Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužbe

Zagorec tvrdi da je stan platio 1,2 mil. kn

20.01.2009., Zagreb, Hrvatska - Opcinski kazneni sud, Ilica.Nastavak sudjenja generalu Vladimiru Zagorcu u slucaju Dragulji.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
22.01.2015.
u 11:13

Vladimir Zagorec ne odustaje od nekretnine u Ilici koju je kupio od kćeri imućnog tvorničara i prijatelja Alojzija Stepinca

Pravnoj bici između između Vladimira Zagorca i Vesne Grivičić Žanić (87), koja je od svog oca, imućnog tvorničara i nekadašnjeg suradnika Ante Pavelića te bliskog prijatelja kardinala Alojzija Stepinca, naslijedila niz nekretnina po Hrvatskoj, čini se, još se ne nazire kraj.

Premda je sud još prije četiri godine proglasio ništavnim darovne ugovore kojima je Zagorec došao u posjed vrijednih nekretnina u centru grada na adresi Ilica 10, on sada na Općinskom građanskom sudu pokušava dokazati da su te nekretnine ipak njegove.

Naime, pravomoćnom presudom sud je tada proglasio ništavnim darovne ugovore, sklopljene u listopadu 2003., na kojima se nalazi žig konzulata u Caracasu u Venezueli, gdje je obitelj Grivičić nakon bijega iz Hrvatske godinama živjela, no Zagorec u tužbi tvrdi da je taj ugovor imao sva obilježja kupoprodajnog te traži da mu se te nekretnine vrate.

Nema dokaza o transakciji

U tužbi napominje kako je s bogatom nasljednicom dogovorio sve uvjete, ugovorio je i prodajnu cijenu, izdana mu je tabularna isprava, platio je porez i uknjižio se kao vlasnik.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

(Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Radi se o stanu od 109 kvadrata i poslovnom prostoru od 354 kvadrata podijeljenom u 24 prostorije. Zagorec je u svom iskazu na sudu rekao da je s bogatom nasljednicom dogovorio kupoprodajnu cijenu od oko 1,2 milijuna kuna, a kupoprodaju je dogovarao njegov tadašnji odvjetnik Pero Lozica.

Bivši general na sudu je napomenuo da Vesnu Grivičić Žanić nikada nije fizički vidio, već su komunicirali isključivo telefonom. Kada su dogovorili cijenu, kći imućnog tvorničara zatražila je da ipak ne sklapaju kupoprodajni ugovor, već darovni jer su u Venezueli strašno velika davanja na takvu vrstu ugovora. Kada joj je isplatio dogovorenu cijenu, upisan je i kao vlasnik tih nekretnina u zemljišnim knjigama. Međutim, dokaza o isplaćenoj kupoprodajnoj cijeni nema. Zagorec tvrdi i da nikakvih problema oko vlasništva nad nekretninama nije bilo sve do 2007. Da je posredovao kod kupoprodaje vrijednih nekretnina u Ilici, na sudu je svjedočio i odvjetnik Lozica. Odvjetnik je iznio kako je sastavio dvije vrste ugovora za nekretnine, darovni i kupoprodajni, i nije znao koji će stranke realizirati. No rekao je i da mu je nasljednica jednom prilikom rekla kako joj je od Zagorca primila određeni novčani iznos, ali nije precizirala za što.

– Ako vidite generala, zahvalite mu – navodno je Zagorcu poručila preko Lozice.

Inače, odvjetnik je na sudu bio pun hvale za Vesnu Grivičić Žanić.

Komunicirali telefonom

– Tuženica je jedna od najdivnijih osoba koje sam upoznao u svom životu i nasljednica je najuglednije obitelji u Hrvatskoj – svjedočio je Lozica koji je s Vesnom Grivičić Žanić vodio duge telefonske razgovore.

Napomenuo je na sudu kako je njoj imponirao Zagorčev status generala budući da je i sama potjecala iz obitelji generala.

U tom predmetu, kao ni u jednom drugom predmetu koje za povrat imovine vodi kći bogatog tvorničara, ona još nije saslušana. Prema podacima s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Vesna Grivičić Žanić na tome sudu ima čak 36 predmeta što kao tužiteljica, što kao tužena.

Prvi svoj iskaz Vesna Grivičić Žanić dat će za dvadesetak dana, i to u predmetu u kojem ju je tužio Zagorec. Zbog njezine dobi i teška zdravstvenog stanja bit će saslušana u svom zagrebačkom domu u Ilici 10, koji je i predmet svih sporova sa Zagorcem, a u koji se vratila nakon godina izbivanja.

Dok Zagorec u ovom postupku pokušava vratiti stan od 109 kvadrata i poslovne prostore veličine 354 kvadrata, Vesna Grivičić Žanić tužila je Zagorca i traži da sud poništi darovni ugovor za stan od 41,32 kvadrata u dvorišnoj zgradi u Ilici. Taj je darovni ugovor također sklopljen u listopadu 2003., no nije bio predmet ranijeg spora za nekretnine na istoj adresi jer su njemu bili zaštićeni najmoprimci.

>> Vladimir Zagorec iz zatvora u Glini izišao na slobodu

Komentara 14

Avatar Castro
Castro
12:08 22.01.2015.

Neka samo dokaze porijeklo novca i odmah neka mu sud dodijeli stan. Otkuda moze jedan general pri vojsci imati milione kuna da kupuje stanove u srcu Zagreba. PORIJEKLO NOVCA I ETO MU STAN ,....al do zadnje kune. ajde...........

PU
pulizg
12:52 22.01.2015.

Toga nema nigdje u svijetu da su generali poslije rata milijunasi!!!

DU
Deleted user
13:46 22.01.2015.

I treba im kada svi pokusavaju doci do imovine "mućkom" I Još pri tome oštetiti državu. Tvrdi da je u Venezuelli porez visoki koji je navodno bio razlog darivanja, a šta je sa porezom koji je trebao platiti u HR da je Stan kupljen po zakonu? Da ne govorio od kud mu novci za sve te nekretnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije