Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zahtjev da Koprivnica dobije Podravkine dionice bio je podvala

Nekadašnji potpredsjednik Vlade tvrdi i da je s Darkom Marincem na "vi" te da se sa Zdravkom Šestakom nikada nije privatno družio
04. ožujka 2015. u 17:15 6 komentara 1204 prikaza
damir polančec
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

HDZ-ova vlada nije ozbiljno razmatrala zahtjev Grada Koprivnice da mu prenese 26 posto dionica iz državnoga portfelja isključivo zato što je taj zahtjev bio potpuno neutemeljen – ustvrdio je nekadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec na zagrebačkome Županijskome sudu na početku iznošenja obrane u suđenju zbog afere Spice.

Ako sam ja bio smetnja...

Time se suprotstavio tezi iz USKOK-ove optužnice da je ignorirao zahtjev koji je 2007. godine bio poslao tadašnji gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP) – pozivajući se na primjer Liburnija hotela i Sunčanog Hvara, čije su dionice bili dobili gradovi Opatija i Hvar – zato što je s Podravkinim državnim dionicama "imao druge planove, u koje se nije uklapala dodjela tog portfelja 'njegovu gradu Koprivnici', već je osobni interes bio jači od interesa grada".

– Mršić je jako dobro znao da za zahtjev grada Koprivnice nema nikakve realne podloge jer Grad Koprivnica nije imao nikakvih neriješenih imovinskopravnih odnosa s Podravkom ili državom. Osobno sam mu to više puta objašnjavao, ali on je svoj lukavo smišljeni politički cilj ostvario i nastavio u javnosti komunicirati kao da ja osobno zahtjev Grada Koprivnice ne želim podržati, što je njegovoj stranci dizalo rejting, a meni stvaralo političke probleme – rekao je Polančec.

Ako je već on bio smetnja da se Podravkine dionice dodijele Podravki, pita, zbog čega to nije realizirano nakon njegova odlaska iz Vlade?

– Mršić je predsjednik Podravkine uprave već tri godine i član je SDP-a. Gradonačelnica Vesna Želježnjak članica je SDP-a, a zamijenila je Mršića na čelu grada nakon što je on, kako to često ističe, "depolitizirao" Podravku. Cijelo to vrijeme na nacionalnoj razini na vlasti je SDP i cijeli taj period, gle čuda, niti je Grad Koprivnica pokrenuo ikakvu inicijativu za dodjelu dionica Podravke iz državnog portfelja niti je takva inicijativa došla od sadašnjeg predsjednika uprave. Zar nije sadašnja vlada mogla udovoljiti onom starom zahtjevu Koprivnice? – začudio se Polančec u svojoj obrani.

Tamara Laptoš Na čelu Uskoka? Tamara Laptoš – Tko je žena koja je iza rešetaka već strpala krupne političke ribe '24.09.2012., Zagreb - Nastavak sudjenja Ivi Sanaderu i drugima na Zupanijskom sudu u slucaju Fimi media. Svjedoci Damir Polancec. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL' odbijen zahtjev! Damiru Polančecu odbijena molba za prijevremeni izlazak iz zatvora!

Na kraju zahtjev Koprivnice za dodjelu Podravkinih dionica naziva "čistom demagoškom, politikantskom i populističkom podvalom".

Bez bliskih odnosa

Njegova obrana sastoji se i u negiranju bliskih odnosa sa suoptuženicima, koje je, kako tvrdi USKOK u optužnici, organizirao u kriminalnu skupinu s namjerom da preuzmu većinski vlasnički udjel u Podravki njezinim novcem. Polančec tako navodi da je s bivšim šefom uprave Darkom Marincem na "vi", s njegovim nasljednikom Zdravkom Šestakom nikad se nije privatno družio, s Milanom Horvatom iz Fine nikad nije nasamo razgovarao, a Srđana Mladinića iz tvrtke SMS upoznao je tek na suđenju.

Obranu je počeo iznositi prije desetak dana, a nastavlja ovaj tjedan. 

>> Damir Polančec i menadžeri uskoro kreću s obranom

Presuda se predviđa krajem 2015.

Suđenje Damiru Polančecu i bivšim Podravkinim menadžerima zbog optužbe da su nezakonito htjeli preuzeti vlasnički udjel u koprivničkoj kompaniji, a raznim transakcijama ona je oštećena za oko 400 milijuna kuna, traje već tri i pol godine. Zašlo je u novu fazu s početkom Polančecove obrane, nakon čega će svoje viđenje iznijeti i ostali optuženi. Prema nekim predviđanjima, nepravomoćna presuda neće biti donesena prije konca ove godine, a od razdoblja u kojemu su se događale navodne nezakonitosti u Podravki prošlo je već više od šest godina.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Gdje je nestalo ? Nije 400 milijuna kuna macji kasalj da se u tri i pol godine nije nasao "lopov". Cijeli taj proces izgleda kao velika parodija na temu pravde i pravednosti i oslikava nesposobnost pravosudja i njegovog okruzja. Bas ... prikaži još! je svejedno tko je kriv i tko koga i zasto. Neka krivac (krivci) vrate novac ili neka im se oduzme imovina u toj vrijednosti.

 • Avatar Getrib
  Getrib:

  Stotine milijuna nestalo a sud nakon tri godine na početku. Ipak je kako kaže Polančec pravda voda duboka.

 • Zir:

  "Presuda se predviđa krajem 2015."...... jos jedno politicko sudjenje s presudom uoci izbora !!!..... ali nece vise proci!!!