Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. susret sjećanja

Za ubojstvo nedužne djece još nitko nije odgovarao

slavonski bord, susret sjećanja (1)
Foto: Vedran Balen/VLM
1/3
25.05.2013.
u 15:24

Vijence su kod "Djevojčice", jedinog spomenika u Hrvatskoj podignutog u čast poginule djece, položili roditelji poginule djece te izaslanstva predsjednika Republike, Vlade, Sabora, Grada i Županije.

Već 21 godina protekla je od teškog ratnog zločina za koji do danas nitko nije odgovarao. U Slavonskom je Brodu danas je održan 11. susret sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu pod nazivom "Mali križ – velika žrtva".

Vijence su kod "Djevojčice", jedinog spomenika u Hrvatskoj podignutog u čast poginule djece, položili roditelji poginule djece te izaslanstva predsjednika Republike, Vlade, Sabora, Grada i Županije.

- Užasno je kod ovakvih stvari govoriti o brojkama. Da je u pitanju samo jedno dijete, jedan prst dječji, bilo bi prestrašno. U ova dva desetljeća roditelji su imali pravo jedino na to da im se ubiju djeca. Ogorčeni smo, razočarani, puni emocija i želimo te ružne stvari zaboraviti - kaže predsjednica Zajednice udruga civilnih ratnih stradalnika Julijana Rosandić.

U Slavonskom je Brodu u Domovinskom ratu poginuo cijeli jedan razred od 28 učenika, a u cijeloj Hrvatskoj stradalo je 362 nedužne djece. Zbog ovog zločina, na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu pokrenuta je istraga protiv Radoslava Narančića, majora bivše JNA i ratnog zapovjednika vojarne u Derventi. Narančić danas živi u Bosni i Hercegovini i prilikom saslušanja izjavio je da se ne osjeća krivim.

- Državno odvjetništvo od nas roditelja prikuplja podatke i traže da im kažemo što se dogodilo. Želim vjerovati da će mu uspjeti dokazati krivnju. Međutim, radi se o samo jednom čovjeku, trećem u lancu zapovjedne odgovornosti. Što je sa svima drugima koji su pucali po nama civilima, po gradu - pita se Julijana Rosandić.

>> Obilježena obljetnica smrti 12 redarstvenika u Borovu Selu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije