Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret euru

Zabrinutost zbog zaokruživanja cijena: Uvodi se etički kodeks za trgovce, za prekršitelje spremne i kazne

Prodavači kukuruza počeli s dvojnim iskazivanjem cijena
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
18.07.2022.
u 10:24

Iako je iskazivanje dvojnih cijena obavezno tek u rujnu brojne su trgovine već krenule s tim. No građane najviše brine moguće zaokruživanje cijena.

Brojne su trgovine, unatoč rokovima u rujnu, već počele s iskazivanjem cijena u eurima i kunama. Građani su zabrinuti, hoće li uvođenje eura dovesti do tzv. zaokruživanja cijena. Kako bi spriječili taj potez iz Ministarstva gospodarstva najavili su uvođenje etičkog kodeksa. Kako najavljuju od kolovoza će biti poznato tko je pristupio kodeksu, a oni koji to naprave dobit će oznaku pouzdanog trgovca. 

- Nastojimo poslati signal potrošačima tko je od trgovaca, odnosno pružatelja usluga, pouzdan i tko se drži načela koja su propisana etičkim kodeksom. Ona se odnose na ispravno iskazivanje cijena, rekla je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, javlja HRT.

Proces dvojnog iskazivanja cijena nadzirat će šest udruga diljem Hrvatske, a na zadatak će i tajni kupci koji će pratiti cijene za više od 50 proizvoda. -Pratit će se najprodavaniji artikli, a 15. u sljedećem mjesecu moramo objaviti te cijene na našoj stranici, rekla je Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača.

Iz udruge trgovaca poručuju da nema straha, te da neće biti zaokruživanja cijena. - Ja sam siguran da biti korektna konverzija, da cijene neće rasti bez razloga. No rast cijena je uvjetovan našim uvozima, kaže Mirko Budimir, član izvršnog odbora Udruge trgovina pri HUP-u.

One koji se ne budu držali etičkog kodeksa čekaju sankcije 'oduzimanja naljepnice koju su istaknule u prodajnom prostoru i prijava prema Državnom inspektoratu', objasnili su iz ministarstva.

No popis kršitelja propisa bit će objavljen i na stranicama udruga za zaštitu potrošača, a sve nepravilnosti moći će prijaviti i građani. 

 

Komentara 3

GA
gabrek
11:01 21.07.2022.

jedva čekam zaokružiti cijene :) sve sirovine su mi poskupile a sad je problem ak ja nešto dignem za 17 centi?

GL
glištun
13:03 18.07.2022.

Potencijalni prekršitelji u panici i na antidepresivima.

ZD
zdravljak
10:51 18.07.2022.

Sad se našlo pametnih na sve strane. A što je sa činjencom da su ukinute kovanice od jedne lipe, a trgovci već desetlječima zaokružuju cijene na kkkk,99 lipa? Ako hoće nek zaokružuju sve na 100€. Ići ću u trgovniu kod onih koji će imati najniže cijene i korktan odnos prema kupcu. Kaj drljate i batrljate. do šume ne vidite drveće....ko im brani da sad zaokružuju na 10 ili 50 kuna? Pa brani im to što će izgubiti kupca. Konkurencija je jedini ispravana način za definiranje cijena i to je to!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije