Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji mjera

Zabranjeno biti u grupi s više od petero ljudi, najmanji razmak na otvorenom jedan, a u zatvorenom dva metra

ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
19.03.2020.
u 02:59

Prodavaonice koje rade svu rasutu robu moraju prodavati zapakirano, a poslodavci su dužni omogućiti rad od kuće

Nema više druženja - od danas najviše petero ljudi smije biti zajedno na jednom mjestu. Na otvorenome razmak između dvije osobe mora biti najmanje jedan, a u zatvorenom dva metra.  Nove mjere sadržane u Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koja je objavljena kasno sinoć, donosi stroge protuepidemijske mjere i obvezu socijalnog distanciranja kako bi se spriječilo ili usporilo širenje bolesti COVID- 19.  Mjere će trajati 30 dana.

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske propisuje se obustava rada u većini trgovina, a iznimka su prodavaonice prehrambenih artikala, prehrambenih i higijenskih artikala, tržnica i ribarnica te ljekarne. Nadalje, rad će biti omogućen specijaliziranim prodavaonicama za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivrednim ljekarnama, benzinskim postajama i kioscima.

Nastavit će raditi i kemijske praonice rublja, prodavaonice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala,  prodavaonica dječje opreme, hrana za životinje, trgovine za izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji,  logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije. 

Pogledajte i galeriju: Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus

ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
1/17

S radom prestaju sve kulturne djelatnosti  - muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice - a obustavlja  se održavanja izložbi, revija i sajmova.  Od danas ne rade  ugostiteljski objekti svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja, a zatvorene su i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima - frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune te bazeni.  

 

Obustavljaju se sva sportska natjecanja i treninzi te rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara,  održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola. S radom prestaju  autoškole i škola stranih jezika te, naposljetku, obustavljaju se i vjerska okupljanja

Prodavaonice i objekti koji nastavljaju rad obvezni su osigurati da se kod ulaska ne stvaraju gužve te upute moraju staviti na sve ulaze. Svu rasutu robu moraju prodavati zapakirano, moraju primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čiśćenja svih prostora.

Naloženo im je da organiziraju rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja, redovito provjetravati prostore,  moraju osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti i  istaknuti upute i preporuke za pridrżavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri socijalnog distanciranja. 

Poslodavci su obvezni organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu, otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju poviśenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah. 
Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera, a posebno kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite, kaže se u odluci koju popisuje načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Komentara 24

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
07:18 19.03.2020.

Determinirani kaos tj.ludilo !

SI
sisavac
06:54 19.03.2020.

baš tužno gledam ženu navečer, kad mi veli da ne smijem bliže od 2 metra.....

DR
Draš
07:02 19.03.2020.

Sada Božinović mora nabaviti pendreke od 2m pod hitno da policija može obavljati svoju dužnost bez ugrožavanja svog zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije