Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zadnji dan europskih izbora, glasa većina zemalja

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.
26. svibnja 2019. u 07:21 1 komentara 115 prikaza
Hrvatska Europska unija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dvadesetak zemalja Europske unije glasa u nedjelju na europskim izborima, nakon Latvijaca, Maltežana i Slovaka koji su glasali u subotu, te Britanaca, Nizozemaca, Iraca i Čeha ranije ovaj tjedan.

Europska unija zgrada Obljetnica ulaska 5 godina u EU: Evo koliko je koristi Hrvatska dosad imala

Od četvrtka do nedjelje oko 418 milijuna glasača širom 28 zemalja EU-a može sudjelovati na izborima, u jednim od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu.

U nedjelju glasa 21 zemlja, među njima i Hrvatska.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU-u u sljedećih pet godina. Izlaznost na EU izborima uobičajeno je niska, što marginalnim strankama daje vjetar u leđa.

Merkel Macron MILAN IVKOŠIĆ Aachenski ugovor između njemačke hegemonije u EU i francuskog kolonijalizma

Pratit će se prije svega rezultati Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen u Francuskoj i Lige Mattea Salvinija u Italiji, deklariranih neprijatelja europskih planova francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

U fokusu će biti i rezultat eurofoba Nigela Faragea. Očekuje se da će njegova stranka Brexit biti na čelu u Velikoj Britaniji, gdje su izbori organizirani u četvrtak nakon odgode brexita za kraj listopada. Premijerka Theresa May je u petak podnijela ostavku.

Globalno, sve euroskeptične, populističke i nacionalističke snage trebale bi prema anketama zabilježiti jasan napredak u Europskom parlamentu, gdje će sljedećih pet godina sjediti 751 zastupnik, odgovoran za izradu zakona na razini EU-a.

Jadranka Kosor Jadranka Kosor: Barroso mi je rekao da neću uspjeti i da nećemo ući u EU

Privremeni rezultati u svim zemljama bit će objavljeni u nedjelju u 23 sata kada se zatvaraju biračka mjesta u zadnjoj zemlji EU-a, Italiji.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj