Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas iz injekcije

Zaboravite inhalatore, stiže cjepivo protiv astme!

alergija
Autori: Sonja Hoffman, Bernard Karakaš
22.06.2010.
u 20:49

Hrvatski su stručnjaci ipak oprezni na najave da je pronađeno cjepivo protiv astme te alergija na pelud, korove i trave, koje je predstavljeno u Londonu

Prema najavama švicarskih znanstvenika, u sljedeće bi četiri godine na tržište moglo doći djelotvorno cjepivo protiv alergija koje će milijunima ljudi olakšati život.

Istraživači tvrtke Cytos Biotechnology razvili su univerzalan lijek koji posve sprečava alergiju na pelud, korove, mačju dlaku, sijeno i niz drugih alergena.

– Vjerujemo da smo pronašli univerzalnu formulu koja će izazvati revoluciju u borbi protiv alergija – kaže voditelj istraživačkog tima dr. Wolfgang Renner.

Cjepivo se bazira na sintetičkom DNK vrlo sličnom DNK koji je u bacilima tuberkuloze. Kad se cjepivo ubrizga u tijelo pacijenta, imunološki sustav pogrešno protumači da je izloženo napadu bolesti pa ubrzano počne stvarati antitijela i podizati razinu imunološke zaštite. Cjepivo je već ispitano na 63 astmatičara i alergičara, a rezultati su, prema tvrdnjama Švicaraca, iznad svih očekivanja. Cjepivo je predstavljeno na konferenciji o alergijama u Londonu, a prvi rezultati govore da su potrebna tri cjepiva u godini kako bi se postigla puna zaštita.

Ipak, hrvatski su stručnjaci prilično oprezni kad su posrijedi najave o univerzalnu cjepivu koje bi olakšalo život mnogim ljudima.

– Jedino je “cjepivo” koje je oboljelima olakšalo teške simptome alergijskih reakcija imunoterapija. Riječ je o postupku kojim se u organizam oboljelog unose male količine alergena, jednom na mjesec, bilo injekcijama pod kožu ili kapljicama koje se stavljaju pod jezik.

Ako je ova vijest točna, odnosno ako cjepivo bude za nekoliko godina primjenjivano, ona je revolucija.

To će značiti da je konačno pronađena “prevencija” bolesti i da oboljelima više neće trebati liječenje s brojnim inhalatorima ili protuupalnim lijekovima. Ipak, moram istaknuti da je u povijesti bilo mnogo pokušaja preveniranja alergijskih reakcija, no svaki od njih, bilo zbog loše učinkovitosti ili nuspojava, prekinut je – rekao je dr. Boro Nogalo, ravnatelj bolnice Srebrnjak, referentnog centra za alergije u djece.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
22:25 22.06.2010.

Mislim da bi svi trebali zazirati od bilo kakvih cjepiva jer su se farmaceutske firme dogovorile smanjiti broj pučanstva, kao ono sa svinjskom gripom. čip .

ST
Stole1
00:14 23.06.2010.

Totalna budalaština, niti jednoj farmaceutskoj tvrtci nije u interesu da IZLIJEČE kupce svojih lijekova, nego da ih samo ZALIJEČE i navuku na svoje proizvode, a da netko stvarno uspije nekako tako nešto i izmisliti progutala bi ga noć, ako bi uopće i mogao stići tako daleko sa svojim istraživanjima tj. ako ga ne zaustave i prije.

IB
istina_boli
06:13 23.06.2010.

Ukinite vi (prisilna) cjepljenja pa ce nestati i astma i ostale bolestine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije