Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV BOŽIĆNI POKLON

Zaigrajte igru “Spriječi Trianon” i učinite Mađarsku opet velikom

Foto: Előzd meg Trianont
27.12.2019.
u 12:15

“Promijeni povijest”, glasi jedna od poruka igre, koja izgleda kao da cilja na publiku zainteresiranu za reviziju granica.

Velikomađarske ideje i snovi o granicama Mađarske prije Trianonskog ugovora očito ne stanuju samo u sjedištu vladajuće stranke Fidesz i na službenim komunikacijskim kanalima mađarske vlade na Twitteru i Facebooku, nego i u igrama za djecu i odrasle: u Mađarskoj se, naime, pojavila društvena igra pod nazivom “Spriječi Trianon”.

Trianonskim ugovorom, potpisanim između saveznika iz I. svjetskog rata i Kraljevine Ugarske 4. lipnja 1920., Mađarska je postala nacionalnom državom mađarskog naroda, a uoči stote obljetnice u Mađarskoj je sve glasniji žal za gubitkom hrvatskog, slovenskog, srpskog, rumunjskog, slovačkog i austrijskog teritorija nad kojim je Budimpešta do tada imala kontrolu.

Na prošlogodišnju obljetnicu tog povijesnog mirovnog sporazuma mađarski je Međunarodni ured za informiranje na Twitteru objavio spornu ilustraciju u kojoj su nacrtane ruke koje kao da grabe i otimaju Mađarima dijelove tobože njihovog teritorija, a premijer Viktor Orbán sredinom prosinca je na Facebooku objavio fotografiju sa stranačkog sastanka koji se odvijao ispod povijesne karte velike Mađarske.

Sada se, međutim, pokazuje da je u vrijeme božićnog darivanja uoči stote obljetnice Trianonskog ugovora popularan dar bila društvena igra za sve starije iznad 14 godina koja se zove “Előzd meg Trianont” ili “Spriječi Trianon”. Pravila igre su takva da se igrači koji kontroliraju velike europske države s početka I. svjetskog rata natječu u osvajanju što više neprijateljskih glavnih gradova, a mnogi hrvatski gradovi pripisani su Mađarima. Za igru je potrebno dvoje do sedmero igrača.

“Promijeni povijest”, glasi jedna od poruka igre, koja izgleda kao da cilja na publiku zainteresiranu za reviziju granica. U jednom intervjuu autor igre objašnjava kako je cilj da mladi naraštaji shvate da su “Mađari autohtoni narod i izvan naših današnjih granica”.

Komentara 12

Avatar Asterix
Asterix
12:49 27.12.2019.

Ovo je Milanoviću došlo k'o naručeno da potvrdi svoje mišljenje o Orbanu.

Avatar Piktor-
Piktor-
17:15 28.12.2019.

Zamisli ! Imaju društvenu igru. Strašno. U nekim se društvenim igrama osvaja čak i Eiffelov toranj. Strašno. Opet je tzv. novinar Drkanjec napravio remek-djelo. To je doprinos kampanji slučajnog predsjednika "slučajne države" slučajnog lista Vešernjaka koji nije slučajno u vlasništvu Austrijanaca.

HR
Hrvac222
13:42 27.12.2019.

Jugoslavci nikako da shvate da je Kosovo bilo samo početak povratka teritorija koje su oteli. Pravi gospodari se vračaju na Balkan. Sviđalo se to "Jugoslavenima" ili ne ali "od Vardara pa do Triglava", kako su oni tepali svojoj otimačini, govorit će se talijanski, mađarski, njemački, albanski i engleski a ovaj pogani jezik biti će zatrt za sva vremena. "Jugoslavenima" na muku a pravim Srbima i Hrvatima će biti čast naučiti jezike svojih gospodara i služiti im na vijeke vjekova, amen !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije