tamo pod opširnije, što će se nadopisati, je to da EU razmišlja o novim porezima. Još jedino na Balkanu ljudi vjeruju u besplatan ručak.

Avatar Forte
Forte
13:15 27.05.2020.

Europska unija svojim podporama Amerike i njihovim ratovima na bliskom Istoku i svrgavanje Arapskih rezima dopelala 5-10 miljuna izbeglica, na sto lici sada Pariz, London, Svedska, Norveska ko nije bia nezna

Avatar NiceGuy
NiceGuy
13:42 27.05.2020.

Lako je tako , oni bi naštancali - vi bi dovijeka to vraćali .. ( Njemačko poštenje, posvuda poznato )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije