Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG DRŽAVNOG PRORAČUNA

Zaiskrilo u Otvorenom: 'Vlada nije skup mađioničara'

HRT
19.11.2020.
u 23:29

Ahmetović je istaknula kako je procedura povlačenja sredstava iz EU fondova izuzetno duga i komplicirana, a ova država nema kapacitet za takav uspjeh.

Prijedlog Državnog proračuna za 2021. godinu oslanja se na očekivani rast od pet posto i smanjenje deficita, međutim oporba prijedlog, o kojem je danas i sabor raspravljao smatra popisom lijepih želja. Upravo je to bila tema današnje HRT-ove emisije Otvoreno. 

Saborski zastupnik HDZ-a- Žarko Tušek rekao je kako je Vlada u vremenu zlatnih godina dobro gospodarila i stvorila višak i dobro plasirala ekonomiju.

- Imali smo rast izvoza, proizvodnje i ekonomije i rekordnu stopu zaposlenosti. U tim okvirima smo dočekali ovu godinu. Kriza je globalna i nitko je nije mogao projicirati. U startu krize smo odgovorno krenuli. U prvom rebalansu u svibnju našli smo sredstva kako bi održali likvidnost ekonomije i radna mjesta. Nakon toga smo imali dvije pozitivne ocjene kreditnog rejtinga, ušli u europski mehanizam II, rekao je Tušek.

Ističe kako temeljem sigurnosti u ekonomske mjere priprema se proračun i za 2021. godinu, a makroekonomska slika nije idealna. Napomenuo je kako nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi u 2021. godini, no s obzirom da su osigurana sredstva iz europskih fondova u iznosu od 24 milijarde eura vjeruje da će ući stabilno u fiskalnu godinu. 

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović rekla kako sva projiciranja zvuče divno i krasno, ali onda se postavlja pitanje zašto je Hrvatska na ljestvici konkurentnosti tek 62.

- Problem Vlade Andreja Plenkovića je što uz prilično dobro vođenje proračuna, zaboravila je na sve one ostale razvojne reforme koje su trebale pratiti te brojke. Ostvarili su suficit, a nisu razmišljali o tome da suficitom trebaju pokrivati i razvoj gospodarstva i provedbu reformi. Trebaju omogućiti lakše prevladavanje korona krize, rekla je Ahmetović.

Kazala je kako u proračunu za 2021. godinu ne vidi da je realno očekivati da će se ovoliki prihodi koji se projiciraju za 2021. godinu zasnovati isključivo na EU fondovima. Podsjetila je da je procedura povlačenja sredstava pod prijetnjom Poljske i Mađarske zbog veta, te iako su osigurna da nisu povučena. 

Ahmetović je istaknula kako je procedura povlačenja sredstava iz EU fondova izuzetno duga i komplicirana, a ova država nema kapacitet za takav uspjeh.

- Vlada je zaboravila na ključnu reformu gdje je pokazala da nije učinila ništa u korona krizi, a to je reforma zdravstva. Vlada je u proračunu za 2021. godinu planirala manja sredstva za zdravstvo, nego za proračun za prosinac 2019. godine. Vlada ovim proračunom nema namjeru sanirati dugove veledrogerijama, ljekarnama, niti povećati plaće liječnicima, naglasila je Ahmetović.

Tušek je odgovorio kako Vlada nije skup mađioničara i kako je u određenom trenutku mandata stvoren ekonomski višak, ali su se pojavili neki drugi ekonomski izazovi te nisu mogli sanirati dug u zdravstvu.

- Sanacija duga je ovisila o reformi zdravstva. Aktualna Vlada to nije učinila ni u prethodnom, a nema namjeru ni u ovom mandatu, rekla je Ahmetović za HRT. 

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

Komentara 25

MI
mica1111
23:50 19.11.2020.

Ova Ahmetovićka prava živčenjača.Trebala bi pregledat štičnjaču.

ST
stefj
00:29 20.11.2020.

Kada se političari skupe i pričaju o proračunu, znamo da neće ništa pametno reći. Ono malo što sam slušao sabor, a i ovu emisiju, uglavnom standardne žalopojke i priče o nepravdi kako oni koji imaju najniže plaće neće dobiti ništa, a oni koji imaju veće puno... Nitko se nije bunio kako su u ovoj nikad viđenoj krizi drastično porasli izdaci proračuna i to radi velikog povećanja plaća u javnom sektoru. Nitko se nije bunio niti na to koliko će građani realno platiti više i koliko će im život poskupjeti da bi to namirili... Jako je malo bilo smislenih govora i isticanja pravih problema, mislim da su 2 zastupnika usput spomenula problem velikih parafiskalnih nameta i visokih davanja na plaću. Ostalo sve je kako ovaj ili onaj nisu dobili dovoljno, nitko se nije pitao tko će sve to platiti... Privatni sektor je na aparatima, a oni se ponašaju ko pijani milijarderi... Ono što smo vidjeli jest da i dalje ništa od reformi u javnom sektoru i da nas čekaju vrlo neizvjesne godine. Reforme tipa Irske ili nekih drugih uspješnih zemalja možemo samo sanjati. BDP iz 2008. nećemo dosegnuti prije 2025. a do tada će nas prestići i Bugarska... No to je cijena koju plaćamo jer sve političke elite gospodarsku politiku vode isključivo u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih struktura. Nitko niti malo ne želi promijeniti tu doktrinu, a ona nas je dovela tu gdje smo, na dno EU-a i s jednom od najgorih javnih službi na svijetu...

IL
ilustrator
00:38 20.11.2020.

živili mi..dole oni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije