Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon drugog kruga

Zagrebački HDZ pred raspuštanjem

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
27.05.2017.
u 22:54

Vođenje gradske organizacije preuzeo bi povjerenik, a novi unutarstranački izbori održali bi se unutar šest mjeseci

Nakon drugog kruga lokalnih izbora, vrh HDZ-a mogao bi raspustiti Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a, vođenje gradske organizacije preuzeo bi povjerenik, a novi unutarstranački izbori održali bi se unutar šest mjeseci, neslužbeno doznajemo.

Povjerenici bi mogli biti Mislav Herman, mladi zagrebački HDZ-ovac i liječnik, a možda i Karlo Ressler, Plenkovićev mladi savjetnik. Takav rasplet nakon loših izbornih rezultata bio bi na tragu izjave Andreja Plenkovića u intervjuu za Večernji list u kojemu je rekao da gradski HDZ očekuje osvježenje i formiranje tima za lokalne izbore 2021. Raspuštanje zagovara dio ljudi bliskih Plenkoviću koji kažu da bi jedan od argumenata bio taj što je HDZ u vijećima gradskih četvrti u Zagrebu prošao katastrofalno. Time bi se odgovornost za loš rezultat u metropoli, koji se najviše veže uz Plenkovićev izbor Drage Prgometa, prebacio i na zagrebački HDZ jer rezultati, kaže naš izvor, pokazuju da gradska organizacija ne funkcionira. Prije četiri godine, HDZ je u VGČ-ima u prosjeku osvojio 20-30% glasova, a sada od 15 do 18%.

Pobjedu je HDZ odnio jedino u Maksimiru. Raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a ne bi značilo i obračun s Milijanom Brkićem, kojeg se smatra neformalnim vođom zagrebačkog HDZ-a, što nije nelogično jer je Plenkoviću Brkić potreban kao zaštita desnog boka u priči s preslaganjem saborske većine HDZ-a na nacionalnoj razini. U zagrebačkoj Skupštini, pobijedi li Bandić u drugom krugu, HDZ će ga vjerojatno podržati, a uvjet će biti da mjesto predsjednika Skupštine pripadne HDZ-u. Osim toga, HDZ bi inzistirao da Bandić realizira projekte s kojima je HDZ izišao na izbore u Zagrebu.

Dio sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a smatra da raspuštanje nije dobar put, niti da će se dogoditi prije nego Plenković presloži većinu ili se odluči na nove parlamentarne izbore. “Nisam siguran da bi Plenković u Predsjedništvu imao potporu za raspuštanje. Bit će to borba, uostalom i Plenković je odgovoran za rezultat u Zagrebu. Koliko znam, Andrija Mikulić ne misli dati ostavku na mjesto šefa gradskog HDZ-a”, kaže jedan zagrebački HDZ-ovac. 

Komentara 64

JA
jadrmatic
23:25 27.05.2017.

HDZ je za vrijeme Karamarka u Zagrebu pobijedio na europskim izborima 2014., Zagreb je bio većinski za referendum U ime obitelji, Kolinda i Josipović su u Zagrebu bili unutar 2,5% razlike, na zadnjim parlamentarnim izborima na kojima je najveća zvijezda bio Hasanbegović HDZ je za SDP-ovom koalicijom zaostao za oko 4,5%, a već se bio pojavio Most. HDZ je na ovim lokalnim izborima, da je istaknuo Brunu Esih, mogao pobijediti i osvojiti gradonačelničko mjesto bez problema, međutim, briseldžija je odlučio malo reformirati i stvarati novi HDZ....

ST
stefj
02:07 28.05.2017.

Eh, to Plenković pokušava prebaciti odgovornost, a isključivo je sam kriv za katastrofu u Zagrebu. Baš me zanima koliko poltrona ima oko sebe koji će ga bezuvjetno podržati... Ne zaboravimo, tako je i Milanović uređivao SDP po sebi, pa ga je potpuno devastirao. Ovo kako je Plenković krenuo, nema neke razlike...

Avatar Feniks
Feniks
23:04 27.05.2017.

Plenković je zabrljao s Prgometom i sad bi svi trebali biti krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije