Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrebačka banka upozorava: Ako dobijete ovakve poruke, ne otvarajte ih

Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte s ciljem krađe osjetljivih podataka. Primjer su poruke e-pošte za koje se čini da ih je poslala Zagrebačka banka, a zapravo nije
18. kolovoza 2022. u 18:40 0 komentara 11983 prikaza
Računalo prevara kviz
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Zagrebačka banka upozorila je na povećani broj phishing-poruka u kojima se napadač sa svrhom ostvarivanja vlastite koristi lažno predstavlja kao Zagrebačka banka. Na taj način pokušava stupiti u posjed podataka korisnika kojemu je poruka poslana i/ili zaraziti računalo zlonamjernim softverom. 

Upozoravaju da, ukoliko primite takvu poruku, obavezno provjerite pošiljatelja, značenje, razlog slanja i prirodu e-pošte, kao i stil pisanja.
 
- Ne otvarajte poveznice i/ili privitke iz sumnjivih poruka i ne odgovarajte na takve poruke. U slučaju sumnje na vjerodostojnost i/ili prijevaru obratite se Banci radi provjere - upozorava banka u poruci koju je poslala svojim klijentima. 

Istaknuli su kako banka od klijenata nikad neće tražiti sigurnosne lozinke te da u slučaju sumnje na prijevaru odmah javite na broj telefona 01/3789 785.

- Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte s ciljem krađe osjetljivih podataka. Primjer su poruke e-pošte za koje se čini da ih je poslala Zagrebačka banka, a zapravo nije. Primjer: adresa pošiljatelja glasi noreply@zaba.com. Iako se u takvim e-porukama u zaglavlju prikazuje logotip Zagrebačke banke, nije riječ o porukama čiji je pošiljatelj Zagrebačka banka! Te prividne e-poruke Banke sadržavaju poveznice i privitke koje vam Banka nikad ne bi poslala, te često koriste gramatički i pravopisno neuređene rečenice - pojašnjavaju iz Zagrebačke banke.

Kriptovalute Ostao bez 100 tisuća kuna Investirao u kriptovalute pa nasjeo na prijevaru. Policija upozorava: 'Budite oprezni!' kune Nasamario ga nasred ulice Turist u Istri zamijenio novac po povoljnijem tečaju, pa ostao u nevjerici kada je vidio koje novčanice je dobio Zagreb: Online predavanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prijevarne taktike Hrvati sve više na meti internetskih prevaranata. Policija upozorava građane: Nemojte ovo činiti!
Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Borba protiv plijesni
Očuvajte svoje zdravlje
Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.