Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrepčanka godine - mr. Maja Mamula

Mr. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe – Centra za seksualna prava, osvajačica je nagrade Zagrepčanka godine - odlučila je danas Gradska skupština. Osim laskave titule pripada joj i 50 tisuća kuna novčane nagrade.
11. veljače 2010. u 12:50 5 komentara 811 prikaza
maja mamula
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe – Centra za seksualna prava, osvajačica je nagrade Grada Zagreba Zagrepčanka godine, koja se dodjeljuje građankama glavnoga hrvatskog grada koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Da je upravo Maja Mamula nositeljica nagrade, odlučila je danas zagrebačka Gradska skupština, a nagrada će joj biti uručena 8. ožujka na Međunarodni dan žena. U povodu osvajanja ove titule, razgovarali smo s tek izabranom Zagrepčankom godine.

Što vam znači osvajanje nagrade Zagrepčanke godine?

Nagrada mi je prije svega važna kao prepoznavanje moga 15-godišnjeg rada i nastojanja vezanih uz zaštitu ženskih ljudskih prava. Ujedno, značajna je i kao priznavanje rada cijelog tima Ženske sobe. Prvi put je ova nagrada uručena ženi koja radi u organizaciji civilnog društva pa je na neki način to i nagrada za žene koje rade na zaštiti ljudskih prava, vrlo često predano, u tišini, bez velike medijske eksponiranosti, a svoj su život posvetile drugim ženama, ne samo afirmaciji njihovih prava nego i na unapređenju kvalitete njihovih života.

Što ćete učiniti sa 50 tisuća kuna koliko vam pripada uz naslov Zagrepčanke godine?

Dio sredstava mislim podijeliti sa Ženskom sobom, prije svega za unapređenje našeg rada, dio ću zadržati za sebe, odnosno svoju obitelj u kojoj imamo bolesnika, a od trećeg dijela napravit ćemo dobar slavljenički tulum.

Kako ocjenjujete stanje sa ženskim pravima, odnosno položajem žena u hrvatskom društvu?

Unatoč tome što se zadnjih deset godina radilo na podizanju svijesti i uspostavljanju zakona i mehanizama za poticanje ravnopravnosti spolova, u praksi još uvijek na žalost imamo cijeli niz primjera koji pokazuju da situacija nije sjajna. Tu je prije svega pitanje rodno uvjetovanog nasilja, tj. onih oblika nasilja u kojima je muškarac najčešći počinitelj, a žrtva žena. Ako gledamo ekonomsku situaciju, svjesni smo da većinu nezaposlenih čine žene, da su žene također najčešće one koje rade „na crno“, bez prijave. Nadalje, žene primaju manju plaću od muškaraca za isti posao, a imovina je u većini slučajeva na muškim bračnim partnerima. Gledajući na političku participaciju žena, iako imamo premijerku, u Saboru je odnos žena i muškaraca još uvijek vrlo neravnopravan, a da ne govorimo o broju žena na razini lokalne uprave i samouprave, odnosno o broju gradonačelnica ili županica. Pitanje reproduktivnih prava također je jedan od značajnih indikatora položaja žena u Hrvatskoj. Sve to pokazuje koliko smo daleko od stvarne ravnopravnosti i koliko je još pred nama dug put.

Koliko ste zadovoljni radom Centra, prepoznaju li se vaši napori i djelatnost u hrvatskom društvu?

U širem kontekstu, kada smo pokretali centar, zamislile smo ga u pravcu rada sa žrtvama seksualnog nasilja, ali i u širem kontekstu radi zaštite seksualnih prava općenito. Vodeća aktivnost Ženske sobe je edukacija, a godišnje u prosjeku imamo oko 2500 korisnika i korisnica naših programa, od institucija, organizacija civilnog društva, do mladih i građanstva općenito. U osam godina koliko djelujemo našim programom obuhvaćen je veliki broj ljudi. Radile smo i prva istraživanja na ovom području te objavile različite knjige, brošure te provodile brojne aktivnosti u cilju osvještavanja o seksualnim pravima. U našem društvu je na žalost još uvijek prisutna diskriminacija, nevjerica, ismijavanje i nepovjerenje kada je riječ o ženama žrtvama različitih oblika nasilja, a to se dodatno potencira kada je riječ o seksualnom nasilju, koje je opterećeno predrasudama poput toga da je žena takvo nasilje sama skrivila, izazvala te da je žena u velikoj mjeri odgovorna za to što joj se dogodilo. U Hrvatskoj je u zadnjih deset godina napravljen značajan pomak po pitanju nasilja u obitelji, ali i tu još uvijek imamo problematičnih područja. Za seksualno nasilje situacija je još teža i tek nam predstoje značajni koraci, od povećanja broja prijava (koje su za ovo područje izuzetno niske), osiguravanja potrebne pomoći i podrške za osobe koje dožive seksualno nasilje do prihvaćanja Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Koji su vam najdraži trenuci 15-godišnje karijere, sada nagrađene i titulom Zagrepčanka godine?

To su svakako uspjesi vezani uz rad Ženske sobe, kao što je na primjer otvaranje Centra za žrtve seksualnog nasilja. Nadalje, kako pružamo direktnu pomoć i podršku, kroz rad dobivamo i pozitivne reakcije osoba s kojima radimo. Kad vam žrtva nasilja pošalje razglednicu s mora s porukom - “moj život je opet postao lijep“, to su trenuci koji su nam važni, dragocjeni i poručuju kako ovo što radimo ima smisla. Ovo što ja radim nije moj posao, to je moj životni izbor kojim se ja bavim 24 sata. Kad pri tome imate osjećaj da svojim djelovanjem utječete na druge, iako za to treba nekada jako puno vremena, to su stvari koji čine moje najdraže trenutke karijere.

Pratite i blog Ženska soba - ženski glas

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • -obrisani-:

  Ne samo da je loš dan, snježi, mokro je, hladno je, sklizavo, a sad šlag i vijest da je zagrepčanka godine izvjesna gđa. Mamula iz zamislite Centra za seksualna prava. Kod tolikih divnih žena u ovom gradu, majki, teta u ... prikaži još! u vrtiću, sestara u bolnicama, doktorica, učiteljica, susretljivih žena koje marno rade na tolikim poslovima, npr. tramvaju, hitnoj, policiji, tolike znanstvenice (ne kao Mlikotin Tomić), izbor pade na ženu iz Centra za seksualna prava. Što li je to i gdje su propisana seksualna prava, dobro bi bilo znati i kad ih je Sabor donio?!! Ista gospođa paušalno govori o nezaposlenosti, radu na crno, podplaćenost, imovini koja je u pravilu na muškarcima, kao da nije zajednička stečevina, a jadno je gdje se o ovome govori, jer muž i žena su jedinstvo tijela i duha, a onda i vlasništva. Žene su seksualno uznemirene, neke radi napastovanja, a većina radi nenapastovanja, tako da njena kuća će biti stalno puna, a malo će joj biti ova nagrada koju će privatno potrošiti, kao da ju je dobila privatno. Uglavnom drage zagrepčanke i zagrepčani, vaš seksualni život je ugrožen i zato požurite u ovu kuću...

 • piper:

  ČEstitam gđi Mamuli, čestitam gradu koji je donio ovakvu odluku! Borba protiv nasilja nad ženama je izrazito važna, a seksualno nasilje često, samo se o njemu ne govori ili ga se omalovažava (što pokazuje i komentar ispod). Njeno zalaganje da ... prikaži još!a se o tom nasilju govori i da se pomogne žrtvama je hvalevrijedno. Nadam se da će u budućnosti biti što manje potrebe za time.

 • -obrisani-:

  15:03h piper Doista 400 tisuća zagrepčanki imaju se na ovo zamisliti! Odluka nije niti mogla biti drugačija, kada o tome odlučuje gđa. Krizmanić i njoj slične. Hvala svim onim divnim ženama koje ispunjavaju naše dane, svojim zalaganjem, trudom i žrtvom. ... prikaži još!. Hvala i čestitke i ovoj gđi. Mamula, ona nije kriva za ovakvu odluku, a moj govor upućen je na poremećeni sustav vrijednosti.