Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za veća prava Srba nisu se ‘stekli uvjeti’

Ustavni sud odlučio je u srpnju da se prava Srba moraju unaprijediti, ali kako saznajemo Gradsko vijeće Vukovara to će danas odbiti
18. listopada 2019. u 08:03 63 komentara 2559 prikaza
Postavljanje dvojezičnih ploča
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL.
Pogledajte galeriju 1/4

Poslije godina iščekivanja tijekom kojih se oglasio i Ustavni sud RH, danas se u Vukovaru održava sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti donesen zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima grada Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine.

Davor Božinović 'Ilegalni migranti pokušavaju svakoga dana ući u Hrvatsku. Spremni smo na svaki scenarij'

Podsjetimo, u srpnju ove godine Ustavni sud odlučio je da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti. No, prema dostupnim materijalima, na sjednici će biti donesen zaključak u kojem će stajati da “nisu stvoreni preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine i dopune statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara priznaju nova prava”.

– Kako je krenulo, bojim se da ćemo takvu situaciju imati zauvijek, ako se tome snažno ne suprotstavimo – rekao je prije o toj temi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ivan Penava | Autor : Dubravka Petrić/Pixsell Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Njegov zamjenik Marijan Pavliček, koji je i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, također drži da u Vukovaru nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava pripadnicima srpske manjine.

– Pokazuje to i neprocesuiranje ratnih zločina, suđenje Marijanu Živkoviću, nezadovoljstvo braniteljske populacije, 2717 ubijenih Vukovaraca i oko 300 nestalih… Trenutačno, postojeća manjinska prava su u redu – rekao je Pavliček.

Koliko god su odgovori Penave i Pavličeka očekivani, toliko su očekivani i odgovori čelnika srpske zajednice u Vukovaru koji ukazuju na to da se Srbima u Vukovaru krše manjinska prava.

Obilježavanje obljetnice pogibije Blage Zadre u Vukovaru OBRANA VUKOVARA Obljetnica smrti Blage Zadre i Alfreda Hilla: Zadrina smrt bila je početak kraja

– Očekujem da će taj nakaradni i nerazumljivi zaključak biti usvojen, a onda nam opet slijedi čekanje odluke Ustavnog suda i sve drugo. Nevjerojatno je da se gradonačelnik postavlja iznad zakona i odluka suda. I činjenica da to traje sedam-osam godina govori dovoljno o pravima Srba u Vukovaru – kaže zamjenik gradonačelnika i predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković.

Govoreći o pravima Srba u Vukovaru, Milaković kaže da oni mogu dobiti materijale za sjednice Gradskog vijeća te izvaditi osobnu iskaznicu na srpskom jeziku i ćirilici. Također, omogućeno im je obrazovanje na srpskom jeziku i pismu…

– Nedostaje puno toga što bi trebalo biti dio svakodnevice. Danas u javnim službama radi manje Srba nego poslije reintegracije, nema proporcionalnog zapošljavanja, izostavlja nas se pri imenovanjima u razna tijela… Prije šest mjeseci zatražio sam sastanak s gradonačelnikom, a ni do danas nisam dobio odgovor – kaže Milaković.

Postavljanje dvojezičnih ploča | Autor : Goran Ferbezar/PIXSELL. Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL.

S time se slaže i predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar.

– Ustavni sud donio je odluku koja se ne poštuje i za to nema sankcija. Nažalost, u Vukovaru i danas mnogi žive u 1991. Činjenica je da su manjinska prava Srba na niskoj razini i da ima puno mjesta za napredak – ističe Kolar.

Nakon donošenja zaključka Gradskog vijeća, slučaj će ponovno završiti na Ustavnom sudu, koji može donijeti i odluku o raspuštanju Gradskog vijeća. Istodobno će u Vukovaru na nekim zgradama stajati dvojezične ploče, na drugima neće biti nikakvih, a na trećima će ploče i dalje biti prelijepljene hrvatskom državnom zastavom.

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • prajdali100:

    Poslije genocida i urbicida u gradu- heroju Vukovaru koji su učinili Marsovci došlo ja na red da se raspravlja o pravima vječito ugroženog naroda.Neviđeno !

  • Deleted user:

    Vukovar treba zauvijek ostati mjesto pijeteta prema žrtvama i stradanjima hrvatskog naroda, te junaštvu njihovih heroja. Nikada tu više ne može biti isto, niti sa ostatkom zemlje niti imati tok zaborava pa izjednačavati obilježja naroda kao što je jezik . ... prikaži još! . Samo hrvatski jezik i pismo i nikada više ćirilica.

  • lojtra2:

    Prava bez obaveza vode u rasulo i potenciraju budući sukob. Vjerujem da oni koji su nakon potpunog razaranja grada preživjeli silovanja i srpske koncentracijske logore tijekom velikosrpske agresije to najbolje znaju. Stoga podrška Penavi.