Naslovnica Vijesti Svijet

Za sve je probleme krivio Židove, napad pripremao po uzoru na australskog terorista

Dvoje ubijenih nisu bili Židovi iz sinagoge, već slučajni prolaznici. Četrdesetogodišnju ženu ustrijelio je s leđa nakon što je shvatio da neće uspjeti provaliti u zaključanu sinagogu
11. listopada 2019. u 06:45 9 komentara 876 prikaza
Napad u Halleu
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dan nakon napada na sinagogu u Halleu, gradu na istoku Njemačke, na svjetlo izlaze detalji o tom prvom velikom napadu na Židove u Njemačkoj nakon pogroma u Drugom svjetskom ratu. Napadač, Stephan Balliet (27), koji je uhićen nakon policijske potjere i pucnjave, pri čemu je lakše ranjen, okrznut metkom u vrat, radikalni je desničar koji je kao uzrok svih problema, stvarnih i imaginarnih, vidio Židove.

Njemačka: pucnjava ispred sinagoge u Halleu Privedena jedna osoba Pucnjava kod sinagoge u Njemačkoj: Dvije osobe ubijene, pojavila se snimka

Nije izlazio iz kuće

Unatoč golemoj mržnji prema Židovima, Balliet nije bio poznat među desničarima i neonacistima, nije sudjelovao na njihovim skupovima, nije izlazio na demonstracije i prosvjede. Sve vrijeme provodio je pred računalom, u kući u kojoj je živio s majkom. Nije bio zaposlen. Ali ne zato što nije mogao naći posao, već zato što nije htio raditi.

Vrijeme je provodio pišući potajice svoj “manifest”, koji je neposredno prije napada na sinagogu u Halleu objavio na internetu. U tom “dokumentu” veliča i Andreasa Breivika, norveškog ekstremnog desničara i terorista koji je prije osam godina pobio 77 ljudi u Norveškoj. Uzor za izvođenje napada na sinagogu bio mu je Brenton Harrison, australski terorist koji je napao džamiju u Christchurchu u Novom Zelandu. I Balliet je, baš poput Harrisona, uživo prenosio napad na Facebooku. Balliet je pokušao ući u zaključanu sinagogu, pucao je u vrata, ali nije uspio ući ni u dvorište objekta. Potom je preko ograde bacio granatu koja nije nikoga pogodila. Stradala je slučajna prolaznica koja se zatekla na ulici, kao i radnik u jednoj kebabdžinici koju je napao.

Napad u Halleu 'NAPAD KRAJNJE DESNICE' Napad u Halleu bio je antisemitski, ubojica snimao pucnjavu

“Duhovni potpaljivači”

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz bavarskog CSU-a optužio je desno populistički AfD da je sukrivac za napad, nazvavši ih “duhovnim potpaljivačima vatre”.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) jučer je osudio napad u kojemu je u njemačkom gradu Halleu, u pucnjavi na sinagogu i na obližnju prodavaonicu, ubijeno dvoje ljudi.

“Jučer se dogodio gnusan čin antisemitizma u Njemačkoj koji treba jasno osuditi, njemačke vlasti podržati na tom planu, suosjećati sa židovskom zajednicom u Njemačkoj”, rekao je Kovač. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • zimerman:

  Nije bio poznat desničarima ,nije izlazio na demonstracije sa desničarima nije se družio sa desničarima zaboravili ste reći da nije imao ni desničarsku ideologiju. Za koga se ne zna ko je i šta je vi ga nazivate desničarom. Dok sa ... prikaži još!k sa druge strane islamiste i ekstremne ljevičare vijesto prikrivate i krijete njihove podatke njh nazivate umnim bolesnicima.

 • killdozer:

  Izgledalo je kao da Mr. Bean ide u teroristicki napad

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Takvi su i vecina desnicarskih komentatora ovdje, bar oni koji znaju ukljuciti kompjuter. Sve sto znaju je mrziti, za svoje probleme krive Tita i komuniste, Sorosa i migrante. Mastaju o nekakvoj revoluciji, svaki dan imaju druge idole, od Karamarka, Hassana, ... prikaži još!, sad Skoru, sutra tko zna koga.