Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužen

Zbog pronevjere 19,8 milijuna eura Zagorcu prijeti 10 godina zatvora

Vladimir Zagorec
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
03.12.2014.
u 20:55

Tužitelj: Mreža Zagorčevih tvrtki bila je prijeteća bomba za Hypo Alpe Adria banku

Zbog pronevjere 19,8 milijuna eura Hypo Alpe Adria banke austrijski tužitelj Robert Riffel podnio je optužnicu protiv bivšeg generala Vladimira Zagorca i još trojice osumnjičenika.

Uz Zagorca, optuženi su bivši direktor te banke Günter Striedinger, porezni savjetnik Hermann Gabriel i neimenovani lihtenštajnski odvjetnik. Pozivajući se na navode iz optužnice, austrijski Kurier piše da je predviđena kazna za tu pronevjeru do deset godina zatvora.

Precijenjena vrijednost

U fokusu optužnice sastavljene na 206 stranica četiri su kredita vrijedna 49,3 milijuna eura. Banka iz Klagenfurta, čiji je Zagorec bio VIP klijent od 2004. godine, te je kredite odobravala za kupnju zemljišta u Hrvatskoj.

Tužitelj tvrdi da je Zagorca u banci primao osobno direktor Striedinger, što je u konačnici rezultiralo “sređivanjem” kredita – tri je dobio fond u Lihtenštajnu, a jedan švicarsko dioničko društvo, a iza njih je stajao Zagorec, piše Kurier.

Na taj je način trebalo prikriti da banka zapravo kreditira Zagorca. Prema navodima iz optužnice, to je bila Striedingerova i Gabrielova ideja.

– Krediti nisu bili ekonomski opravdani – kazao je tužitelj Riffel.Naime, Zagorec je za nekretnine plaćao iznose puno manje od iznosa kredita koje je dobio. U optužnici se navodi da je razliku koristio za osobno bogaćenje. Tako je, na primjer, za kupnju zemljišta na Hvaru dobio kredit od 8,4 milijuna eura. No, to nije bila stvarna vrijednost nekretnine, već je od tog novca 4,9 milijuna eura isplaćeno Zagorcu za konzultantske usluge.

Za konzultantske usluge Zagorec si je isplatio, navodi se u optužnici, ukupno 16,2 milijuna eura.Austrijski tužitelj tvrdi da je “mreža tvrtki bivšeg generala bila prijeteća bomba za Hypo”. Naime, nijedna Zagorčeva tvrtka nije ni blizu imala potreban bonitet.

Zagorčeva odvjetnica Elisabetha Rech kaže pak da krediti nisu bili precijenjeni, nego usklađeni s vrijednošću nekretnina:

– Banka je radila procjenu na koju se Zagorec oslonio. Svima je u Hypu bilo poznato da on stoji iza lihtenštajnskih fondova – kazala je odvjetnica Rech Kurieru.

Ona je potvrdila i da je u Lihtenštajnu zaplijenjeno 17 milijuna eura.

– Moj klijent (Zagorec, op. a.) pristao je da se taj novac usmjeri na povrat kredita – rekla je Rech.

Striedingerov odvjetnik nije htio komentirati navode iz optužnice. Vrhovni sud Austrije u ljeto prošle godine potvrdio je presudu kojom je Striedinger osuđen na četiri godine zatvora.

Na uvjetnoj slobodi

Porezni savjetnik banke Hermann Gabriel u tom je predmetu osuđen na četiri i pol godine zatvora. Njima te bivšem članu uprave i odvjetniku banke sudilo se zbog odobravanja kredita od 55 milijuna eura tvrtkama iz Lihtenštajna, koje su tim novcem kupile udjele u Hypo leasingu.Vladimir Zagorec od lanjskog je lipnja na uvjetnoj slobodi. Prije četiri godine pravomoćnim sudskim presudama oduzeto mu je 39 milijuna kuna. Taj novac još uvijek nije i naplaćen, i to zbog sudskih sporova koji se vode, a zbog kojih je Zagorca nemoguće ovršiti.

>> Ni Ivi Sanaderu ni Vladimiru Zagorcu još nije oduzeta ni jedna kuna

 

>> Vladimir Zagorec prvi put pušten na slobodan vikend

 

Komentara 45

DU
Deleted user
12:10 03.12.2014.

Jel ovog naseg najodkilovanijeg Generala prvi predsjednik odlikovo po zaslugama na bojisnici ili lopovluku????????

LE
LeonardS
12:53 03.12.2014.

Preporuka da čistka u Hypo ne preskoči društvo iz Istarske podružnice skupa sa društvom bliskom tom društvu!!!1

GU
General_U
12:24 03.12.2014.

kad banke krivo investraju država tj narod sanira te iste ali ako je netko dužan tim bankama nema mu pomoći najveće zlo su banke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije