Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESEKERKE

Za uređivanje i fotografiranje red čeka 180 Osječanki

Essekerke
Foto: FB Essekerke
1/6
16.09.2021.
u 23:35

Na FB stranici Essekerke već je objavljeno 30 fotografija, a na projektu rade osječke snage

Njihove fotografije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nisu im skidane bore niti rađene ikakve korekcije na licu i tijelu. Baš takve kakve jesu, stale su pred fotoaparat. Na fotografijama tih žena doslovce je izvučena njihova duša i osobnost. Svaka od njih ima zanimljivu priču i detalj iz života koji ih izdvaja. A povezuje ih to što ponosno nose svoje “40 plus” godine i što su Osječanke.

Ideja jedne bankarice

Riječ je o jedinstvenom projektu “Essekerke”, čija je misija predstaviti i približiti javnosti Osječanke u najboljim godinama. Ideja je to Kristine Vajde, bankarice po struci i make-up artistice, koju je pokrenula u suradnji s fotografom Markom Bolićem. Odjeću osigurava tvrtka Mako, a nakit Sanja Račić i njezin brend Allunga. Sve osječke snage. Fotografije više od 30 žena iz grada na Dravi objavljene su dosad na Facebooku na stranici Essekerke, a kakav je odjek najbolje svjedoči podatak da svoj red trenutačno čeka njih 180!

– Htjela sam žene izvući iz monotonije i jednoličnosti svakodnevice, priuštiti im nešto što u najmanju ruku nisu očekivale. Sjedila sam u to doba kod kuće, bez posla, a prethodno sam radila više od 15 godina u banci. Naime, dala sam otkaz u banci kako bih pokrenula obrt i bavila se šminkanjem i to mi je jako dobro išlo. Surađivala sam s dvjema velikim televizijskim kućama, ali pandemija je sve presjekla pa sam se vratila u Osijek, gdje sam u make-up svijetu bila nepoznata – započinje 45-godišnja Kristina Vajda. Otkazivani su i svatovi, pa je i taj dio posla otpao i ona se našla u teškoj situaciji.

– Zlo nikada ne dolazi samo, pa je mojem suprugu u ožujku dijagnosticiran karcinom, umirale su mi bliske osobe. Hitno sam morala pronaći posao u struci, a nevjerojatno, uspjelo mi je to doslovno u jednom danu. Pomislila sam potom kako ne može sve biti crno i počela razmišljati što ja mogu pružiti gradu i sugrađanima, a prije svega sam htjela na bolesnog supruga djelovati pozitivno. Šminkanje je posao koji zaista znam raditi i tako uveseljavati druge pa se rodila ideja da uređujemo i fotografiramo žene, kako bismo ih tako usrećili – priča naša sugovornica.

Prepoznali ih na ljetovanju

Strahovala je da će teško naći fotografa koji bi pristao uložiti svoje vrijeme, trud, znanje i napraviti besplatno fotografije. Pretražujući društvene mreže, naletjela je na radove Marka Bolića, a čim mu je izložila svoju ideju, pristao je.

– Princip je da nema skidanja bora, prištića, pjegica, kilograma, celulita. Jer mi smo sve takve lijepe, samo možda nemamo dovoljno samopouzdanja – nastavlja Kristina. Stupila je potom u kontakt s tvrtkom Mako, koja im posuđuje odjeću za fotografiranje, a zatim su angažirani i brojni drugi osječki poduzetnici. Žene se same prijavljuju Kristini, a zajedno se potom zapute dizajnerima na probu odjeće. Kroz razgovor, Kristina pokušava saznati što više o ženi, a kasnije uz fotografiju objavi samo nekoliko rečenica koje najbolje dočaravaju njihovu osobnost i stil života. Primjerice, poznatu osječku novinarku nisu prezentirali kroz novinarstvo, već kroz njezinu strast prema cipelama.

– I ništa ne otkrivamo. Nikada ne stavljamo ni puno ime i prezime – dodaje. Glas o projektu pronio se Hrvatskom pa su njezine Essekerke na ulici znali prepoznati čak i na ljetovanju na Jadranu.

Kristina i Marko kao najzanimljivije iskustvo ističu 99-godišnjakinju koja je pozirala u ružičastoj odjeći i puhala mjehuriće.

– Osnovali smo nedavno udrugu Essekerke kroz koju ćemo organizirati niz kreativnih radionica – govori Kristina i najavljuje početak projekta Essekeri.

Ključne riječi

Komentara 2

IB
iva.begovic
07:25 17.09.2021.

Nešto mi se mota po glavi da je u prošlom stoljeću i u vrijeme početaka fotografije u Osijeku bio fotografski salon VAJDA. I da su radili prekrasne obiteljske fotografije. Morat ću prelistati moju fototeku. Ako je mlada autorica iz ovogg članka, potomak te fotografske obitelji, hvala što su postojali.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:23 17.09.2021.

Lijepo da se netko sjeti dragih majki, supruga, baka i na ovakav način, a ne samo kada nesto treba skuhati i posptremiti. Čestitam i sretno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije