Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postignut dogovor

Izbjegnut krah Cipra! Dobit će paket pomoći od 10 mlrd. €

cipar dogovor (1)
Reuters/Pixsell
Autori: tk/VLM, irk/VLM
25.03.2013.
u 07:55

Vlasnici računa s više od 100.000 eura u banci Laiki više neće vidjeti svoj novac. U Banci Cipra štedni ulozi viši od 100.000 eura nisu potpuno sigurni, ali nisu ni potpuno nestali kao u banci Laiki

Postignut je sporazum kojim je Cipar u zadnji čas izbjegao kolaps svog bankarskog sustava, a kojim se predviđa zatvaranje druge najveće banke i teški gubici za neosigurane štedne uloge iznad 100 tisuća eura. Cipar će u zamjenu dobiti paket pomoći od 10 milijardi eura.

Dogovor u pregovorima između ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i čelnika Europske unije, Europske središnje banke i MMF-a postignut je nekoliko sati prije isteka roka.

Plan, koji su brzo poduprli ministri financija eurozone, poštedjet će mediteranski otok financijskog kraha. Dogovoreno je da će se ugasiti banka Laiki, a depoziti ispod 100 tisuća eura prenijet će se u Banku Cipra kako bi se stvorila tzv. ''dobra banka''. Vlasnici računa s više od 100 tisuća eura u banci Laiki jednostavno više neće vidjeti svoj novac. U drugoj, spašenoj Banci Cipra štedni ulozi viši od 100 tisuća eura također nisu potpuno sigurni, ali nisu ni potpuno nestali kao u banci Laiki: zamrzavaju se i još se ne zna kada će i koliko novca depozitori s više od 100 tisuća eura na računu u Banci Cipra moći dobiti natrag. 

– Zaustavili smo nesigurnost koja se širila proteklih dana i prijetila Cipru i euru – rekao je Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija i predsjednik eurogrupe na konferenciji za novinare u Bruxellesu oko 3 sata ujutro. 

Novi dogovor s eurogrupom ne mora ići na glasovanje u ciparski parlament jer, za razliku od dogovora prije desetak dana, nije riječ o jednokratnom porezu na štedne uloge nego o cijepanju Laiki banke i restrukturiranju Banke Cipra, što je parlament već omogućio glasujući o paketu zakona u petak. Novi dogovor, međutim, mora ići na glasovanje u njemački i još nekoliko parlamenata zemalja koje posuđuju Cipru 10 milijardi eura.

Ciparski predsjednik Anastasiades tako je pristao na nešto na što prije 10 dana nije želio ni pomisliti: na agresivan udar na bogate, uglavnom strane depozitore kroz konfiskaciju njihovih računa u jednoj banci i zamrzavanje te poslije značajno "rezanje" njihovih računa u drugoj banci. Sinoć je, prema neslužbenim izvorima upoznatim s tijekom pregovora, čak zaprijetio i ostavkom, ali prijetnju nije ostvario.

– Sretan sam jer imamo program koji je u najboljem interesu ciparskih građana i Europske unije – rekao je na kraju predsjednik Anastasiades.

>> Cipar ograničio podizanje s bankomata na 100 eura dnevno 

>> Merkel Cipranima: Moraju shvatiti da im je poslovni model mrtav

Ključne riječi

Komentara 100

ST
stefj
08:27 25.03.2013.

Evo sada Rusi i Srbi mogu biti ponosni jer su spašavali svoju braću Grke...

IN
intellegens
12:06 25.03.2013.

i dujas to ti je isto kao sto je u hrvatskoj prosjecna placa 900 euro . To je mozda i tocno ali to je prosjecna mirovina ili placa ja licno jos nisam nikoga upozna s tako velikom mirovinom. Moji roditelji koji su radili 40 godina prodavacica i vozac kamiona imaju zajedno 1350 euro.

BB
brle brkić
19:35 25.03.2013.

paket pomoći u novcu i paket brašna i ulja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije