Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Washington Post:

'Zaboravimo Cipar, zbog Slovenije se trebamo zabrinuti'

Slovenija
Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL
25.03.2013.
u 12:59

"Kriza na Cipru je, kako se čini, vijest je od prošlog tjedna. Nova država koja izaziva zabrinutost je Slovenija - mala bivša jugoslavenska država koje se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske"

"Zaboravimo Cipar. Slovenija je nova mala država zbog koje se trebamo zabrinuti", piše u naslovu Washington Posta iznad članka u kojem se ističe loša ekonomska situacija u susjednoj Sloveniji.

"Kriza na Cipru, kako se čini, vijest je od prošlog tjedna. Nova država koja izaziva zabrinutost je Slovenija. Mala bivša jugoslavenska država koja se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, poznata po svojim skijašima i Slavoju Žižeku, imala je vrlo loš tjedan u kojem su kamate na dugogodišnje obveznice u petak skočile na 5.4 posto zbog straha da će država morati zatražiti 'bailout'", piše Washington Post te dodaje kako se Slovenija nalazi u "opasnoj zoni", iako je bolja od ciparskih 7 posto kamata.

U članku se citira i Marko Kranjec koji radi i u Slovenskoj središnjoj banci i Europskoj središnjoj banci, koji smatra da Sloveniji neće biti potreban "paket pomoći" te da je Slovenija u mnogo boljoj situaciji od Cipra. Navodi se da su depoziti u ciparskim bankama oko 800 posto BDP-a, dok je u Sloveniji to 125 posto. Ističe i da je slovenski dug države prošle godine bio samo 52,7 posto te će do kraja godine 2014. godine rasti do 69 posto.

"Uspoređujući s državama koje imaju svoju valutu, kao što je SAD, i posebno uspoređujući s državama koje su u teškoj krizi, kao što je Grčka, to nije ništa. Da Slovenija ima svoju valutu, bio bi to relativno jednostavan problem za riješiti. No, nema svoju valutu te se našla na rubu", zaključuju u članku Washington Posta.

>>Izbjegnut krah Cipra! Dobit će paket pomoći od 10 mlrd. €

>>Ciparska banka napadnuta Molotovljevim koktelom

Ključne riječi

Komentara 24

NA
narada
17:14 25.03.2013.

ne vidim neke naročito loše pokazatelje, lošije brojke imaju sve razvijene zemlje. A Washington Post je oduvijek pomalo senzacionalistički. Što ne znači da nije kriza tamo Kriza je svugdje gdje tajkuni i vlast pokušavaju zajašiti narod.

Avatar morski covik 1
morski covik 1
17:00 25.03.2013.

EUJ*****e... ne brini se. Sad kad smo mi s vama ne moze vam MMF nista. Borit cemo se zajedno... kao nekad?

OB
-obrisani-
17:11 25.03.2013.

Ulaskom u EU Hrvatska ce izgubiti jos 5,000 radnih mjesta. Cak su nam zabranili i naziv "Proshek". Do kraja ove godine bit cete u istom s***u kao i Slovenija,Grcka ,Cipar ,itd ....Trebalo se ugledati na Island ,Svicarsku i Norvesku .u . Name EU nije bila potrebna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije