Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaptol traži zaštitu

Zagreb Pride pozvao na masovno gej ljubljenje pred katedralom

zagreb pride
Facebook Screenshot Zagreb Pride
Autori: D.P., tli/VLM
11.01.2013.
u 13:24

Hvidra je SMS-om pozvala branitelje na "mirnu obranu Crkve od besramne uvrede"

U sve veći sukob i netrpeljivost između Vlade i Crkve zbog pitanja uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole ''upetljao se'' i Zagreb Pride koji je, prozvavši Crkvu homofobičnom, u petak uputio poziv na prosvjed ''Ljubi bližnjeg svoga pred katedralom'' koji će se ispred zagrebačke katedrale Marijina Uznesenja održati u subotu 12. siječnja u 15 sati.

– Proteklih mjesec dana Katolička crkva vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj. Nas – lezbijske, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke RH – sustavno se demonizira, spominjanje našeg postojanja naziva se "razaranjem čovjeka", masovno se dijele leci u kojima se homoseksualnost proglašava protuprirodnom, Božić se pretvara u blagdan mržnje protiv LGBT osoba, biskupi čine sve što mogu da pogaze dostojanstvo lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje žive u Hrvatskoj. Vrhunac svega su skandalozne, uvredljive i mrziteljske izjave, u kojima nas se optužuje da uništavamo Hrvatsku, čime se LGBT osobe želi još više poniziti i izolirati u društvu te izložiti progonu i nasilju – piše u pozivu Zagreb Pridea koji na Facebooku ističe da homoseksualne osobe ''same odlučuju o svom dostojanstvu, a ne Crkva, i stoga sve pozivaju da dođu na dostojanstven prosvjed protiv crkvene homofobije i transfobije, protiv govora mržnje i progona LGBT građana i građanki ove zemlje''.

Kaptol zatražio zaštitu policije

– Pokažimo da hrvatske lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe, kao i naše obitelji, prijatelji/ce, susjedi/e i podržavatelji/ice, neće šutjeti i vječno podnositi najstrašnije uvrede i vođenje kampanje koja može uništiti mnoge živote, naročito mladih LGBT osoba. Pokažimo da se umijemo dostojanstveno i ponosno suprotstaviti nastojanjima da se naše ljudsko dostojanstvo pogazi! Pokažimo da se ne plašimo braniti svoja prava! Pokažimo da se ne plašimo napada! Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo! – apeliraju članovi Pridea.

S Kaptola neslužbeno doznajemo da su zatražili zaštitu policije te poručuju vjernicima i turistima da će neometano moći doći u samu katedralu.

– Točno je, zatražili smo od policije da zaštite katedralu jer imamo otprije neugodnih iskustava, a ne bismo htjeli da netko, po uzoru na Rusiju, uđe i oskvrnavi sakralni prostor. Vjernici i turisti moći će najnormalnije doći u katedralu – rekli su nam neslužbeno na Kaptolu. Na upit da komentiraju sam skup kažu kako svatko može raditi što mu je na savjesti, ali da time ne smije ugrožavati onoga drugoga.

>>Čak 56 posto građana protiv crkvenog miješanja u obrazovanje

Komentara 313

RI
rimtutituki
13:46 11.01.2013.

Dobro, pa zar baš pred Katerdralom?! Ja vas ne mrzim, ali na dobrom ste putu da vas počnem. Što je previše, previše je! Bože gdje to ide...bombe na Bologni, čirilica u Vukovaru, pederi se drpaju pred Katedralom...

UR
u.r.a.r.
13:47 11.01.2013.

biti će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti policija. Dali će dozvoliti provokaciju manjeg broja pojedinaca devijantnog ponašanja ispred katedrale. Ako to dozvole onda imaju i odgovornost za ono što bi isprovocirani građani mogli učiniti ovim propalim provokatorima koji svojim izpačenim postupcima teroriziraju većinu građana.

RA
rastamanaman
13:45 11.01.2013.

Ja sam liberalan i za prava homoseksualaca, ali ovo je potpuno retardirano. Znači cilj vam je da budete jednaki s drugima u društvu, a plan da to postignete je da provocirate te druge u društvu. Užasno glupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije