Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Harvard Model United Nations

Zagrebački gimnazijalci 13. put debatirali na prestižnoj konferenciji u SAD-u

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations
Foto: Prva privatna gimnazija s pravom javnosti
1/14
01.02.2023.
u 22:05

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba pokazali su diplomatske vještine i kritičko mišljenje na prestižnoj međunarodnoj debatnoj konferenciji na kojoj se okupilo više od 4500 srednjoškolaca iz svih dijelova svijeta

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti 13. godinu sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations. Riječ je o najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati koja se, u organizaciji studenata Sveučilišta Harvard, održala od 26. do 29. siječnja u Bostonu. Godišnja debatna konferencija okuplja 4500 učenika iz oko 40 zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Prva privatna gimnazija jedina je škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Kako su izvijestili iz Prve privatne gimnazije, 11 delegata debatiralo je unutar odabranih odbora te zastupalo Norvešku i Japan. Norma Marčec i Leon Dunat debatirali su u sklopu Programa UN-a za razvoj, Roko Stojadinović Lozica predstavljao je UN-ov program za okoliš, Filip Bartulović debatirao je u sklopu Posebnog sastanka o globalizaciji, Sara Majerić predstavljala je Svjetsku konferenciju o ženama, Jan Horčićka debatirao je u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Borna Brosig u sklopu Opće skupštine u budućnosti, Teo Klarić predstavljao je Europsko i socijalno povjerenstvo za Europu, Petar Juričić debatirao je u sklopu Međunarodne agencije za atomsku energiju, Eva Komerički zastupala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a Mia Korunić debatira je kao članica Povjerenstva za znanost i tehnologiju.

Oni su se mjesecima pripremali s mentoricama, ravnateljicom Majom Breitenfeld i profesoricom Ines Popijač, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Posljednjih 69 godina, Harvard Model United Nations ujedinio je srednjoškolce kao globalne lidere. Oni su suvereno debatirali i oglušili se na svoje razlike, sve s ciljem suradnje i ostvarivanja kompromisa kako bi svijet postao boljim mjestom. Upravo zbog toga, tema ovogodišnje konferencije bila je "Premošćivanje razdora“.

Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti gorućim globalnim pitanjima koja su nekada bila aktualna ili s kojima smo trenutno suočeni. Također, uče se učinkovitom pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize. Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su im svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. To je, naglašavaju iz Prve privatne gimnazije, jedan kamen temeljac kojeg s ponosom njeguju među svojim učenicima.

Komentara 1

ZV
zvezdomor
02:20 02.02.2023.

učenje djece dangubljenju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije