Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ IZ PULSKE BOLNICE

'Lani su mi otkazali pregled jer nisam hitan slučaj. Ove godine sam završila na operaciji raka dojke'

Pula: Radovi na Općoj bolnici privode se kraju
Sasa Miljevic/PIXSELL
08.09.2021.
u 16:35

Nakon "otvaranja" bolničkog sustava pacijentice su pozivane telefonom i pregledi su odrađeni, tvrdi ravnateljica Opće bolnice Pula doc.dr.sc. Irena Hrstić

Zatvaranje zbog pandemije prošle je godine na nekoliko mjeseci zaustavilo i obavljanje preventivnih mamografskih pregleda. Jedna od žena kojoj je pregled otkazan je Puljanka koja je ove godine završila na operaciji raka dojke koji je slučajno otkrila.

- Nakon toga nisu ni zvali više. Na pitanje zašto ne mogu doći na pregled, odgovorili su da nisam hitan slučaj. Ne znam kako telefonom mogu to zaključiti. Slučaj je htio da sam završila na operaciji raka dojke u Rijeci (slučajno otkriveno). Pitanje je koliko žena će kasno otkriti rak dojke i koliko ih umire dnevno u Hrvatskoj, pa tako i od drugih vrsta raka - požalila se za Glas Istre.

Da pregledi lani nisu obavljani potvrdila je i ravnateljica Opće bolnice Pula doc.dr.sc. Irena Hrstić, no nije precizirala o kojim se bolnicama radi.

- Lani je bio zastoj s mamografijama za vrijeme lockdowna u ožujku, travnju i svibnju na nivou cijele države. Pacijentice su pozivane i otkazivan im je pregled. Nakon "otvaranja" bolničkog sustava pacijentice su pozivane telefonom i pregledi su odrađeni. Pozivi su se obavljali putem kontakt telefona koje mi u sustavu imamo. Otkazivanja i naknadna pozivanja vršili su administratori. Svakoj osobi se dodijelio novi termin ili bi se upisalo da se osoba ne javlja na telefonski broj koji imamo, ukoliko je to bio slučaj. Nakon otkazivanja termina za vrijeme lockdowna pacijentice nisu upućivane u druge zdravstvene ustanove jer je bio potpuno zatvoren bolnički sustav za nehitne indikacije - objašnjava Hrstić.

Navodi da je, osim lockdowna, manji zastoj bio i lanjskog rujna, prilikom izmjene rentgenske cijevi. No, ti su se otkazani termini naknadno odradili, veli Hrstić. Komentirajući navode pacijentice iz Pule o tome da su joj telefonski rekli da nije hitan slučaj, kaže da radiolozi ne određuju stupanj hitnosti, pogotovo ne telefonski.

- Status hitnoće ili nehitnoće vidljiv je u vrsti uputnice ili priloženom popratnom pismu liječnika. Stupanj hitnoće određuje liječnik koji upućuje, drugi specijalist ili liječnik opće prakse. Ukoliko pacijenticu upućuje liječnik opće medicine, što je i najčešće za mamografije, u situaciji hitne indikacije izdaje se C2 uputnica ili A3 uputnica, uz popratnu napomenu ili pismo liječnika - objašnjava Hrstić.

Ključne riječi

Komentara 36

AF
AfganistanskiHrvat
17:24 08.09.2021.

Samo tužbe mogu ovu situaciju pokrenuti i promijeniti.

DU
Deleted user
17:41 08.09.2021.

Puno ljudi je zakinuto za zdravstvenu zaštitu zbog korone , od obiteljske medicine do pretraga , operacija i bolničkog liječenja.Sve je zatvoreno i teško pristupačno , liječnici se naučili na telefonsko liječenje odnosno naručivanje lijekova , sve samo nemojte dolaziti.Osnovno i dopunsko osiguranje plaćamo ni za što , a posljedice odnosno povećan broj umrlih biti će pravdan da pacijenti nisu vodili brigu o svom zdravlju i išli na preglede i pretrage.

DU
Deleted user
17:04 08.09.2021.

Pogledajte samo izvješće Britanskog zdravstva mnoga djeca su umrla zbog korona zatvaranja jer nisu dobila potrebnu pomoć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije